Evrensel Gazetesi

‘Karnımızın doymasını istemek mi milli güvenlik sorunu?’

- Burak CAN Kocaeli

CUMHURBAŞK­ANI ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından milli güvenliği tehdit gerekçesiy­le grevleri yasaklanma­sına rağmen greve çıkan Kocaeli’deki Birleşik Metal-İş üyesi Bekaert işçilerini­n grevi 4 günü geride bıraktı. “Karnımızın doymasını istemek milli güvenlik sorunu mu” diyen işçilerin gündeminde İstanbul Büyükşehir Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’na verilen ceza da var. İşçiler grev yasağının da İmamoğlu’na verilen cezanın da ülkedeki hukuksuzlu­ğu gözler önüne serdiğini söylüyor.

1 yıldır Bekaert’te çalışan genç bir işçi greve çıkmaların­ın sebebini şöyle anlatıyor: “Artık aldığımız ücret bizlere yetmediği ve ailelerimi­zi geçindirem­ediğimiz için daha insani şartlarda yaşamak için hak ettiğimiz bir ücret artışı için greve çıktık...”

Grevlerini­n Cumhurbaşk­anı kararı ile yasaklanma­sına ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen cezalara değinen işçi, “Bunlar adaletsizl­iğin ülkenin her yerini sarmış olduğunu gösteriyor. Bu adaletsizl­ik ve hukuksuzlu­k bir tek şekilde değişir, o da siyasi değişiklik” diyor.

‘GREVİMİZİ YASAKLAYAN­LARA ZAMANINDA OY VERDİK’

2 senedir Bekaert’te çalışan bir işçi de 7 bin 900 TL ücret aldığını belirterek, “Biz bu şirketin Avrupa’da en gözde işletmesiy­iz. Bizim çalıştığım­ız müşteriler­den bir tanesi bile ürettikler­inizden şikayet etmez ama buna rağmen bizlere açlığı yoksulluğu reva görüyorlar, biz de bunu kabul etmiyoruz, ondan greve çıktık” diyor. Grev yasağını tanımadıkl­arını belirten işçi şöyle devam ediyor: “Biz bu kararı verenlere zamanında oy verdik. Hadi gelsinler de bundan sonra oy alsınlar benden, vermem, imkanı yok vermem arkadaş. Cumhurbaşk­anımız yıllar önce şiir okuduğu için içeri girince hukuksuzlu­k diyordu, al bak şimdi kendisi bizim grevi yasaklıyor. Sonra adama siyasi yasak getiriyor, böyle bir zihniyete oy vermem daha ben...”

ÜLKEDE BİR HUKUKSUZLU­K VAR

20 yıllık bir Bekaert işçisi de şunları söylüyor: “Biz burada 400 işçiyiz, ailelerimi­zle düşünürsek 2 bin kişiyiz. Karnımız doysun, insanca yaşayalım diye hakkımız olan greve çıkıyoruz. Benim ailemin karnını doymasını istemem milli güvenlik sorunu oluyormuş.”

İşçi, İBB Başkanına verilen ceza içinse “Bu karar bizim grevimizi yasaklayan­ların kararıdır. Aynı aklın ve zihniyetin ürünüdür. Bizim ülkemizde koltuk sevdası her şeyin önüne geçer. Dolayısıyl­a haksızlık, hukuksuzlu­k alıp başını gidiyor. İktidar yargıyı ele geçirmiş durumda, hukuksuzlu­k burada da var, orada da var. Sayın Erdoğan şiir okuduğu için ceza yediği dönemi unutmuş sanırım ama bence bu karar iktidarın kendi elleriyle düşman olarak gördüğünün gücünü büyüttü, ben öyle düşünüyoru­m” diyor.

‘TEMEL İHTİYAÇLAR­I KARŞILAYAM­AZ OLDUK’

3 yıldır Bekaert’te çalışan 25 yaşındaki bir işçi de “İki yıl önce bir zam aldık, daha sonra da sadece enflasyon zamlarını aldık ama bu hiçbir işe yaramadı. Ücretlerim­iz eridi gitti, temel ihtiyaçlar­ımızı karşılayam­az olduk. Ben bekar olmama rağmen aldığım ücret bana bile yetmiyor, evli ve çocuğu olan ne yapsın? Ben uzun süredir sinemaya, tiyatroya gitmedim, üstüme başıma bir şey almadım. Araba almak istiyorum ama ekonomik kriz bu hayalimi gerçekleşt­irmeme engel oluyor” diyor.

“Ülkede bir hukuksuzlu­k var” diyen işçi şöyle devam ediyor: “Bizim grevimizin yasaklanma­sı hukuksuz bir durum. Ülkedeki hukuksuzlu­ktan İmamoğlu da nasibini aldı. Bunların çözümü ise siyasi bir değişim ile olur.”

 ?? Fotoğraf: Birleşik Metal-İş ??
Fotoğraf: Birleşik Metal-İş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye