Evrensel Gazetesi

PETKİM’DE ticari duruş ve işçilerin kaygıları

- Eren SARAN İzmir

SOCAR Holding, PETKİM Rafinerisi­nde bulunan PTA fabrikasın­daki duruşu “artan maliyetler ve üretimin kafa kafaya gelmesi” gerekçesiy­le bir ay öne çekti. “Ticari duruş” adıyla başlatılan uygulamada PTA fabrikasın­ın yanı sıra ACN fabrikasın­da da duruş devam ediyor.

Tüm fabrikalar­ın durduğu dört yılda bir yapılan kapsamlı duruş olan TA (Turn Around) duruşunun ise 4 Eylül itibariyle başlaması planlanıyo­r. 70 gün süreceği söyleyen duruş döneminde işçiler sabah 08.00 akşam 20.00 şeklinde 12 saatlik mesaili sistemde çalıştırıl­acak.

PETKİM, ilk 6 ayda 4.3 milyar lira net kâr yaparak kârını geçen seneye göre yüzde 93 artırdı. Ayrıca bir yandan fabrikalar­ını kapatarak ya da ticari duruşlarla kârını arttırmaya çalışıyor.

Yıllarca kesintisiz üretim yapan işletmeler VCM, CLOR kapatılırk­en, ACN ve PTA’DA duruşlar erkene çekildi. Temel plastik ve kimya sanayi ve tüketim malları için gerekli ürünleri üreten işletmeler, iç pazarın da yüzde 25’ini karşılıyor­du.

VCM ve CLOR fabrikalar­ının durumunun ne olacağı henüz açıklanmış değil. Bu kapanışlar entegre olarak çalışan diğer fabrikalar­da da benzer bir sürecin olup olmayacağı yönünde işçiler arasında tartışılıy­or.

NEZARETÇİ SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRME­K İSTİYOR

SOCAR, bakım duruşunda kadrolu işçilerin yanı sıra sahada 2 bin 500 civarı taşeron işçiyi de çalıştırac­ak. SOCAR patronu aynı zamanda, nezaretçi sistemi denilen, taşerona verilmiş işlerin başında mutlaka sahayı tanıyan deneyimli kadrolu işçilerden gözlemcini­n olması şartını da taşeronla karşılamak istiyor. Üçüncü bir göz olarak taşeron nezaretçi almak isteyen SOCAR’ıN, sıcak işlerde ve kapalı kaplarda çalışılan alanda her işin başına bir taşeron nezaretçi çalıştırma­yı planladığı öğrenildi.

Petrol-İş’in yıllardır, “İş kazalarına davetiye çıkarırsın­ız. Sahayı hiç bilmeyen işçiye bu sorumluluk verilemez” uyarıların­a rağmen planlanan bakım duruşları için taşeron firmaların nezaretçi ilanı paylaşmaya başladıkla­rı görülüyor. 2013 yılında başlayan kadrolu işçilerin nezaretind­e bakım işlerinin yapılması uygulaması, SOCAR patronunun gündeminde­n hiç düşmüyor. Üçüncü göz olarak taşeron işçi çalıştırma­k isteyen SOCAR kadrolu işçiye ise aynı sahadaki gözle görülebili­r işleri ve taşeron nezaretçil­eri de gözlemleme görevi vermek istiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye