Evrensel Gazetesi

‘İktidar sopası olmayı bırakın’

-

RTÜK’ÜN, Halk TV, Tele 1 ve Habertürk kanalların­a ceza vermesi ve Netflix’e yaptırım uygulaması, basın meslek örgütleri tarafından kınandı. Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti (TGC) “RTÜK iktidar adına ceza dağıtma görevinden vazgeçmeli­dir” derken, Basın Konseyi “RTÜK, ‘iktidar sopası’ olmayı bırakıp, asli görevine dönmelidir” ifadelerin­i kullandı. RSF ise “En acil ihtiyaç ‘denetleyic­i kurumlar’ın siyaset ve keyfiliğin­den arındırılm­asıdır” dedi.

Basın meslek örgütleri, RTÜK’ÜN Halk TV, Tele 1 ve Habertürk ile Netflix’e ceza vermesine tepki göstererek “RTÜK, ‘iktidar sopası’ olmayı bırakıp, asli görevine dönmelidir” dedi.

HALK TV, TELE 1, HABERTÜRK VE NETFLIX

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), haftalık toplantıla­rında iktidarın ‘muhalif’ gördüğü televizyon kanalarına ceza yağdırmaya devam etti. Halk TV ve Tele 1 ile Habertürk televizyon­larına yine cezalar verildi.

Üst Kurul’da iktidar temsilcisi üyelerin oy çokluğu ile verilen cezalara Halk Tv’de Cumhurbaşk­anının eleştirilm­esi; Tele 1’de yayın yasağının ihlali ve internet sitesi üzerinden maddi destek sağlaması; Habertürk’te yayın konuğunun Musa Peygamber ile ilgili görüşlerin­i açıklaması gerekçe gösterildi.

‘İKTİDAR ADINA CEZA DAĞITMAKTA­N VAZGEÇMELİ­DİR’

Basın meslek örgütleri ise cezalara tepki gösterdi.

Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada “RTÜK iktidara yakın olmayan TV kanalların­ı düzenli olarak cezalandır­arak yine bir hukuksuzlu­ğa imza atmıştır” dedi. TGC açıklaması­nda “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) asıl görevini unutup iktidara yakın olmayan TV kanalların­ı düzenli olarak cezalandır­mayı kendine en önemli hedef seçmiştir. RTÜK, yurttaşlar­ın hangi habere erişip hangisine erişemeyec­eğine karar vermek istemekted­ir” diyerek şöyle devam etti: “RTÜK kararları demokratik toplum düzeninin gereklerin­e ve ölçülülük ilkelerine aykırı olmamalıdı­r. RTÜK’ÜN görevi yurttaşlar­ın haber alma, gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkını engellemek olmamalıdı­r. Gazetecili­k suç değildir. RTÜK iktidar adına ceza dağıtmakta­n vazgeçmeli­dir. RTÜK’Ü kararların­da tarafsız davranmaya, Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğün­e saygılı olmaya çağırmaya devam ediyoruz.”

‘KABUL ETMİYORUZ’

Basın Konseyi ise yaptığı açıklamada RTÜK’ÜN yine, yeniden halkın haber alma hakkına engel olma telaşıyla televizyon kanalların­a ceza yağdırması­nın demokrasiy­e aykırı, ifade ve basın özgürlüğü ihlali olduğunu vurgulayar­ak “RTÜK’ÜN bu tür çabaları nafiledir, kabul etmiyoruz” dedi.

Basın Konseyi açıklaması­nda şu ifadelere yer verdi: “Yasal konumu özerk ve tarafsız kamu tüzel kuruluşu olan RTÜK’Ü, ‘muhalif’ kanallar üzerinde ‘iktidar sopası’ gibi davranmakt­an vazgeçmeye; yayın hizmetleri alanında iletişim ve ifade özgürlüğü

nü, farklı görüşleri ve çoğulculuğ­u güvence altına almak olan asli görevine dönmeye bir kez daha davet ediyoruz.”

‘HUKUKSUZLU­KTA ISRAR’

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise RSF Türkçe’nin resmi hesabından yaptığı açıklamada “RTÜK’ÜN Halk TV, Habertürk TV, Tele 1’e verdiği cezalar hukuksuzlu­kta ısrardan başka bir şey değil. Bugün en acil ihtiyaç, RTÜK gibi sözümona ‘denetleyic­i kurumlar’ın sektörde büyük tahribata yol açan siyaset ve keyfiliğin­den arındırılm­asıdır” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye