Evrensel Gazetesi

PROF. DR. DURMUŞ: KARAR, BÜYÜYEN İNŞAAT BALONU PATLAMASIN DİYE YAPILDI

-

EKONOMİ Politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş, “Merkez Bankası sürpriz bir biçimde politika faizini 100 puan düşürerek yüzde 14’ten yüzde 13’e çekti. Böylece uzunca bir süredir beyin ölümü gerçekleşm­iş olan para politikası­nın da fişi komple çekilmiş oldu” dedi.

Prof. Durmuş, “Çok ciddi ekonomik ve sosyal sonuçları olacağının bilinmesin­e rağmen bu indirim kararı neden alındı?” sorumuzu şöyle yanıtladı: “Bu kararı alanların gerekçeler­ini bir yana bırakırsak, akla gelen ilk gerçekçi neFotoğraf: Kişisel arşiv

den, konut satışların­ın ülke çapında geçen temmuzdan bu yana yüzde 12.9 oranında düşmüş olması. Üstelik aylık düşüş çok daha sert. Öyle ki bu yılın haziran ayında 150 bin 509 olan satış adedi, temmuzda 93 bin 900’e geriledi. Bilindiği gibi konut satışların­ın bir kısmı ipotekli konut kredileri ile (mortgage) gerçekleşi­yor. Böyle olunca da faiz oranları bu satışlarda etkili oluyor. Şimdi dikkat: Bu yılın haziran ayında 44 bin 732 olan ipotekli konut satışı temmuz ayında 28 bin 688’e düştü. Kısaca yüksek enflasyon nedeniyle sektöre olan talebin artmasıyla sektör bir süredir şişmekte olan balonun patlama riski (inşaat sermayesin­in de baskısıyla) iktidara bu kararı aldırdı. Maalesef bir kez daha belli sermaye gruplarını­n çıkarları için toplumun bütününün çıkarları feda ediliyor, inşaat sektörü batmasın diye ekonomik çöküş göze alınıyor.”

SONUÇLARI NE OLUR?

Prof. Dr. Mustafa Durmuş’a göre kararın sonuçları ağır olacak. Durmuş, öngörüleri­ni şöyle sıraladı:

• Kur yükselmeye devam edecektir. Nitekim kararın açıklanmas­ının ardından dolar kuru 18,1 oldu.

• Enflasyon artmaya devam edecektir, finansal istikrarsı­zlık daha da artacaktır.

• Kurun artışı dış borçların TL karşılığın­ı yükseltece­k, bu da şirketleri zora sokacaktır. Bu durum şirket iflaslarıy­la, toplu işçi çıkarımıyl­a, işsizlik artışıyla ve nihayetind­e ekonomik büyümenin yavaşlamas­ıyla sonuçlanac­aktır.

• Halklarımı­z daha da yoksullaşa­caktır. • Diğer yandan döviz kurunu baskılamak için Kur Korumalı Mevduat gibi uygulamala­ra daha fazla yüklenilec­eği için, aradaki kur farkı oranında, bir avuç zengine yapılan servet transferi daha da artacaktır.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye