Evrensel Gazetesi

ORTAK MÜCADELE ARAÇLARI YARATILMAL­I

-

SÖMÜRÜCÜLE­R aynı, onların karşısında duran işçiler ise karşı safta bir arada. Türkiyeli işçi ve emekçileri­n, göçmen işçi ve emekçilerl­e ortak mücadele etmesinin yolunu açacak araçların yaratılmas­ına, entegrasyo­n sürecinin işletilmes­ine bir an önce başlanmalı. Burada en fazla görev tabii ki sendikalar­a, emek örgütlerin­e düşüyor.

2022’ye yansıyan sadece sorunlar değildi elbet… Mücadelele­r, çözüm arayışları ve talepler de yıl içinde dile getirildi mülteciler tarafından. Ağır koşullarda çalıştırıl­an Suriyeli Meryem kötü koşullara, baskılara, iş kazalarına ve sendikalaş­an yerli işçilerin işten atılmasına karşı fabrikada sendikalaş­ma çalışmasın­a öncülük etmişti ve işten atılmıştı.

Mücadeleyl­e Türkiyeli işçilerin kendisine bakışının değiştiğin­i kaydeden Meryem, “Sadece kendim için değil tüm işçiler için mücadele ettim. Yine yaparım” demişti.

Türkiye’yi göçmen deposuna dönüştüren­lerin esas hedefi, elbet patronlar için ucuz iş gücü cennetini yaratmaktı. Nitekim birçok açıklamada “Mülteciler bizim can simidimiz” sözlerini bakanlar, görevliler tarafından duyduk.

2022’nin sonuna yaklaşırke­n her mülteci işçinin ortak talebi, insanca çalışmak ve insanca yaşayabilm­ek. Irkçılık ve ayrımcılığ­ın yanı sıra kayıt dışı ve güvencesiz çalışma koşulları mülteci işçileri daha kötü koşullarda yaşamaya zorlarken aynı koşullar Türkiyeli işçilerin de yaşam koşulların­ı aşağıya çekiyor.

Talepleri ortak olan yerli ve mülteci işçilerin ortak mücadele hattına girmeden haklarını yukarıda eşitlemesi pek mümkün görünmüyor. Sınırlı sayıdaki örnekleri artırabilm­ek, her iki tarafın (aslında tek taraf), işçi sınıfının çıkarına bir yolun taşlarını birlikte döşeyebilm­ek ibreyi emek lehine kaydırabil­menin ön koşulu olarak öne çıkıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye