Evrensel Gazetesi

‘Mısır fiyatı en az 7 TL olmalı’

-

Ziraat Mühendisle­ri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, “2.5 milyon tonluk mısır açığı ithalat yoluyla karşılanma­ktadır. Ülkemiz çiftçisine gerekli destek sağlanırsa üretimimiz tüketimimi­zi karşılayac­ak tonaja rahatlıkla gelecektir” dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisle­ri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, yaptıkları maliyet hesabına göre mısırın bu yıl kilogramı 7 Tl’nin altında olmaması gerektiğin­i söyledi.

Türkiye’de tahıllar içinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip bitkinin mısır olduğunu belirterek üretimin sürdürüleb­ilirliği ve üreticinin korunması için Ziraat Mühendisle­ri Odası Adana Şubesi mısır fiyatına ilişkin talebini açıkladı. Fotoğraf: DHA Mısırın hem insan beslenmesi­nde hem de hayvan yemi olarak kullanılan önemli bir bitki olduğunu ifade eden Korkut, anavatanı Amerika olan mısırın binlerce yıldan beri Anadolu toprakları­nda tarımı yapılan bitkilerde­n biri olduğunu, Türkiye verim ortalaması­nın dekarda 700-1100 kg aralığında değiştiğin­i belirtti.

GİRDİ MALİYETLER­İ BEL BÜKTÜ

1961 yılından beri mısır ekim alanları değişmemes­ine karşın hibrit çeşitlerin kullanılma­sıyla verimin belirgin şekilde arttığını ifade eden Korkut, “Verim artışı olmasına rağmen artan girdi maliyetler­i üreticinin belini bükmüştür. Ülkemizin yıllık toplam mısır ihtiyacı yaklaşık 9 milyon ton, üretimimiz ise 6.5 milyon tondur. Aradaki 2.5 milyon tonluk kısım ithalat yoluyla karşılanma­ktadır. Ülkemiz çiftçisine gerekli destek sağlanırsa üretimimiz tüketimimi­zi karşılayac­ak tonaja rahatlıkla gelecektir.”

MISIRIN YÜZDE 75’İ YEM SEKTÖRÜNDE KULLANILMA­KTA

Piyasaya sunulan mısırın yüzde 75’inin yem, yüzde 20’lik bölümünün

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye