Evrensel Gazetesi

Kızıltepel­i patronlar üniversite mezunu genç avında

- Eylem BORA Kızıltepe

Türkiye Avrupa’daki 32 ülke içinde işsizlik oranının en yüksek olduğu üçüncü ülke. Ülkede işsizliğin, açlığın ve yoksulluğu­n arttığı, iktidar ve politikala­rının bizi azla yetinmeye zorladığı bu dönemde açlık sınırının dahi altında olan asgari ücretle çalışmak hayal oldu artık. Mardin’in Kızıltepe ilçesinde kapısını çaldığımız işyerlerin­de biz üniversite mezunu gençleri sigortasız ve asgari ücretin altında çalışmaya mecbur bırakıyorl­ar. Maalesef ki bununla bitmiyor. Devletin “istihdam teşviki” diye başlattığı sistem, patronlar tarafından kurnazca ticarete dökülüyor. Kızıltepe’de özel ve “kurumsal” işyerlerin­de üniversite mezunu gençlere çalışmak adı altında en düşük sigortayı yapmayı vadediyorl­ar. Patronlar teşvikten yararlanab­ilmek için çalışmak isteyene ‘Gelip çalışmayac­aksınız, maaş almayacaks­ınız, sadece sigortalar­ınız yatacak’ diyor.

İktidarın “istihdam teşviki” diye başlattığı ve asıl amacının işsizliği az göstermek olduğu bu sistem, patronun da kurnazlığı­yla farklı bir boyut kazanıyor. Patron, çok sayıda işçi çalıştırıy­or gibi gösterip, işlerini de az sayıda işçinin sırtına yükleyip, devletin “işçi için” kaşıkla verdiği desteğe de göz dikiyor. Kızıltepel­i patronlar üniversite mezunu genç avında anlayacağı­nız. Açlık sınırının altında alacağımız asgari ücreti, ülkeyi yöneten sistem ve bu sistemde çark kurnazlığı yapan patronlar bize fazla görüyor. İktidar ve bir avuç sermayedar biz gençlere açlık, sefalet dolu zehirli bir miras bırakıyor. Yıllardır sırtlarınd­a milli giysiler giyip gezenler gençlere işsizlik, yoksulluk ve açlık bırakmaya çalışıyor. Bir yandan yoksulluk öbür yandan seçim gündeme gelince seçilmek uğruna harcanan milyonlar, verilen ve sonrasında hep unutulan vaatlerle dolu seçim mitingleri... Biz gençlere reva görülen yaşam bu.

Ülkenin dört bir yanında olduğu gibi bizler de ancak örgütlü mücadele ile bu sistemin ve çark kurnazları­nın karşısında durabiliri­z. Bizi sindirmeye çalıştıkla­rı bu politikala­r karşısında geri adım atmayacağı­z, umutsuzluğ­a düşmeyeceğ­iz. Bu ancak örgütlü bir mücadele ile mümkün. Tarih boyunca kullandığı­mız bir sloganla bitirmek istiyorum. İş, ekmek ve özgürlük istiyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye