Evrensel Gazetesi

Kayıt dışı ve güvencesiz çalışma, sömürü

- Hilmi MIYNAT

ülteciliği­n Türkiye’de sorun olarak ele alınma süreci yakın tarihlerde­n itibaren başlıyor. Önceleri Türkiye mülteciler için bir transit ülkeyken AB ile imzalanan utanç anlaşmalar­ı sonrası zorunlu olarak hedef ülke haline getirildi.

Uluslarara­sı koruma başvurular­ı aylarca bekletildi veya bir furya halinde reddedildi. Mülteci sorununu ‘Geri gönderme’ sorunu olarak algılayan İçişleri Bakanlığı ise son aylarda kalın harflerle geri gönderme rakamları açıklayara­k göçü yönettiğin­i iddia etmekte. Gelinen süreçte mülteciler eğitim, sağlık, çalışma, barınma

PROPAGANDA SÖMÜRÜ KISKACINDA GÖÇMENLİK

Mhakları, ifade özgürlüğün­den; kısaca yaşam hakkından mahrum bir şekilde yaşama tutunmaya çalışıyor.

MÜLTECİLER VE SINIFSAL POZİSYONLA­RI

Mülteciler tarımda, tekstilde, inşaatta ve daha birçok alanda sigortasız, emeklilik hakkından mahrum şekilde günübirlik çalışıyor ve günübirlik yaşıyor. İş kazasında, işten atılma durumunda ne tazminatla­rı ne de sosyal güvenceler­i var. Çünkü kayıt dışı çalıştırıl­ıyorlar. 6 milyondan fazla mültecinin yaşadığı Türkiye’de çalışma iznine sahip mülteci sayısı 200 bin bile değil. Göç İdaresi Genel Müdürlüğün­ün 2018 verilerine göre; çalışma izni verilen göçmen işçi sayısı 115 bin 837. Bu sayı 2019’da 145 bin 232 oldu.

‘SORUNLARIN BAŞINDA GÜVENCESİZ­LİK GELİYOR’

Güvencesiz çalışma mülteci işçilerin sorunların­ın başında geliyor. Bu güvencesiz­lik, ağır koşulları ve düşük ücreti de beraberind­e getiriyor. İş kazaları büyük ölçüde kayıt dışı kalıyor. İSİG Meclisine göre 2021’de en az 94 mülteci ve göçmen işçi hayatını kay - betti. 2022 yılının ilk 11 ayında en az 1658 işçi hayatını kaybetti ve bunlardan 84’ü göçmen ve mülteci. Çalışma izni olmadığı için tazminat ve işe iade mevhumu da yok. Örneğin Denizli’de bir metal fabrikasın­da iş kazası geçiren İranlı mülteci bir işçi, çalışma izni olmadığı için dava açamadı. 17 günlük alacağı içeride kalan işçi 5 bin lira karşılığın­da patronla anlaşmak zorunda kaldı.

İnşaat iş kolunda ücret ortalaması asgari ücretin iki katı civarınday­ken “Asgari ücret alabiliyor musun?” diyerek maaşını sorduğumuz Suriyeli bir mülteci işçi ise “Tabii tabii asgari ücret alıyorum çok şükür” diyerek hak gasbını normal karşılayab­iliyor. Yine yaklaşık 70 kişinin çalıştığı bir mermer fabrikasın­da mülteci, yerli işçi sayısı yarı yarıyayken geçtiğimiz ay tüm mülteciler işten çıkarıldı. İşçi sayısı yarıya düşen fabrikada yerli işçilerin maaşı iki katına çıkmadığı gibi, mülteci işçiler tazminat ya da işsizlik maaşı alamadı. Emeklilik hakkı, günübirlik yaşamlar açısından tartışma konusu bile olamıyor henüz.

SAYFALARA YANSIYANLA­R: HAK GASBI, İŞ CİNAYETİ

Mülteci işçilerin ölümleri, sorunları, talepleri yıl boyunca Evrensel sayfaların­a yansıdı. Bu haberlerde­n bazılarını hatırlamak, hatırlatma­k sınıf mücadelesi­nin seyri açısından faydalı olacaktır.

Şubat 2022’de İstanbul Güngören’deki tekstil atölyesind­e çıkan yangında yaşamların­ı yitiren mülteci işçiler, diğer mülteciler­in yaşam koşularını­n tablosuydu. 4 katlı işyerinde yangın çıkmıştı. İstanbul Valiliğind­en yapılan açıklamada 5 mülteci işçinin kilitli oldukları tuvalette dumandan zehirlener­ek hayatların­ı kaybettikl­eri bilgisi yer almıştı. Asıl soru şuydu: O kapı neden kilitliydi?

Çünkü bu ülkede göçmen ve mülteci işçilerin ölüsü de dirisi kadar patronlar için kazanç kaynağı. Patronlar mülteciler­i yaşarken sigortasız, güvencesiz ve yarı ücrete köle gibi çalıştırıy­or. İş kazasında taammüden veya tedbirsizl­ikten dolayı işçilerin hayatını kaybetmesi ise patronlar için yine büyük bir avantaj sağlıyor. Çünkü kayıtsız işçi çalıştırdı­kları için beş kuruş bile tazminat ödemek zorunda değiller. Yine ekmek parası için çalışan göçmen ve mülteci yaşamını yitirdikte­n sonra yaşananlar­ın sorumlusu sayılıyor.

Yine İstanbul Esenyurt’tan bir cam işçisi 8 Nisan 2022’de Evrensel’e yazdığı mektubunda “1 gün işe gelmeyen işçinin 2 günü, 2 gün işe gelmeyenin 4 günü kesiliyor. Mülteciler­in hastalanma hakkı, dinlenme hakkı yok. Maaşını ve yevmiyesin­i, fazla mesaisini hesaplamas­ı yasak” ifadelerin­i kullanıyor­du.

Onur Uslu’nun Ankara OSTİM’DEN yaptığı röportajda 36 yaşındaki Iraklı mülteci işçi; “Bizler de ucuza çalışmak istemeyiz, suç bizim mi? Yoksa bizi kayıt dışı, güvencesiz çalıştıran patronun ve patronu denetlemey­en devletin mi?” diye içini dökmüştü.

Bu ifadeler aslında yanı başında bantta, tezgahta, masada çalışan işçilerin birbirine düşman etme çabalarına karşı cevap niteliği taşıyor. Türkiyeli ve mülteci işçilerin kaderi o bantlarda birleşiyor.

 ?? Fotoğrafla­r: Evrensel ??
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye