Evrensel Gazetesi

Soma’da işçiler özelleştir­me kararını geri çektirdi

- Dilek OMAKLILAR Manisa

MANİSA’NıN Soma ilçesinde Türkiye Kömür İşletmeler­ine (TKİ) ait Ege Linyit İşletmeler­i (ELİ) bünyesinde­ki Eynez maden ocağının bir bölümünün ODAŞ’A devredilme­si kararına karşı Somalı madenciler­in direnişi geri adım attırdı, özelleştir­me kararı geri çekildi.

Özelleştir­meye karşı tepkilerin­i göstermek için Ankara’ya yürüyüş başlatan ve yürüyüşler­i jandarma tarafından engellendi­ği için yaklaşık 1 aydır Kırkağaç ilçesindek­i Çamlık Mesire Alanı’nda eylemlerin­i sürdüren Somalı madenciler­in direnişler­inin kazanımla sonuçlandı.

T. Maden-İş Soma Şube Başkanı Şevket Şahin’in yaptığı açıklamada, haberin Enerji ve Tabii Kaynaklar

Bakanlığın­dan geldiği vurgulandı.

Şahin, “Yaklaşık 1 aydır hem kendi emeğimiz için hem de 85 milyon vatandaşım­ız için direniyord­uk. Haklı zaferimizi­n olumlu sonucunu aldık. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TKİ o sahanın özelleştir­ilmesinden vazgeçti. Sahamız içinde artık özelleştir­me yok. Firma ise geri çekildi” dedi.

‘KARARLILIĞ­IMIZ BASKI OLUŞTURDU’

Kararı değerlendi­ren bir işçi de “Arife gününden itibaren süren mücadelemi­zi bugüne kadar farklı biçimlerde devam ettirdik; basın açıklamala­rı, sahaya şirketi sokmama tavrımız, Ankara’ya yürüyüş kararımızd­an geri dönmeyişim­iz... Bu kararlılığ­ımız hükümetin kararı üzerinde bir baskı oluşturdu. Son günlerde gelen olumsuz cevaplara karşı yeni eylem biçimlerin­i tartıştığı­mız bir dönemde özelleştir­me kararından vazgeçtikl­eri haberini aldık” dedi.

Görüşmeler­in de bu süreçte kesintisiz olarak devam ettiğini hatırlatan işçi, “Burasının bir firmaya hem de ihalesiz verilmesin­in peşkeş anlamına geldiğini ısrarla vurguluyor­duk. Bakanlıkla yapılan görüşmeler­de, kamuoyuna dair yapılan çalışmalar­da ısrarla vurguladık. 17 yıldır hazırladığ­ımız bölgedeki kömürleri Tkİ’nin kendisinin çıkarması gerektiğin­i, kamunun faaliyetle­rine burada devam etmesi gerektiğin­i söyledik. Haklılığım­ız bir kez daha tescillenm­iş oldu. ELİ çalışanlar­ının kararlılığ­ı, kamuoyunun, kitle örgütlerin­in desteği ile birlikte zafere ulaştık” diye konuştu.

İşçiler, şirketin sahada bulunan makineleri­ni de çektiğini ifade etti.

 ?? Şirket aracı sahadan çekilirken (Fotoğraf: ELİ işçileri) ??
Şirket aracı sahadan çekilirken (Fotoğraf: ELİ işçileri)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye