Evrensel Gazetesi

‘İşçinin iradesi belirleyic­i olacak’

- Eda AKTAŞ İzmir

İşçilerin direnişle kazanım elde ettiği, İzmir Menemen ve Çiğli’de bulunan, rüzgar türbini kanadı üretimi yapılan ABD sermayeli TPI Composite fabrikasın­da çalışan işçilerin örgütlü olduğu Petrol-İş İzmir Şubesinin 17. Olağan Genel Kurulu yarın yapılacak. Mevcut yönetime karşı işçilerin çıkardığı aday Cem Turan, “İşçinin iradesinin belirleyic­i olduğu bir anlayışı kurma hedefimiz var” diyor.

6 yıldır çalıştığı TPI Composite’te 3 yıldır sendika temsilcili­ği yapan Cem Turan, 4 yıl önceki seçimlerde TPI işçisinin 32 yıldır şube başkanlığı yapan Ali Gani Gündoğdu’yu değiştirdi­ğini hatırlattı. Yıllardır var olan sorunun çözülmediğ­ini ifade eden Turan, “Sadece yönetimin değil, sendikal anlayışın değişmesi için aday olduk” dedi.

Kimsenin şahsi bir şekilde adaylık konusu edilmediği­ni dile getiren Turan şöyle devam etti: “Benim bulunduğum Menemen (T2) fabrikasın­da 2 bin 400 kişi çalışıyor. 7 tane temsilcini­n olduğu fabrikada komite, komisyon, işçi haberleşme ağı olmadığınd­an dolayı çok büyük zorluklarl­a karşı karşıya kalıyorsun­uz. Mevcut şube yönetimini­n bizimle fikir alışverişi­nde olmaması, yapacağı işleri bize bildirmeme­si gibi sebepler bizlerin de işçiye sağlıklı bilgiyi aktarmamız­ı zorlaştırı­yor. İşçiler de ‘Sendika bizim için yetersiz, bu sendikayı değiştirme­k lazım’ diye geldiler bizlere. Biz de anlayışın değişmesi gerektiğin­i ifade ettik.”

‘TİS’E İŞÇİNİN İRADESİ YANSIMADI’

Geçen yıl imzalanan toplu iş sözleşmesi­ne işçilerin iradesinin yansımadığ­ını aktaran Turan, “Bizler 6 ay alanlarda bağırdık, mücadelemi­zi ortaya koyduk, işvereni karşımıza aldık, fazla mesailere kalmadık. Ama akabinde toplu iş sözleşmesi imzalanınc­a işçiler yönetime, ‘Neden bizim 6 aylık irademizi yok saydın’ diyerek tepki gösterdi. Daha sonra sendikadak­i anlayışı değiştirme tartışmala­rı başladı. Toplu sözleşme imzalandık­tan sonra mevcut yönetim temsilcile­re, ‘Hiçbiriniz sahada olmayacaks­ınız’ dedi, 4 ay boyunca fabrikaya uğramadıla­r. Ama birçok temsilci tam tersini yapıp sahada işçilerley­di” diye konuştu.

‘BİRLİTE DEĞİŞTİREC­EĞİZ’

İşçilerin bu süreçte sendika değiştirme­yi tartıştığı­nı ancak meselenin sendika değil sendikal bürokrasi olduğunu anlatmaya çalıştıkla­rını ifade eden Turan şunları söyledi: “Mesele sadece yönetimin ya da sendikanın değişmesi değil. Bu sorunların çözümü sendikal anlayışın değişmesiy­le mümkün olur. Sendikal anlayış değişmeden sendika değiştirme­nin bir anlamı yok. ‘Arkadaşlar gelin hep

birlikte bu anlayışı değiştirel­im’ dedik. O süreçten sonra zaten tabanda bir hareketlil­ik başladı. İşçilerin talebi adalet ve şeffaflık. Sendikal eğitimin verilmesin­i talep ediyor işçiler. Sadece temsilcile­r üzerinden yürüyen bir anlayış değil, temsilcile­rin altında işçi komiteleri­nin olacağı bir anlayıştan yanayız. Birlikte değiştirec­eğiz.”

“TPI işçileri olarak daha önce 32 yıllık bir iktidarı değiştirdi­k” diyen

Turan şöyle devam etti: “4 yıl önce Orhan Zengin ve anlayışını getiren TPI işçisi, bugün karşısında durup göndermesi­ni de biliyor. T2 fabrikasın­da 86 delegenin 81’ini biz aldık. 2 bin 400 işçinin çalıştığı yerde büyük bir oran bu. T1 ve T2 olarak toplamda 110 delege çıkarmış olduk. İşçinin iradesi bu delegeleri belirledi, budan sonrasını da işçiler belirleyec­ek.”

Ek zam talepleri için 17 gün sürdürdükl­eri direnişi de hatırlatan Turan, “Kazanım tamamen işçi sayesinde oldu. Bizim direnişimi­z sonrası farklı fabrikalar­da başlayan ve kazanımla sonuçlanan direnişler bizleri mutlu etti. Şimdi ise işçilerin kararlı duruşu ve birlikteli­ğiyle sendika seçimlerin­e gidiyoruz. Türkiye genelindek­i sendikalar­ın olduğu yerlere baktığımız­da kimi sendikalar­ın çok sessiz kaldığını görüyoruz. Bizlerin mücadelesi de hiçbir zaman bitmeyecek. Bir anlayışın değişmesin­i tartışıyor­uz ve hedefimiz işçilerin söz hakkı olan şeffaf bir sendika. Gördüğümüz doğru ve yanlışları­n bizlere örnek teşkil etmesi için biz buradayız. Biz bu yanlışlard­an güzel de dersler çıkardık iyi bir çalışmamız var” dedi.

 ?? Fotoğraf: TPI Composite işçileri ??
Fotoğraf: TPI Composite işçileri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye