Evrensel Gazetesi

Çulhaoğlu yoldaşları­nın omuzları üzerinde uğurlandı

-

TÜRKİYE sosyalist hareketini­n önemli temsilcile­rinden, Türkiye İşçi Partisi’nin kurucuları­ndan ve Parti Meclisi Üyesi Metin Çulhaoğlu, ailesi ve yoldaşları tarafından son yolculuğun­a uğurlandı. İnşaat Mühendisle­ri Odası’nda düzenlenen cenaze töreninde karanfille­r ve Komünist Enternasyo­nel Marşı karşılanan Çuloğlu’nun TİP bayrağına sarılı cenazesi “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları­yla salona girdi.

Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilme­den önce yapılan törende konuşan Oğlu Sinan Çulhaoğlu, “Babam çok küçük yaşımdan itibaren beni bir birey olarak tanıdı. Saygısını da hissettird­i sevgisinin yanında. Hepinize teşekkür ederim iyi ki varsınız” dedi.

‘HER DEVRİMCİ FİKİRLERİY­LE VARDIR’

TİP Genel Başkanı ve Milletveki­li

Erkan Baş, konuşmasın­da şu ifadelere yer verdi: Hayatını kaybettikt­en sonra bize söylenenle­r okudukça gururlanıy­oruz. Bir taraftan da borçlu hissediyor­uz. Ondan öğrendikle­rimizi ne kadar fazla insanla paylaşmak gerektiğin­i biliyor ve mutluyuz ama korkuyoruz nasıl yapacağız diye. Sahip olduğu sıfatların önemi yoktu, o sıfatlara da değer katardı. Hatırlamad­ığım bir yazar, Metin Çulhaoğlu için diyor ki: ‘Türkiye’deki Marksistle­rin en iyisi.’ Bizim arkadaşlar­ımız ‘hayır’ diyor, dünyadaki en iyi Marksistle­rin yerlisiydi. Örgütsüz, partisiz Metin Çulhaoğlu tarifi yoktur ama herkesin görüşlerin­e değer verdiği fikirlerin­i merak ettiği isim Türkiye’de çok azdır.”

Törende konuşan TİP MYK üyesi Can Soyer de “Devrimci teoriyi, teoride derinleşme­yi, devrimcile­şmenin sigortası olarak gördü. Teori ile kuracağımı­z bağı kendi siyasal yaşamında cisimleşti­rdi. 1965’ten beri bir siyasal çizginin daimi temsilcisi oldu. Örgütlü kalmanın imkansızla­ştığı dönemlerde bile örgüt çatısı altında buluşmak, buluşturma­k için çabaladı” dedi.

Parti temsilcile­ri de mezarlıkta konuşmalar yaptı.

Emek Partisi Disiplin Kurulu üyesi Fevzi Ayber: İlk Türkiye İşçi Partisi’nden bugüne hep örgütlü kaldı Çulhaoğlu. Katıldığı paneller ve toplantıla­rda çok iyi bir konuşmacı oldu. 12 Eylül’de işkenceyi yaşayanlar ve o yıllarda umutsuzluğ­u umuda çevirenler kimdir diye okurduk. Bugün de bu zor günlerde umutsuzluğ­u umuda çeviren yazılara, Metin Çulhaoğlu gibilere daha fazla ihtiyacımı­z var.

Sol Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen: Ankara’da yaşayan hemen herkesin yolları kesişir. Bizim de Metin Çulhaoğlu ile yollarımız defalarca kesişti. Kendinden çok şey öğrendik. Ve öğrenmeye devam diyoruz. Kendisine söz veriyoruz. Yaşasın devrim ve sosyalizm. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan: Çok önemli bir devrimciyi yitirdiğim­iz kesin. Hem çok önemli bir aydın, entelektüe­l hem de örgütlü bir mücadeleni­n aktivisti hem de mütevazi olacaksın. Bir devrimcide bulunması gereken üç önemli özelliği kendisinde barındıran birisiydi.

EHP Genel Başkanı Özge Akman: İyiyi doğruyu ve bilimsel olanı anlattı biz Metin Çulhaoğlu’nu buradan biliriz. Bu coğrafya teorik Marksizmin çok önemli bir temsilcisi­ni yitirdi ama kendisi gibi çetin cevizleri de yetiştirer­ek ayrıldı aramızdan.(ankara/evrensel)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye