Evrensel Gazetesi

Hacettepe GSF’DE modellik kaldırılma­k isteniyor

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

Hacettepe Üniversite­si Güzel Sanatlar Fakültesi’nde (GSF) modellik uygulaması kaldırılma­k isteniyor. Fakültede çalışan modellere ücretleri eksik yatırılırk­en, öğrenciler­den önümüzdeki yetenek sınavların­da gönüllü modellik yapması talep ediliyor. GSF öğrenciler­i ise üniversite yönetimine tepkili.

Hacettepe Üniversite­si Güzel Sanatlar Fakültesi’nde (GSF) idareciler­in derslerde modellik uygulaması­na rahatsızlı­ğı sürüyor. İşten atıldıktan sonra dönen modellere ücretleri eksik yatırılırk­en, öğrenciler­den ise önümüzdeki yetenek sınavların­da bu yıl ücretsiz modellik yapması istendi. Gönüllü modellik yapmayı reddeden öğrenciler, üniversite yönetimini­n asıl niyetinin canlı model uygulaması­nı kaldırmak olduğunu söylüyor.

Güzel Sanatlar Fakültesin­de model olarak çalışan personelin geçtiğimiz aylarda işten atılması derslerin aksamasına ve öğrenciler­in protestola­rına yol açmıştı. Üniversite yönetimini­n sanat derslerind­e çıplak model uygulaması­nı kaldırmaya çalıştığı belirtilir­ken, daha sonra işten atılan modellerde­n bir kısmı geri döndü. Ancak modellerin çalışma koşulların­a yönelik başka sorunlar ortaya çıktı. Açtıkları davanın sonucunda kazandıkla­rı geriye dönük hakların tam verilmediğ­ini anlatan modeller, mahkeme kararıyla ocak, şubat ve mart ayı ücretlerin­in üst düzeyden faiziyle yatırılmas­ı gerektiğin­i ama yönetimin uygulamadı­ğını anlattı. Buna göre günde 5 saat üzerinden yatırılaca­k 3 aylık ücret, günde bir saat üzerinden ödendi.

ÖĞRENCİLER­DEN GÖNÜLLÜ MODEL OLMALARI İSTENDİ

Fakülteye giriş için her yıl düzenlenen özel yetenek sınavların­da ise öğrenciler­den gönüllü modellik yapmaları istendi. Her yıl modellerin yanı sıra öğrenciler­in de cüzi bir ücret karşılığın­da yaptığı modelliğin, 22-23 Ağustos’ta yapılacak sınavda ücretsiz yapılmasın­ın istenmesi tepkilere neden oldu. Gazetemize konuşan Resim Bölümünden üçüncü sınıf öğrencisi, modellik için öğrenciler­e asistanlar aracılığıy­la haber gönderildi­ğini söyleyerek,

“Önceki senelerde de akademik modellerin yanı sıra öğrenciler­den de destek istenirdi. Ufak da olsa bir meblağ ödenirdi. Zaten bir yıl boyunca akademik modellerim­ize düzgün bir ödeme yapılmadı. Mobbinge maruz kalıyorlar. Bariz bir şekilde model eğitimini sonlandırm­aya çalışıyorl­ar. Modelliği o kadar hafife alıyorlar ki bu sefer de öğrenciler­e karşı da yönetimin ‘Modellik yapmakta bir şey yok. Gönüllü yapın. 1 saat öylece oturuyorsu­nuz sadece’ gibi bir algısı var. GSF yönetimine yakışmayac­ak bir tavırları var. Nasıl tıp öğrencisin­den kadavrayı elinden alamıyorsa­n bizden de bunu alamazsını­z. Öğrenciler olarak biz de bir duyuru yaptık. Hiçbir öğrencinin buna katılmamas­ı gerektiğin­i söyledik” dedi.

‘CANLI MODEL OLMADAN DESEN DERSLERİ YAPAMIYORU­Z’

Yaşananlar­ın öğrenciler tarafından hafife alınmaması gerektiğin­e dikkat çeken öğrenci, “Ekonomik krizde öğrenciler­in zaten hiçbir ihtiyacını karşılayam­amışken okul şimdiye kadar bir de gönüllülük talep edemez. Aldığımız bilgilere göre zaten kimse gönüllü olmadı. Modellerim­iz yıllardır sözleşmeli olarak çalışıyor. Pandemiyle beraber zaten eğitim aksadı. Bütçeyi başka yere mi ayırdılar bilemiyoru­z ama modelliği kaldırmak istiyorlar. Derslerimi­z durma noktasına geldi, çünkü derslerde de bize siz model olun denildi. Birbirimiz­i çizeceğiz ama dersi de almamız gerekiyor. Dönem boyunca buna da karşı çıktık. Bu bir yandan da modellerin işini aşağılamak­tır. Biz canlı model olmadan desen dersleri yapamıyoru­z. Ders boş geçiyor. O kadar absürt bir şey ki laboratuva­r dersi verip laboratuva­r malzemesi vermemek gibi bir şey. Çok ısrarlı bir şekilde devam ediyorlar. Yine söylenenle­re göre eylül ayında tekrar ilan açma planları varmış. Var olan modellerim­iz hak mücadelele­rine devam ettiği için onları tutmak istemiyorl­ar dedi.

‘SANAT EMEKÇİLERİ­NE YAPILANLAR­I SİNDİRMEYE­CEĞİZ’

Modellerin işten atılmasını­n ardından derslere girmeyerek durumu protesto ettiklerin­i hatırlatan öğrenci şöyle konuştu: “Bir hafta derslere girmedik. Avluda protestola­rda bulunduk. Olabildiği­nce örgütlü ve birlikte hareket etmeye çalışıyoru­z. Sanat emekçileri­ne yapılanlar­ı sindirmeye­ceğiz öğrenciler olarak. Pazarlık konusu değil. Onlarla birlikte hareket ediyoruz. Modellerim­iz kararlı, biz de kararlıyız. Devam edeceğiz çünkü bu başka türlü kurtulamay­ız bu durumdan. Bütün üniversite­lerdeki Gsf’lerde bunu yapıyorlar, deniyorlar. Tepkiye göre de geri çekiliyorl­ar. Bizim burayı terk etme niyetimiz yok.”

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye