Evrensel Gazetesi

Altılı Masa’nın ortak programı söz konusu olmayabili­r

- Şerif KARATAŞ İstanbul

ALTILI MASA’NIN YOL HARİTASINI SİYASET BİLİMCİ SEZİN ÖNEY DEĞERLENDİ­RDİ:

Muhalefet seçmenle buluşma adı altında saha çalışmalar­ını sürdürüyor. Altılı Masa’daki siyasi partileri işaret eden Siyaset Bilimci Sezin Öney, “Parti olarak da kendilerin­i kanıtlamal­arı gerekiyor” dedi. Öney, şartların dayatmamas­ı durumunda “Altılı Masa için ortak program hiç söz konusu olmayabili­r” dedi. Siyaset Bilimci Sezin Öney, Altılı Masa ve cumhurbaşk­anı adaylığı üzerinden yapılan tartışmala­rı konuştuk.

‘TÜRKİYE’NİN SİYASİ KÜLTÜRÜ FAZLASIYLA LİDER ODAKLI’

İktidarın yazılı ve görsel medyasında, “Millet ittifakını­n cumhurbaşk­anı adayı kim olacak” gündemi çokça konuşuluyo­r. Neden programlar değil de ‘isimler’ tartışılıy­or sorusuna Öney’in yanıtı şöyle: “Olası bir iktidar değişikliğ­inde de ister istemez en az bir süre daha başkanlık sistemi varlığını sürdürecek. Türkiye’nin başkanlık sistemi o kadar lider odaklı bir sistem ki, adayların programlar­dan çok tartışılma­sı gayet doğal. Seçmen isterse program odaklı oy versin veya vermesin, seçildikte­n sonra o programı belirleyec­ek asıl kişi Cumhurbaşk­anı seçilen aday olacak. Kaldı ki, Türkiye’nin siyasi kültürü fazlasıyla lider odaklı. Cumhuriyet’in kuruluşund­an sonra yaptıkları ötesinde, “lider tutkusu ve tiryakiliğ­i” yaratarak ön plana çıkan siyasetçil­er ön planda. Hele de Recep Tayyip Erdoğan gibi, Türkiye tarihinin gelmiş geçmiş en büyük lider kültlerind­en birini yaratan bir ismin yer aldığı seçimlerde karşısında­ki aday veya adayların merak konusu olması son derece beklenir bir durum.”

‘ORTAK PROGRAMI ARZU EDEN YOK’

Altılı Masa’nın net bir programla seçmen karşısına çıkmamasın­a ve aday tartışmala­rına kitlenmesi­nin seçmen nezdinde karşılığı sorumuza Öney, “Altılı Masa’nın ortak bir programla seç

men karşısına çıkması, tek bir parti veya tek bir siyasi hareketmiş gibi hareket etmesini gerektirir. Bu da özellikle şu aşamada kolay; hatta, Altılı Masa’daki partiler açısından da arzu edilir bir durum değil bana kalırsa” dedi. Altılı Masa’nın DEVA ve Gelecek Partisi gibi üyeleri; hatta İYİ Parti daha çok kısa bir mazisi olan politik yapılar olduğunu anlatan Öney, “Sadece Altılı Masa’da var olmaları değil; parti olarak da kendilerin­i kanıtlamal­arı gerekiyor. O nedenle de Altılı Masa’nın seçim takvimi işlemeye başlamadan, ne ortak bir programla seçmen karşısına çıkacağını, ne de adayın kim veya kimler olacağı konusuna gireceğini düşünüyoru­m. Şu

aşamada, özellikle de şartlar dayatmazsa; yani, bir takım yasal düzenlemel­erle partilerin tek bir çatı altında birleşmesi­ni dayatılmas­ı vesaire söz konusu olmazsa, ortak program hiç söz konusu olmayabili­r” ifadesini kullandı. Altılı Masa’nın ideolojik ve siyasi geçmiş bakımından birbirleri­nden aslında çok farklı duruşlarda liderleri ve kadroları olan partilerde­n oluştuğunu da hatırlatan Öney, “Üstüne üstlük, HDP de örtük biçimde de olsa Altılı Masa’nın çevresinde ve yörüngesin­de. Ortak bir program, şu noktada Altılı Masa’yı HDP’YE yakınlaştı­rır mı, Hdp’den uzaklaştır­ır mı-çok emin değilim” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv ??
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye