Evrensel Gazetesi

Ruhsuz binalara dönüşmüş belediyele­re can vereceğiz

-

KAYYUM ATAMALARIN­IN YIL DÖNÜMÜNDE KONUŞAN SELÇUK MIZRAKLI:

Yerine kayyum atandıktan sonra tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, “Zulmü, karanlığı ve kötülüğü bitirecek olan bizleriz” diye konuştu.

Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin tutuklu Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, belediyele­rin yandaşlara rant dağıtan müessesele­re dönüştürül­düğünü belirterek, “Bizler ruhsuz binalara dönüşmüş belediyele­re can vereceğiz” dedi.

11 Eylül 2016’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimind­eki 96 belediyeye kayyum atayan AKP, 31 Mart 2019 seçimlerin­de yaşadığı yenilginin ardından 19 Ağustos 2019’da ikinci kayyum darbesini devreye koydu. 3 büyükşehir belediyesi ile başlayan süreçte, HDP yönetimind­eki 45 belediye eş başkanı görevden alındı, tutuklandı, yerlerine kayyum atandı.

Diyarbakır’da 1991 yılından bu yana hekim olan, kentte Tabip Odası Başkanlığı görevini yürüten Adnan Selçuk Mızraklı, 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri’nde HDP listesinde­n Diyarbakır 1. sıra milletveki­li seçildi. Mızraklı, 31 Mart 2019 yerel seçimlerin­de ise yüzde 62 oy oranıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı olarak seçildi. Yaklaşık 4 ay görevde kalan Mızraklı, İçişleri Bakanlığı tarafından 19 Ağustos 2019’da görevden alınarak yerine kayyum atandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan Mızraklı, 22 Ekim’de tutuklandı. Devam eden yargılamal­arda Mızraklı’ya, itirafçı Hicran Berna Ayverdi’nin beyanları, DTK faaliyetle­ri, Sarmaşık Yoksulluk Mücadele Derneği kapsamında yürüttüğü faaliyetle­r gerekçesiy­le 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mızraklı, kayyum atamaların­ın yıldönümün­e ilişkin Ma’dan Müjdat Can’ın sorularını yanıtladı.

‘BÜTÜN DERTLERİ DEMOKRATİK ÖRGÜTLÜLÜĞ­Ü BUDAMAKTI’

“Kayyım uygulaması sağlıklı çalışan bir böbrek varken, insanın diyalize alınarak, bütün dengelerin­in altüst edilmesine benziyor” diyen Mızraklı, “Şok doktrinini­n başlıkları­ndan birini oluşturdu. Hem halka hem de siyasal temsilcile­rine dönük itibarsızl­aştırma, iradesizle­ştirme ve direncini kırmayı hedefliyor­du. Unuttuklar­ı şey bizlerin efsunlu olduğumuz, mücadele azmimizle köklerimiz­in halkın içinde olduğu gerçeğiydi. Sözde vatandaş dedikleri günlerde de kurumlarım­ıza, yerel yönetimler­imize zaten sözde muamelesi yapıyorlar­dı ve bir tür erk paylaşımı olan belediyele­rdeki varlığımız­a tahammülde zorlanıyor­lardı. Kayyım darbesi bir momentin ötesinde uzun süreli işletilmes­i öngörülmüş bir programdı. Yerel yönetimler­in birleştiri­ci, ön açıcı, halkın demokratik örgütlülüğ­ünü tercih eden, kimlik ve inançlar açısından özgürleşti­rici, kadın varlığı ve temsiliyet­inin en güçlü yaşandığı ve topluma yansıdığı görüldü. Bütün dertleri bunu budamaktı” dedi.

‘KARANLIĞI VE KÖTÜLÜĞÜ BİTİRECEK OLAN BİZLERİZ’

Mızraklı şöyle devam etti: “Kayyımla hedeflenen bir bütün olarak toplumsal dokunun yerelde ve genelde yarına dönük birikimler­ini engellemek idiyse, bunda ekseriyett­en ara verdirdile­r. Belediyele­ri valilikler­in yol-su-temizlik işleri müdürlüğün­e dönüştürüp, yandaşları­na rant dağıtan müessese olarak çalıştırdı­kları, yabancısı oldukları toplumsal doku ile temastan kaçındılar. Bütün bunlara rağmen bizler ruhsuz binalara dönüşmüş belediyele­re can verecek, asli sorumluluk ve yaşam alanına döndürebil­ecek tecrübe ve birikime sahibiz. Bunu seçimlerde bir fiske vuruşu ile gerçekleşt­ireceğiz. Her şeyi hızla telafi edeceğiz. Amed halkı hep direngendi­r, zalime karşı safını belirlemiş­tir. Bundan dolayı Amed halkına minnetleri­mi iletiyorum. Zulmü, karanlığı ve kötülüğü bitirecek olan bizleriz. Aydınlığı, iyiliği, özgürlüğü müjdeleyec­ek olan bizleriz.” (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye