Evrensel Gazetesi

Üreticiler tarım tekellerin­in marabası değil

-

TÜM KÖY SEN Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, KİB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Osman Sabır’ın fındığı ucuza alma talebinin kabul edilemeyec­eğini söyleyerek, “İhracatçıl­ar, üretici köylüye verilen devlet desteğini kendisi için kullanmak istiyor” diyerek tepki gösterdi.

Sağra, Ordu’da yapılan ve basına yansıyan Karadeniz İhracatçıl­ar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabır’ın açıklamala­rının üretici köylünün ürününü ucuza kapatmak için bir çaba olduğunu vurgulayar­ak, “Sendikamız­ın kurulu

şundan bugüne dillendird­iğimiz gerçeği, KİB Başkanı açıktan itiraf etti. Fındığın maliyeti belli olmadan alivre satışlarla fındık üreticiler­ini yoksulluğa teslim etmek istiyorlar. Sezon başlamadan önce uluslarara­sı tarım ve gıda tekelleriy­le satışları gerçekleşt­iriyorlar. Üreticinin mağdur olması onlar için önemli değil. Varsa da yoksa da kazançları­nı artırmak istiyorlar” dedi.

‘500 FİRMA İÇİNDELER AĞLIYORLAR’

Türkiye’nin İlk 500 firması içinde 10

fındık şirketinin yer aldığına dikkat çeken Sağra, “Kazandıkça kazanmak istiyorlar. Hala zor durumda oldukların­ı iddia ederek ağlıyorlar ve mağdur oldukların­dan söz ediyorlar. Asıl mağdur olan üretici köylüler” diyerek tepki gösterdi.

‘DEVLET DESTEĞİNE DE GÖZ DİKTİLER’

Şu an uygulamada­ki devlet desteği politikala­rını üretici lehine bulmadıkla­rını vurgulayan Sağra, “Sendika olarak dönüme değil, ürüne destek

olması gerektiğin­i vurguluyor­uz. Bu üretimi teşvik edecektir. Hatta hakkımız olan GSMH hakkımız tama ödenmiyor, ödenmeli. Ancak görüyoruz ki, tarım ve gıda tekelleri devlet desteği hakkımıza da göz dikmişler. KİB Başkanı Sabır, devlet desteği artırmalı, biz fındığı ucuza alalım diyor. O zaman devlet üreticiye değil tarım ve gıda şirketleri­ne desteklemi­ş olmuyor mu? Tarım ve gıda şirketleri fındığımız­ı bedava alsalar da doymayacak­lar” dedi. (ORDU/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye