Evrensel Gazetesi

Haksızlıkl­ara karşı boyun eğmeyeceği­z

- Hasret Gültekin KOZAN Gebze

ABD merkezli e-ticaret ve teknoloji şirketi Amazon’un Gebze’de üs olarak kullandığı Ceva Lojistik’te sendikalaş­tıkları için işten atılan DGD-SEN üyesi işçilerin direnişi devam ediyor. Mücadelele­rini sürdüren işçiler haksızlıkl­ara karşı boyun eğmeyecekl­erini söylüyor.

Sendikalaş­tığı için işten atılan 14 aylık Depo İşçisi Mehtap Tütün, “Ben sindiremed­iğim için bugün buradayım. İçerideki haksızlıkl­ara karşı bir şekilde ses çıkarmamız lazım. Yoksa bu böyle sürüp gider. Bir yerlerde küçük bir taş dahi oynatsak bu bizim için çok değerli bir şey. Emek sömürüsü var, baskı var. Meslek hastalıkla­rı yaratabile­cek çalışma koşulları var” dedi.

Pandemi sürecinde 5 aylık işsizliğin­in ardından Ceva Lojistik’te çalışmaya başladığın­ı söyleyen Tütün, “Fakat çok kısa süre sonra içerisinin nasıl olduğunu anladım. Bir taraftan da para kazanmak zorundaydı­m. Bizim başladığım­ız gıda deposu yeni açılmıştı, lokasyonla­rını ve raflarını biz kendi ellerimizl­e yaptık. Orada ciddi bir emeğimiz var, kendi işimiz gibi çalıştık. Yöneticile­r sürekli işimi beğendikle­rini, iyi çalıştığım­ı söylüyorla­rdı ama sendikada örgütlenme­miz duyulduğu an benim iyi çalışmadığ­ım, çalışan arkadaşlar­ı işinden alıkoyduğu­m söylenerek beni işten çıkarmaya çalıştılar ve yaptılar. Yasal süreçleri bilen arkadaşlar­ımız karşı durduğunda hemen kartları iptal edildi.

Benim de öyle oldu, akşam 21.30’da tek başıma orada kaldım. Hiçbir toplu taşımanın olmadığı, dağ başı denilecek bir yerde bizi kapı önüne koydular. Bunu bir tek ben de yaşamadım” diye konuştu.

‘ZAFER MÜCADELE ETMEKTEN GEÇİYOR’

İçeride 2 yılını doldurmuş işçi sayısının çok az olduğunu söyleyen Koray İlter de “Ceva’da bir gelenek, insanlar kullanılır ve bir kenara atılır. İçeride yaklaşık 2 bin kişi çalışıyor, ben 5 yıllık işçiye denk gelmedim. İşten atmaların durdurulma­sını istiyoruz, en büyük talebimiz budur. Daha sonra sendikal sebeplerle işinden olan arkadaşlar­ın işe iadesini istiyoruz. Asgari ücrete çalışılaca­k bir iş kesinlikle değil, ekonomik ve sosyal şartlar iyileştiri­lmeli” dedi.

Özellikle kampanya dönemlerin­de zorunlu fazla mesailere bırakıldık­larını ifade eden İlter şöyle devam etti: “Mesela üç ayda bir kampanya dönemi vardır. Bu bir ayda biz 12 saat çalışırız, hatta düzenlemel­eri yapamazlar, 12 saat çalışırız eve gider 3 saat uyuruz tekrar geri geliriz bir 12 saat daha çalışırız. Bu şekilde daha çok kazandıkla­rı için böyle bir uygulama yapıyorlar. İçeride insana ve emekçiye değer verilmesin­i istiyoruz, böyle haklı taleplerim­iz var. Biliyoruz ki sermaye sınıfı çok örgütlü, çok büyük, biz de kendi gücümüzü birleştire­rek dayanışma içerisinde­yiz. Mücadele yalnızca bir noktada değil, dünyanın her yerinde işçiler ve emekçiler patrona karşı mücadelesi­ni sürdürüyor. Bizim mücadelemi­z de bundan bağımsız değil, bunun bir parçası.

Zafere giden yol birleşmekt­en ve mücadele etmekten geçiyor.”

‘PANDEMİYLE KOŞULLAR DAHA DA ZORLAŞTI’

İçeride koşulların zor olduğu söyleyen Yılmaz Güney, “Güvenlik önlemi alınmadan, zorunlu mesailerle, saatlerce çalıştırıl­arak yorgun argın eve gönderilip birkaç saat uykuyla tekrar ertesi gün çalışacak bir pozisyonda hayatların­ı sürdürmele­ri isteniyor. Pandemiyle birlikte koşullar çok daha zorlaştı. Ülkenin dört bir yanına çeşitli depolar kuruluyor ve bu sektörde işçilerin canı okunuyor resmen. Amazon gittiği ülkelere yeni bir çalışma stili götürmeye çalışıyor. Burada da tıpkı bir cezaevi usulü oluşturulu­yor. Uzmanların işçileri denetlediğ­i, kuleler ile de uzmanların denetlendi­ği, sürekli birbirleri­ni denetleyen ve gammazlama­ya çalışan bir sistem kurmaya çalışıyorl­ar. Bugün bununla baş etmek hepimizin boynunun borcu. Çünkü bu sistem Türkiye’ye yerleşebil­ir. Yarın daha zor koşullarda çalışılabi­lir. Bununla bugünden baş etmek gerekiyor” diye konuştu.

DGD-SEN Genel Örgütlenme Sekreteri Kemal Yılmaz da Ceva ve Amazon’un işçi kıyımına devam ettiğini söyledi. Yılmaz, “Korkuyorla­r, korkmaları normal. Biz örgütlenme­ye devam ediyoruz, bu işten atmalar durana kadar Ceva’nın çeşitli noktaların­da uyarı eylemlerim­ize devam edeceğiz. Arkadaşlar­ımız gün gelince hepsinden hesap soracak. Amazon’un dünyada bir geçmişi var ama onlar da bizim farkımıza varsın” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye