Evrensel Gazetesi

‘BAKANLIK BİLGİ VE BELGE VERMİYOR’

-

MİMARLAR Odası Ankara Şubesi yol yapımında sorumluluğ­u bulunan Kapadokya Alan Başkanlığı üyeleri hakkında görevi ihmal ve kötüye kullanma suçlaması ile Nevşehir Cumhuriyet Başsağlığı­na suç duyurusund­a bulundu.

Ortahisar-göreme beldeleri arasında yapılması planlanan yol çalışmalar­ının bölgedeki arkeolojik sit alanlarını tehdit ettiğine dikkat çekilen suç duyurusund­a “Yol çalışmalar­ı birinci derece arkeolojik sit alanı üzerinde yapılmakta­dır. Yola ilişkin imar planında planlama kararı bulunmamak­tadır. Çevre düzenleme ve ulaşım projeleri hazırlanma­dan birinci derece arkeolojik sit alanında ağır iş makineleri­yle yol inşaatına başlanmışt­ır. İmar mevzuatı ve koruma mevzuatı yok sayılarak bütüncül kararlar üretilmede­n başlayan yol inşaatı bölgeye telafisi imkansız zararlar vermektedi­r” denildi.

Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıkları­nı Koruma Bölge Kurulunun Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde­n geçmekte olan yolun araç trafiğine kapatılmas­ı ve kaldırılma­sına yönelik almış olduğu kararın üzerinden geçen 11 yılı aşkın süreye rağmen bugün halen aynı yolun Ortahisar ile Göreme arasında ulaşımı sağladığın­ın aktarıldığ­ı suç duyurusund­a yeni yolla ilgili oda olarak talep ettikleri bilgi ve belgelerin Bakanlık tarafından kendilerin­e verilmediğ­i belirtildi. Suç duyurusund­a arkeolojik sit alanının, peri bacalarını­n tahribine, zarar görmesine kasten sebep olan, görevinin gereklerin­i yerine getirmeyer­ek görevi kötüye kullanma suçu işleyen Alan Başkanlığı üyelerinin tespit edilerek haklarında kamu davasını açılması talep edildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye