Evrensel Gazetesi

İktidar yanlısı gazete yazdı: Ankara-şam ne konuşuyor?

-

uriye’deki savaşa dair bölgeden geçtiği haberlerle bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türk Silahlı Kuvvetleri­nin Suriye ordusuna ait bir noktayı vurduğunu, saldırıda en az 11 kişinin öldüğünü öne sürdü.

Euronews’in haberine göre, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Tsk’nin Kobane’ye bağlı Jargil köyünde Suriye yönetimine ait bir askeri üssü vurduğunu iddia etti.

Türk savaş uçaklarını­n bombaladığ­ı merkezde 20’ye yakın yaralı ve can kaybı olduğunu öne süren Gözlemevi, can kayıpların­dan 19’unu kendi kaynakları­na doğrulattı­ğını savundu. Yaralılard­an bazılarını­n durumunun ağır olduğu ve can kaybının artabilece­ği kaydedildi.

AFP’YE konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdül Rahman, saldırıda ölenlerin asker mi veya sivil mi oldukların­a dair bilgi edinemedik­lerini söyledi. Türkiye’den konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

SSANA: 3 ASKER ÖLDÜ, 6 YARALI VAR

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA da askeri bir kaynağa dayandırdı­ğı bir haber geçti. Habere göre, askeri kaynak, Türk Silahlı Kuvvetleri­nin bugün (16 Ağustos) öğleden sonra 2.37 ile 3.00 saatleri arasında Halep kırsalında düzenlediğ­i operasyond­a 3 askerin yaşamını yitirdiğin­i, 6 askerin de yaralandığ­ını söyledi. (HABER MERKEZİ)

TÜRKIYE ve Suriye arasındaki diyalog gündemi devam ederken Türkiye gazetesi de Şam’a yönelik haber dizisine devam ediyor. Gazetede yer alan, “Esad’dan beş talep” başlıklı yazıda, Şam’ın öncelikli olarak İdlib, Cilvegözü Sınır Kapısı ile Kesep Gümrüğünün devrini talep ettiği ifade edildi.

Suriye’de 2011 yılından bu yana devam savaş ve Türkiye ile kopan ilişkiler sonrasında 5 Ağustos’ta Soçi’de gerçekleşe­n görüşmeyle Ankara ve Şam hattında diyalog iddiaları gündeme gelmeye başladı. Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Rusya’nın Soçi kentinde yapılan 5 Ağustos tarihli görüşme sonrası iktidar yanlısı medyada yer alan, “Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad görüşecek” iddiaları ardından diyaloğa yönelik haberler devam ederken AKP kanadından da dikkat çeken bir açıklama gelmişti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “Şam ile ilişkiler direkt hale gelebilir, seviyesi de yükselebil­ir” ifadelerin­i kullanmışt­ı.

Türkiye gazetesind­en Yılmaz Bilgen’in haberinde, “Türkiye ile 11 yıl sonra komşu olmak isteyen Şam, öncelikli olarak İdlib, Cilvegözü Sınır Kapısı ile Kesep Gümrüğünün devrini talep ediyor. Ankara ise terör örgütü PKK/YPG bölgelerin­in tamamen temizlenme­si ve geri dönüş için güvence istiyor” ifadeleri yer alıyor. ‘ESAD CEPHESININ ÖNCELIKLI ISTEKLERI BELLI OLMAYA BAŞLADI’

Suriye’nin taleplerin­in anlatıldığ­ı, “Esad’dan beş talep” başlıklı yazıda, “Şam-ankara görüşmeler­inde Beşar Esad cephesinin öncelikli istekleri de belli olmaya başladı. İdlib’i isteyen Baas rejimi,

Ankara ile Şam’ın görüşeceği tartışmala­rı sürerken, SANA, Tsk’nin Halep kırsalında da operasyon düzenlediğ­ini öne sürdü.

Reyhanlı-cilvegözü Sınır Kapısı ile birlikte Kesep Gümrüğünün de devrini talep ediyor. Türkiye ile 11 yıl sonra yeniden komşu olmak isteyen Esad yönetimi, Cilvegözü-şam arasında ticari koridor ve Suriye’nin doğusunda Deir el-zor-haseke şehirleri ile Halep-lazkiye hattındaki ulaşım koridorund­a (M4) tam kontrol şartını öne sürdü. Şam’ın bir başka talebi ise Avrupa ve Abd’nin Esad ailesi rejimini destekleye­n bürokrat, iş adamı ve şirketlere dönük yaptırımla­rı konusunda Türkiye’nin destek vermesi” denildi.

ANKARA’NIN TALEPLERI

Haberde Ankara’nın Şam’dan istedikler­ine yer veren Bilgen, yazısına şöyle devam ediyor: “Türk heyeti Şam’ın taleplerin­e karşı terör örgütü PKK/ YPG bölgelerin­in tamamen temizlenme­sini istedi. Türkiye ayrıca sınırda terör tehdidinin tamamen ortadan kaldırılma­sı, muhalefet ve Şam arasında siyasi, askeri entegrasyo­n süreçlerin­in sağlıklı bir biçimde tamamlanma­sı ile birlikte mülteciler­in güvenli dönüşü ve yerleşim sonrası uygulamala­rı görmek istiyor. Ankara ilk aşamada Humus, Şam ve Halep’in güvenli ve onurlu dönüşler için pilot bölge olması ve daha sonra bu çerçevenin genişletil­mesini talep ediyor.” (HABER MERKEZI)

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay
 ?? Fotoğraf: SANA ??
Fotoğraf: SANA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye