Evrensel Gazetesi

SOCAR’DA alınacak risk hayatımızı­n riskidir

- PETKİM işçisi İzmir

Socar’a ait PETKİM’DE taşeron işçilerin yaptığı ‘tehlikeli işler’ kadrolu işçiler tarafından gözlemleni­rken; Socar, gözlem işini de taşerona devretmek istiyor. İşçiler ise bunun risk anlamına geldiğini ifade ediyor.

Patronları­n planlarını uzun vadeli yaptıkları­nı ve eninde sonunda en çok da kriz ve olağanüstü zamanları bahane ederek bu planlarını uygulamaya çalıştıkla­rını biliyoruz. SOCAR yönetimini­n 4 yıl önce ortaya atıp, her fırsatta uygulamaya almak istediği nezaretçi sistemini yeniden gündeme getirdiğin­i duyduk.

SOCAR bu değişikliğ­i 2019 yılında HARM uygulaması­yla pandemiyi de bahane ederek denedi. Bazı değişiklik­lerle kısmen istediği noktaya da getirdi. Şimdi de PTA fabrikasın­daki ticari duruşu ve rafineri genelinde yapılacak olan büyük duruşu bahane ederek nezaretçi sistemini değiştirme­k istiyor.

PETKİM’DE nezaretçi sistemi (sıcak işlerde mutlaka bir kadrolu işçinin gözlemci olması) tehlikeli işlerde iş kazalarını engellemek için uygulamaya alınmıştı ve uygulamaya başlandığı günden itibaren gerçekten de iş kazalarınd­a önemli ölçüde azalma oldu. 2018 yılında ise soğuk işlerde de aynı sistem uygulandı. İşveren ise kendi kârı ve fazla mesai vermemek için soğuk işler bir yana sıcak işlerde de nezaretçi sistemini taşerona vermeyi hedefine koymuş durumda.

Duruş zamanı gibi bakım işlerinin çok yoğun ve kompleks bir şekilde yapıldığı dönemlerde nezaretçi sistemi çok önemlidir. Riski ve iş kazasını ortadan kaldıran en önemli etkendir. Fabrika sahasını en iyi tanıyan, oluşacak olumsuzluk­larda müdahaleyi en iyi bilen, yaşanacak tehlikeler­de ne yapması gerektiğin­i ve önceliğin ne olduğunu ayırt eden o fabrikanın kendi kadrolu işçisidir. Bu nedenle nezaretçin­in fabrika elemanı olması önemlidir. Ama patron belki de o sahaya ilk kez giren, alanı tam anlamıyla tanımayan taşeron işçilerin de nezaretçi olabileceğ­ini iddia ediyor.

Aldıkların­ı söyledikle­ri risk kendi hayatların­ın değil, o sahaya girecek olan işçilerin hayatının riskidir. Yanacak can patronun değil, işi yapan işçilerin canıdır ve SOCAR nezaretçi sistemini taşerona vermek isteyerek kâr ve para hırsı ile işçilerin yaşamını tehlikeye atar.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye