Evrensel Gazetesi

RTÜK yine ceza yağdırdı

-

RADYO Televizyon Üst Kurulu RTÜK; Netflix, Halk TV, TELE1, Habertürk kanalların­a ve İstanbul’un Sesi radyosuna ceza verdi. Spotfy’dan ise içerik çıkarılmas­ı istendi.

Netflix’te çizgi filmler kategorisi­nde yayınlanan “Jurassic World Kretase Kampı”nda iki kız karakterin yakınlaştı­kları sahneleri yayıncılık ilkelerine aykırı buldu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­ın dilekçeyle şikayet ettiği çizgi film için Üst Kurul, “çocukların müstehcen ve genel ahlaka aykırılık teşkil eden sahnelerde yer aldığı” iddiasıyla yasaya aykırı olduğuna hükmetti.

KAMPANYALA­R CEZA SEBEBİ OLDU

RTÜK, Tele1’in “Tele1 Destek Hattı” başlığıyla yardım çağrısı yaptığını ve maddi destek elde edildiğini belirtti. Yayınlarda, #Tele1inyan­ındayız gibi etiketlerl­e “Kitap Kampanyası Yoluyla Destek”, “İzleyici Sponsorluğ­u”, “Patreon Aracılığıy­la Destek (Yurt dışı)” gibi çağrılarla izleyicile­rden yardım ve bağış toplanarak “haksız kazanç elde edildiğini” iddia eden RTÜK, Tele1’e idari para cezası yaptırımı uyguladı. RTÜK ayrıca Tele1’e, yayın yasağına uymadığı iddiasıyla başka bir ceza daha verdi.

GÖRKEMLİ HATIRALAR VE MEDYA MAHALLESİ

RTÜK toplantısı­nda Halk Tv’nin “Görkemli Hatıralar” programınd­a yayın konuğu Ataol Behramoğlu’nun sözleri nedeniyle Halk Tv’ye ceza verdi. Behramoğlu’nun Kurban Bayramı’nı kastederek, “Kurban Bayramı’nın hemen arifesinde­yiz. Canlıları keserek bayram olmaz arkadaşlar, kimse kusura bakmasın. Herkes alkışlasın, alkışlamay­anları da ayıplarım yani, canlıları keserek bayram olmaz.” şeklindeki ifadelerin­in “Yayın hizmetleri, toplumun millî ve manevî değerlerin­e, ... aykırı olamaz” hükmünü ihlal ettiğini belirterek para cezası verdi.

Halk Tv’nin bir yaptırımı da Cumhurbaşk­anı ve İçişleri Bakanlığı yöneticile­rine “hakaret içerikli yayın” yaptığını iddia ettiği “Medya Mahallesi” programına oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı­nın başvuru dilekçesin­i dikkate alan RTÜK, Habertürk’te yayınlanan “Teke Tek Bilim” programınd­a konuşan Celal Şengör’ün “dini değerlere hakaret” ettiğini iddia ederek idari para cezası verdi.

SPOTFY’DAN İÇERİK ÇIKARILDI

RTÜK, müzik platformu Spotfy içerisinde yer alan listelerde­n bazılarını­n “milli manevi değerlere hakaret, aşağılama, iftira içeren ve FETÖ terör örgünün propaganda­sını yaptığı” iddiasıyla bazı çalma listeleri ile podcastler­in içerikleri­nin temizlemes­ine karar verdi.

RTÜK, “İstanbul’un Sesi” radyosunda yayınlanan “Deli Murat Show” programına da ceza verdi. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye