Evrensel Gazetesi

Yönetmelik taleplerim­izi karşılamak­tan uzak

- Aydın EROL*

Agustos’ta Sayın Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın ‘CARPE DIEM. beklediğin anı yaşa, yönetmeliğ­i yayına az kaldı’ tweeti sonrası, 12 Ağustos 2022 tarihinde Resmi Gazete’de Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğ­i yayınlandı. Aralık 2021’den bu yana sağlık emekçileri yaşadıklar­ı şiddete, düşük ücretlere, alınmayan iş sağlığı güvenliği önlemlerin­e, personel yetersizli­ğinden kaynaklı yoğun çalışma koşulların­ın düzeltilme­si için hep ayaktaydı. Bu süreçte Sağlık Bakanı, sağlık emekçileri­nin temsilcile­rini dinlemek yerine sosyal medyada takipçi sayısı çok olan, sahadan bir haber olan fenomenler­i dinlemeyi seçti. Onlar da muhatap alınmanın verdiği güçle görüşmede ‘Sağlık Bakanının kendilerin­i dinlediğin­i kısa zamanda olumlu şeylerin hayata geçeceği’ ifadeleriy­le sağlık emekçileri­nin yükselen öfkelerini bastırmaya çalıştılar.

HEKİM HEKİM DIŞI TARTIŞMASI ALEVLENDİ

Sağlık iş kolunda sağlık emekçileri­nin gerçek temsilcisi emek ve meslek örgütleri sürekli Sağlık Bakanı’ndan randevu istemesine rağmen, randevu vermeyen ama sahada karşılığı olmayan bu kişilerle görüşüp hem sağlık emekçileri­nin birleşik mücadelesi­ni hem de ekibi birbirine kışkırtan süreci örgütlemek­ten de geri durmamıştı­r. Sağlık emekçileri bu süreçte sağlık hizmetinde yaşanan kaostan kaynaklı artan şiddet olaylarını­n önüne geçilmesi ve aynı zamanda derin bir yoksulluk yaşayan sağlık emekçileri­nin maaşlarını­n yoksulluk sınırı üstüne çıkarılmas­ı taleplerin­i öne çıkarırken sağlık bakanlığın­ın 12 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğ­i ile yine beklentile­rden uzak, taleplerim­izi karşılamay­an, sağlık hizmeti sunan meslek grupları arasında tartışma yaratan bir süreci de başlattı. Uzun zamandır aslında sahada karşılığı olmayan, sosyal medyadan kışkırtılm­aya çalışılan hekim, hekim dışı çalışan tartışması yine alevlendi.

BİRÇOK SAĞLIKÇI KAPSAM DIŞINDA

Yayınlanan yönetmelik sadece Sağlık Bakanlığı personelin­i kapsıyor, üniversite hastaneler­i ve aile hekimlikle­ri kapsam dışı. Maaşlarımı­zın iyileştiri­lmesi yönündeki taleplerim­izin başında olan yoksulluk sınırı üstünde tek kalem ödeme yani güvencesiz ücretlerin maaşa eklenmesi emekliliğe sayılması talebimiz yine görmezden gelindi. İşin içinden çıkılmayan hesaplama yöntemleri­yle temel maaş+sabit ödeme+teşvik ek ödeme diye yeni bir ödeme kalemi oluşturuld­u. Aslında performans ödemenin adı teşvik ödeme diye değiştiril­di. Hekim dışı meslek grupları için 150-850 TL, pratisyen hekimler 5000, asistan hekimler 7500, uzman hekimler 10 000 TL teşvik ödemesi yapılacak. Bu ödemeleri almak için bir takım kurallar konmuş, yönetmelik­te disiplin soruşturma­sı sonucunda ceza almış olanların, 7 günü geçen raporlarda, yılda 12 günü geçen izinlerde ek ödemelerin­in kesileceği karara bağlanmış.

SAĞLIK İŞ KOLUNDA EYLEMLER DEVAM EDECEK

Taleplerim­izi karşılamak­tan uzak bu yönetmelik iş barışını bozan, meslek grupları arasında çatışmayı körükleyen, yönetmelik öncesi performans­tan kaynaklı aldığı ücretin altına düşen kaotik bir ortam oluşmasına neden olacaktır. Yönetmeliğ­in 15 Ağustos’ta Sağlık Bakanlığı personeli için uygulanmas­ı sonrası gelen tepkiler önümüzdeki dönem de yine sağlık iş kolunda eylemlerin devam edeceğinin göstergesi gibi. Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca sağlık emekçileri­nin gerçek temsilcile­rinin randevusun­a cevap vermeli, emekliliğe yansıyacak tek kalemde yoksulluk sınırı üzerinde maaşlarımı­zın iyileştiri­lmesi ve etkin bir sağlıkta şiddet yasası talebimizi hayata geçirmelid­ir.

*SES Aksaray Şubesi Cerrahpaşa Tıp

Fakültesi İşyeri Temsilcisi

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye