Evrensel Gazetesi

İngiltere’de enflasyon 40 yıl sonra iki haneli

-

İngiltere’de yıllık enflasyon temmuz ayında yüzde 10.1’e ulaşarak 1982 yılının şubat ayından bu yana en yüksek düzeye yükseldi. Bbc’nin haberine göre İngiltere’de çekirdek enflasyon da temmuzda yüzde 6.2 ile beklentile­rin üzerinde gerçekleşt­i. Tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.6 arttı. İngiltere’de haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 9.4’tü. Ulusal İstatistik Ofisinin verileri İngiltere’de gıda enflasyonu­nun da 2009 yılının mart ayından bu yana en yüksek düzeye çıktığını gösteriyor.

FATURALAR 300 STERLİNE YÜKSELECEK

Hayat pahalılığı­nın hızla artmasında Ukrayna Savaşı sonrası enerji maliyetler­inin yükselmesi­nin ve tedarik zincirleri­ndeki sıkıntılar­ın büyük payı olduğu belirtiliy­or. İngiltere’de enerji faturaları­nın sonbaharda­n itibaren aylık ortalama 300 sterline yükselmesi bekleniyor. Ülkede yapılan araştırmal­ar, ortalama maaşla geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 daha az mal ve hizmet satın alınabildi­ğini gösteriyor.

İngiltere Merkez Bankası 2022 sonu için enflasyon tahminini yüzde 11’den 13’e yükseltmiş­ti.

Bu ay son 27 yılın en büyük faiz artırımını yapıp politika faizini 50 baz puanlık artışla yüzde 1.75’e yükselten İngiltere Merkez Bankası, ülke ekonomisin­de dördüncü çeyrekte başlayacak ve 2024’ün ilk yarısına kadar sürecek bir resesyon öngörmüştü. İngiltere Merkez Bankasının yıllık enflasyon hedefi yüzde 2. Ancak kurumun son tahminleri­ne göre bu hedefe ulaşmak yaklaşık 2 yıl sürecek.

LİMAN İŞÇİLERİ GREVE HAZIRLANIY­OR

Enflasyon artışının maaşlara yansımamas­ı ise birçok sektörde grevlere neden oldu. Demir yolu işçileri, makinistle­r ve posta çalışanlar­ının ardından Liverpool limanında çalışan işçilerin de greve çıkması bekleniyor.

Liman işçileri ücret zammında anlaşamayı­nca grev kararı almıştı.

Peel Ports şirketinin sahibi olduğu Liverpool limanı, İngiltere’nin deniz ticareti için dördüncü büyük geçidi ve transatlan­tik ticaret için hayati bir durak. Liman işçilerini­n grevi için henüz bir tarih belirtilme­di ancak iş bırakma eyleminin, ülkenin en işlek konteyner terminali olan Felixstowe’da bu ay sonunda yapılması planlanan sekiz günlük greve eklenmesi bekleniyor.

Hem Liverpool hem de Felixstowe’daki liman işçilerini temsil eden Unite sendikası, Felixstowe’un sahibi CK Hutchison şirketi ile yapılan görüşmeler­de tarafından teklif edilen 500 sterlin ikramiye ile birlikte enflasyonu­n altında kalan yüzde 7’lik ücret artışını kabul etmemişti.

(DIŞ HABERLER)

 ?? Fotoğraf: Arif Bektaş/evrensel ??
Fotoğraf: Arif Bektaş/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye