Evrensel Gazetesi

HAK İHLALLERİ TAKİP EDEMEDİĞİM­İZ SEVİYEDE ARTTI

-

BU değersizle­ştiren kuvvetli propaganda­nın toplumda bulduğu karşılık için nasıl gözlemleri niz var?

Bunu son dönemde yine bizim hedefe kondu ğumuz, LGBTİ+’LARA karşı yapılan “büyük aile mi tingleri” üzerinden yanıt vereyim. Bu mitingleri ör gütleme ve de insanları mitinge taşıma konusun da kamu kaynakları­nın sınırsızca kullanması­na rağmen oraya gelen insan sayısı, son onur yürü yüşünde gözaltına alınan insan sayısından daha fazla değil. Biliyorsun­uz, Netflix gibi platformla­rı da “Özendiriyo­rlar, yaygınlaşt­ırıyorlar” diye suçlu yorlar! Gerçekten içler acısı. Ama bunların itibar gördüğünü, çok karşılık bulduğunu düşünmüyo rum. İstedikler­i kadar bir balonun içinde yaşıyor muşuz gibi tariflesin­ler, biz buradayız.

Yine de nefret söylemi, hedef göstermele­r gündelik hayatınıza nasıl yansıyor? Hayatınızı bu tehdide göre konumlandı­rmak zorunda kal dınız mı? Bu bakımdan karşılaştı­ğınız en temel zorluklar neler?

Öncelikle, “tüm Türkiye yoksul, aç ve barına mıyor” bilgisini bir kenara koyarak, tabii ki Türki ye’deki en dezavantaj­lı gruplardan biri olarak LG Btİ+’lar bunu misliyle yaşıyor. Türkiye’de son bir kaç yılda LGBTİ+’LARA dönük hak ihlalleri artık ta kip edemediğim­iz ve anlatmaya zul saydığımız seviyede arttı. İçişleri bakanının veya AKP’LI diğer siyasetçil­erin adımızı anmadığı gün yok. Böyle bir durumda bunun artmaması mümkün değil.

Bize gelen aile içi şiddet başvurular­ı da öyle arttı ki. Şöyle düşünün pandemi oluyor, insanlar evlerine kapanıyorl­ar ama bir yandan ekonomik kriz var, işten çıkarılıyo­rlar, aile evlerine dönü yorlar ama aile evlerinde her gün televizyon­da Lgbtİ+’ların ne kadar korkunç oldukların­ı dinli yoruz ve ben o aile evinde oturuyorum. Şiddet kaçınılmaz hale geliyor. Bu durumda o evde du rabilir miyim? Şiddet gördüğümde polise, hasta neye de gidemiyoru­m. Başka bir ev de tutamı yorum. Ve LGBTİ+’LAR için bir sığınak dahi yok. Yanı sıra patron da sömürebild­iği kadar sömü rüyor, sömüremedi­ği yerde de şiddete başvuru yor. Bunlar en sık karşılaştı­ğımız ve hayatımıza değen en somut yansımalar. Bunu sadece bi reyler olarak değil, dernekler olarak da yaşıyo ruz. Mesela bir yerden çıkmamız gerekiyor, asla yer bulamıyoru­z.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye