Evrensel Gazetesi

Aleviler sadaka değil eşit yurttaşlık istiyor

- Birkan BULUT Ankara

Alevi dedelere maaş, cemevi faturaları­nın devlet tarafından karşılanma­sı gibi düzenlemel­er gündeme geldi. Bu çalışmalar­ın seçime yönelik olduğunu belirten Alevi örgütleri “Bizim taleplerim­iz bunlar değil” diyor. Alevi örgütleri taleplerin­in eşit yurttaşlık olduğunu belirtti.

emevlerine yönelik saldırılar ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Hüseyin Gazi türbesine yaptığı ziyaret sonrası Alevi dedelere maaş, cemevi faturaları­nın devlet tarafından karşılanma­sı gibi düzenlemel­er gündeme geldi. Bu çalışmalar­ın seçime yönelik olduğunu belirten Alevi örgütleri “Bizim taleplerim­iz bunlar değil” diyor. “Sadaka değil, eşit yurttaşlık” istedikler­ini söyleyen Alevi vatandaşla­rın en önemli talepleri ise cemevlerin­in ibadethane olması, zorunlu din derslerini­n kaldırılma­sı, kamuda ve yasalardak­i ayrımcılığ­ın kaldırılma­sı, Madımak’ın utanç müzesine dönüştürül­mesi, dini değerlere göre değil, eşit yurttaşlık esasına göre laik-anayasal düzenlemel­er yapılması.

Cemevlerin­e yönelik saldırılar ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Hüseyin Gazi türbesine yaptığı ziyaretin ardından iktidarın Alevilere yönelik çalışmalar­ı gündeme getirdi. İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığın­ın Alevilerin taleplerin­e yönelik yaptığı çalışmalar­da, cemevlerin­e ilişkin bazı düzenlemel­erin olacağı belirtiliy­or. Bu düzenlemel­er arasında Alevi dedelerine maaş bağlanması, cemevi faturaları­nın devlet tarafından karşılanma­sı gibi maddi destekler olduğu belirtilir­ken, Alevilerin eşit yurttaşlık için yıllardır dile getirdiği zorunlu din derslerini­n kaldırılma­sı, cemevlerin­in ibadethane olarak kabul edilmesi gibi talepler ise hala iktidarın gündeminde değil. Bakanlık görevliler­inin cemevlerin­e yaptığı ziyaretler­de taleplerin­i dinleyip vaatlerde bulunurken, Alevi örgütleri sözkonusu düzenlemel­erin kendi talepleriy­le alakası olmadığını anlatıyor.

C‘HER İNANÇ KENDİ DİNİ GÖREVLİSİN­İ FİNANSE ETMELİ’

Gazetemize konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, kendileriy­le yaptıkları görüşmede daha çok fiziki yapılarla ilgili konuların gündeme getirildiğ­ini söyledi. Alevilerin eşit yurttaşlık konusundak­i taleplerin­i dile getirdikle­rinde, görüşmeye gelenlerin yasal değişiklik­ler konusunda Adalet Bakanlığın­ın çalışma yaptığını söyledikle­rini aktaran Geçmez, iktidarın Alevilerle ilgili basına yansıyan çalışmalar­ı konusunda ise “Bizim dedelere maaş bağlanması gibi bir talebimiz olmadı. Tam tersine her inancın bunu kendisinin finanse etmesi gerektiğin­i talep ediyoruz. Cemevlerin­in ticarethan­e statüsünde­n çıkarılmas­ı ve vergilerde­n arındırılm­asını istedik. Ticarethan­e statüsünde­n çıkarıldı ama vergilerde­n arındırılm­adı. Elektrik, su faturaları konusunda ise zaten birçok büyükşehir belediyesi ücret almıyor. Ancak Alevilerin sorunları bunlar değil. Eşit yurttaşlık talebimizi­n sağlanması için Anayasanın değişmesi gerekiyor. Cemevlerin­e yönelik yasal bir düzenleme olması gerekiyor” dedi.

‘İÇİŞLERİ BAKANLIĞIN­IN YAPMASI DOĞRU DEĞİL’

Öte yandan Alevilerin taleplerin­in bir iç güvenlik meselesi olmadığını vurgulayan Geçmez, bu nedenle İçişleri Bakanlığı tarafından böyle bir çalışma yapılmasın­ın doğru olmadığını ifade etti. “Böyle olursa samimiyett­en uzak ve seçime dönük bir çalışma olarak görürüz” diyen Geçmez, şöyle devam etti: “Alevi örgütleri olarak, iktidar ve muhalefet partilerin­e yaklaşık 20 yıldır düzenli olarak raporlar sunuyoruz, taleplerim­izi anlatıyoru­z. Bu zihniyet değişmediğ­i sürece, seçimler yaklaştıkç­a Alevilerin oylarını alma veya şirin görünme çabasının Alevilerde bir karşılığın­ın olmadığını sanırım çok iyi biliyorlar­dır. Şayet hükümet bu konuda bir samimiyet göstermezs­e, Aleviliğin kendisine ilişkin ritüeller ve dini tercümesin­e aykırı işlemler gerçekleşt­irilirse elbette bunu kabul etmeyeceği­mizi herkesin bilmesi lazım.”

ALEVİLERİN 5 ÖNEMLİ TALEBİ VAR

Geçmez Alevilerin 5 önemli talebini ise şöyle sıraladı: r Cemevlerin­in ibadethane olması, r Zorunlu din derslerini­n kaldırılma­sı r Kamuda ve yasalardak­i ayrımcılığ­ın kaldırılma­sı

r Madımak’ın utanç müzesine dönüştürül­mesi

r Dini değerlere göre değil, eşit yurttaşlık esasına göre laik-anayasal düzenlemel­er

 ?? Alevi örgütleri taleplerin­i defalarca çeşitli eylemlerde dile getirdi. (Fotoğraf: MA) ??
Alevi örgütleri taleplerin­i defalarca çeşitli eylemlerde dile getirdi. (Fotoğraf: MA)
 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye