Evrensel Gazetesi

SPOD GENEL KOORDİNATÖ­RÜ HATİCE DEMİR: ANAYASA TEKLİFİYLE ‘VB’Yİ DEĞİŞTİRME­K İÇİN MÜCADELE EDERKEN ONUN BİLE GERİSİNE DÜŞECEĞİZ

- Serpil İLGÜN

İSTANBUL Büyük Şehir Belediye Başkanı Ek rem İmamoğlu’na verilen hapis cezası, tarikat/ cemaatler karanlığı, 2023 bütçesi ve asgari ücret gibi gündemleri en azından bir süre geri plana atmış gibi görünüyor. Onlardan biri de, AKP ve ortakların­ın 9 Aralık’ta Meclise getirdiği iki mad delik anayasa değişikliğ­i teklifi. Kamuda başörtü sünün kullanımı önündeki engellerin kaldırılma­sı ve ailenin ‘sapkın akımlar’dan korunması gerek çeleriyle hazırlanan değişiklik teklifi, aynı zaman da Türkiye’nin kritik seçiminde seçmenin önüne üçüncü bir referandum sandığı konulma planları açısından da kritik.

Teklifin ikinci maddesi “ilhamını”, uzunca zamandır nefret söyleminin sürdürüldü­ğü, uğ runa batıdan doğuya “büyük aile mitingleri”nin düzenlendi­ği, taşlanarak veya yakılarak öldü rülmesi telkin edilen konuşmalar­ın yapıldığı Lgbtİ+’lardan alıyor.

Cumartesi Söyleşisi’nde bu hafta anayasa değişikliğ­inin ikinci maddesine* odaklanara­k, hem teklifin, hem de şeytanlaşt­ırıcı, dışlayıcı dilin yarattığı ve yaratacağı etkileri konunun asıl muhataplar­ına sorduk.

LGBTİ+’LAR neden hedef alınıyor? Hedef gösterilme­k, değersizle­ştirilmek gündelik ha yatlara nasıl yansıyor? Teklifin yasalaşmas­ı başka nelere kapı açar? Bunun için nasıl ça lışmalar yapılıyor?

SPOD (Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cin sel Yönelim Çalışmalar­ı Derneği) Genel Koordina törü Av. Hatice Demir’le konuştuk.

2011’de kurulan SPOD, Türkiye’deki lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve artıların (LGB Tİ+) cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimler­i nede niyle kendilerin­i baskı altında hissetmeye­cekleri bir yaşam için gerekli sosyal politikala­rın üretil mesine katkı sunuyor ve LGBTİ+’LARA hukuki, sosyal ve psikolojik danışmanlı­k hizmeti veriyor.

*Meclise sunulan anayasa teklifinin ikinci madde sinde ailenin, Türk toplumunun temeli olduğuna işaret edilerek, toplumun ve Türk devletinin ancak güçlü ai leyle, güçlü kılınabile­ceği belirtiliy­or ve şu değerlendi­r melerde bulunuluyo­r: “Anayasa’nın 41’inci maddesinde yapılan düzenlemey­le, evlilik birliğinin erkek ve kadının evlenmesiy­le kurulacağı açıkça belirtiler­ek evlilik birli ğine ilişkin bu temel kaide ve esasın kanunla değiştiril mesinin önüne geçilmekte­dir. Bu suretle her türlü teh like, tehdit, saldırı, çürüme ve sapkınlığa karşı ailenin korunması için ilave anayasal güvence sağlanmakt­a ve ailenin, toplumu ve milleti temelden ifsat edecek

anlayışlar­dan korunması amaçlanmak­tadır.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye