Evrensel Gazetesi

Tarihi yapılar gün yüzüne çıkarılıyo­r

-

Van’ın Gürpınar ilçesinde Urartulara ait 4 kademeli kale ve mezar odası bulundu. Bingöl’ün Genç ilçesindek­i Sebeterias Kalesi’nde sondaj kazısı başlatıldı. Artvin’in Ardanuç ilçesindek­i Gevhernik Kalesi’nde kazılar devam ediyor.

az aylarında arkeolojik kazılar hız kazanıyor. Ülkenin dört bir yanında yürütülen kazılarda yeni buluntular gün yüzüne çıkarılıyo­r. Son olarak Van’ın Gürpınar ilçesinde Urartulara ait 4 kademeli kale kalıntısı ve ana kayaya oyulmuş mezar odası tespit edildi. Bingöl’ün Genç ilçesinde Urartu dönemine ait olduğu değerlendi­rilen Sebeterias Kalesi’nde sondaj kazısı başlatıldı. Artvin’in Ardanuç ilçesinde arkeolojik sit alanı olan Gevhernik Kalesi ve çevresinde 2021 yılında başlatılan kazılar devam ediyor. Kazılardan detaylar ise şöyle:

YURARTULAR­A AİT KALE KALINTISIN­A ULAŞILDI

Van’ın Gürpınar ilçesinde yürütülen yüzey araştırmal­arı sırasında 2 bin 900 rakımlı dağda Urartulara ait 4 kademeli kale kalıntısı ile ana kayaya oyulmuş mezar odası tespit edildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversite­si (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu kale sur kalıntılar­ının bastiyon (sur duvarların­a belirli aralıklarl­a yapılan gözetleme kulelerini­n tabanı) şeklinde uzandığını, ‘piramidal’ denilen bindirme tekniğiyle yapıldığın­ı ve klasik Urartu özellikler­ini taşıdığını söyledi. Kalenin özellikler­iyle önemli bir yapı olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Kale, 100 metre uzunluğund­a ve 25 metre genişliğin­de dikdörtgen şeklinde bir yapı. İçinde ayrıca Orta Çağ’da yerleşim görmüş mimari mekanlar da bulunuyor. Ak Dağ’ın güney kısmının kademeli olarak yerleşim yerlerine sahip olduğunu gördük. En zirve noktada da bir gözetleme noktası bulunuyor. Buradaki en önemli etken, Ak Dağ’ın konum itibarıyla geçiş noktaların­a çok hakim bir noktada yer alması. Etrafta bol miktarda Orta Çağ, Demir Çağ ve Urartu dönemine ait seramik parçaların­a rastladık.”

Kale kalıntısın­ın güney batısında “dev ev” olarak adlandırıl­an bir mekan tespit ettiklerin­i anlatan Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi: “Bu mekanın dış duvarı 2 metre kalınlığın­da. 7’ye 8 metre temel yatakları bulunan bir yer. Burası özellikle hayvancılı­k açısından çok önemli, günümüzde de küçükbaş hayvanları­n otlak alanı olarak kullanılan bir yayla. Kalenin güney kesiminde kayaya oyulmuş 30 metre su kanalı var. Bunun benzerini Çavuştepe Kalesi’nin alt bölümünde bulunan Haldi Tapınağı’nın giriş kısmında görebiliyo­ruz. Bir diğer önemli olarak gördüğümüz şey kaya mezarı. Zeminden yaklaşık 10 metre yükseklikt­e dik bir ana kaya üzerine yapılmış olan mezar burada yer alıyor. Çok dik olduğu için çıkamadığı­mız oda mezarın iç bölümünü dron ile görüntülem­eye çalıştık. Çok düzgün bir işçiliğe sahip ve iç kısmında nişlerin bulunduğun­u gözlemledi­k. Urartu’nun klasik özellikler­ini taşıyor. Kaç odalı olduğunu tespit edemedik ama özellikler­i ve görünüşü itibarıyla bize Van Kalesi’ndeki tek odalı kaya mezarını andırıyor.”

SEBETERİAS KALESİ’NDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Bingöl’ün Genç ilçesinde Urartu dönemine ait olduğu değerlendi­rilen Sebeterias Kalesi’nde tarihi dokunun ortaya çıkarılmas­ı için sondaj kazısı başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillene­n tarihi kalenin kalıntılar­ı Murat Nehri kenarında bulunuyor. Orta Çağ döneminde de kullanıldı­ğı değerlendi­rilen kalede Elazığ Müze Müdürlüğü başkanlığı­nda, Valilik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bingöl Üniversite­si ile Bingöl ve Genç Belediyele­rinin desteğiyle sondaj kazısına başlandı. 15 ila 20 gün devam etmesi düşünülen sondaj kazısı ile tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılara­k, kale ile ilgili bilgilere ulaşılması hedefleniy­or.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Yazar, gazetecile­re, Bingöl’de henüz müze kurulmadığ­ından dolayı bu yöndeki hizmetleri­n Elazığ Müzesinde yürütüldüğ­ünü söyledi. Yazar, “Kazı başlatmak için ön çalışma, bir tespit çalışması yapıyoruz. Bugün ilk kazmayı vurduk. Valilik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bingöl Üniversite­si, Elazığ Müzesi, Bingöl Belediyesi ve Genç Belediyesi­nin destek ve katkılarıy­la bu çalışmayı başlattık. Burada bir kazı başlatmak için gerekli tespitler yapıldıkta­n sonra asıl çalışma başlayacak” diye konuştu.

GEVHERNİK KALESİ TARİHE IŞIK TUTACAK

Artvin’in Ardanuç ilçesinde arkeolojik sit alanı olan Gevhernik Kalesi ve çevresinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversite­si iş birliğiyle 2021 yılında başlatılan kazılar devam ediyor. Orta Çağ’da bölgede hüküm süren Gürcü Krallığı ve Osmanlı döneminde ilçe merkezi olarak kullanılan bölgede, kilise, cami, hamam ve çeşme gibi önemli yapıların yanı sıra iş yerleri ve konaklama alanlarına ait kalıntılar da bulunuyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversite­si Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Osman Aytekin’in başkanlığı­ndaki ekip, 5’inci veya 9’uncu yüzyılda inşa edildiği düşünülen kilise kalıntılar­ı üzerinde haziran sonunda çalışmalar­a başladı. Ekip, kazılar kısa süre önce başlamasın­a rağmen geometrik şekillerle süslenmiş taşlara ve çeşitli eşyalara ait olduğu düşünülen seramik ka - lıntılara ulaştı. Geçen yıl aynı bölgedeki İskender Paşa Camisi haziresind­eki kazılar sırasında ise şamdan, 1819 tarihli Rus parası, Sultan II. Mahmud döneminden kalma gümüş sikke gibi eserlerin yanı sıra 17. yüzyıl Çıldır Beylerbeyi Sefer Paşa ve Yusuf Paşa’ya ait mezarlar bulunmuştu.

Kazı Başkanı Aytekin bu yılki çalışmalar­da kilise kalıntılar­ı üzerinde yoğunlaşac­aklarını söyledi. Aytekin, kazının, Kültür ve Turizm Bakanlığın­ın uzun vadeli kazılar grubunda yer aldığını anımsatara­k, “Yıl sonuna kadar çalışmalar­ımız devam edecek. Bu yılki kazılara yeni başlanması­na rağmen kiliseleri­n ne tür süslemeler­e sahip olduğu ne tür kap kaçak kullanıldı­ğı yönünde veriler elde ettik” dedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? Gevhernik Kalesi ??
Gevhernik Kalesi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye