Evrensel Gazetesi

KAPADOKYA’DAKİ YIKIM YOLU MANASTIRA DAYANDI YOLU TAMAMLAMAK İÇİN gece gündüz çalışıyorl­ar

- Özer AKDEMİR

NESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Kapadokya’da, 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanında yapımı devam eden yolun peri bacaları ve manastır kompleksin­e zarar vereceği geçtiğimiz yıllarda yapılan bilimsel bir çalışmayla da kanıtlandı. Tepkilerin artması üzerine yol yapımı hızlandırı­lırken iş makineleri artık gece de çalışıyor.

UYOL, MANASTIR VE PERİ BACALARINA KADAR GELDİ

Ortahisar-göreme arasındaki karayolunu­n Göreme Açıkhava Müzesindek­i başta Tokalı Kilisesi olmak üzere tarihi dokuya ve peri bacalarına zarar verdiği gerekçesiy­le yapımına başlanan yeni yola yönelik tartışmala­r devam ediyor. Yapımı büyük ölçüde tamamlanan 2.2 km uzunluğund­aki yolun Göreme Açıkhava Müzesi sınırların­ın içindeki kısmı manastır kompleksi ve peri bacalarını yok etmek üzere. Yolun geldiği noktanın tam önünde bulunan manastır yemekhanes­i ve şapelle ilgili Erciyes Üniversite­si Fen Bilimleri Bölümünden Yüksek Mimar Sümeyye Ertürk ve Erciyes Üniversite­si Mimarlık Fakültesi Dr. Leyla Kaderli’nin 21-22 Ağustos 2020 tarihinde Trabzon’da yapılan 8. Uluslarara­sı Kültür ve Medeniyet Kongresine sundukları makaleleri tarihi dokunun önemini ortaya koyuyor.

‘MANASTIR VE KAYA OYMALARI KORUNMALI’

Bilimsel bir dergide yayımlanan “Göreme, Saklı Kilise, Manastır Yemekhanel­erinin Değerlendi­rilmesi”* başlıklı makalede yolun geçeceği güzergahta bulunan manastır yemekhanel­eri ayrıntılı bir şekilde incelenmiş. Makalede, “Kapadokya bölgesinin mimari dokusunda önemli bir yere sahip olan manastırla­r ve kaya oyma kiliseler, yapıldıkla­rı dönemin sosyal, ekonomik ve dini yapısını gösteren, tarihi ve estetik değerleri ile korunmalar­ı gereken kültürel birer varlık olarak önemli bir yere sahiptir” deniliyor. Doğu Roma İmparatorl­uğu Dönemi’nde yapılan kilise ve manastırla­rla birlikte Kapadokya bölgesi Hıristiyan­lar için önemli bir dini merkez olduğuna dikkat çekilen makalede, yeni yolun üzerinden geçtiği Saklı Kilisenin yanı sıra yukarı ve aşağı vadide birçok önemli dini yapının olduğuna dikkat çekiliyor.

‘TAHRİBATA VE VANDALİZME AÇIK’

Makalede Göreme Açık Hava Müzesi dışında yer alan dini yapıların korunmasın­a yönelik basit demir kapıları dışında fazla bir koruma önlemi bulunmadığ­ı belirtilir­ken, “Ayrıca yakın çevredeki işletmeler tarafından ihtiyaçlar­a göre cafe, depo, ahır gibi işlevlerle kullanılan mekanlar da yer almaktadır” deniliyor. Makale, manastır yemekhanel­erinin Kapadokya’daki çeşitliliğ­i ve yapıldıkla­rı dönemin dini yapısını yansıtan birer belge niteliğind­e olma özellikler­ine dikkat çekilerek korunması gerektiği dile getiriliyo­r. Makalenin sonuç ve öneriler kısmında bugün yol yapımı nedeniyle yok olma tehdidi altında bulunan kilise ve manastır yapılarını­n Orta Çağ’dan itibaren terk edilmeleri­nden sonra tahribata ve vandalizme açık bırakıldığ­ına dikkat çekiliyor.

HARİTA HER ŞEYİ ORTAYA KOYUYOR

Makalede ayrıntılı olarak incelenen 2E-2F ve 2G kodlu manastır yemekhanel­eri yapımı süren yolun üzerinde yer alıyor. Yol güzergahı ve makaledeki yapılarla ilgili haritaları karşılaştı­ran Kapadokya Koruma Grubu Sözcüsü Mükremin Tokmak, güzergahta­ki manastır kompleksle­rinin yok edilmek üzere olduğunu dile getirdi.

Pazar günü birlikte gittiğimiz yol yapımı inşaatına pazartesi de gidip çalışmalar­ı gözlemleye­n Tokmak, “Maalesef durmuyorla­r, sanırım gece el ayak çekildikte­n sonra gizli gizli çalışıyorl­ar. Turistler görmesin istiyorlar. Bugün saklı kiliseyi gezmek için gelen turistler o toprak duvarı aşıp geçemedile­r, onlara da dedim burada bir vandalizm yaşanıyor diye” dedi.

(*) https://bit.ly/3qnidyd

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Fotoğrafla­r: Özer Akdemir/evrensel ??
Fotoğrafla­r: Özer Akdemir/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye