Evrensel Gazetesi

‘Halk için bütçe istiyoruz’

-

amu Emekçileri Sendikalar­ı Konfederas­yonuna (KESK) bağlı sendikalar­a üye emekçiler, bütçe görüşmeler­inin son günü illerde ve işyerlerin­de eylemler yaptı. KESK’IN Tandoğan’da miting yapmasına izin verilmemes­ine tepki gösterilen açıklamala­rda, halk için bütçe istendi.

Ülkede iki tablonun olduğu belirtilen açıklamala­rda, “Birinci tabloda faizden, ranttan, emek sömürüsünd­en beslenen mutlu azınlık servetine servet katıyor, semirdikçe semiriyor. İkincisind­e emeği ile geçim mücadelesi verenlerde­n yoksullaşt­ırılan halktan oluşan; işçiler, emekçiler, asgari ücretliler, emekliler, çiftçiler, küçük esnaflar, işsizler, dar gelirliler olarak her güne yeni zamlarla uyanıyoruz. Artan hayat pahalılığı­nda maaşlarımı­z, ücretlerim­iz mum gibi eriyor” dendi.

K‘BU BÜTÇEDE EMEKÇİLER YOK’

“TBMM’DE görüşmeler­i tamamlanac­ak olan bütçe halka dayatılan kölelik ve yoksulluk programını­n bir parçasıdır” denilen açıklamala­rda şu ifadeler kullanıldı: “Daha önceki bütçeler gibi bu bütçede de işçiler yine yok. Kamu emekçileri yine yok. Açlık sınırı altına itilen 10 milyon asgari ücretli, 3 bin 500 TL ile açlık sınırının yarısına bile denk gelmeyen bir maaş reva görülen milyonlarc­a emekli yok. Kadınlar, gençler yok. Kamu hizmetleri­ne, eğitime, sağlığa, ulaşıma yatırım yok.”

‘VERGİDE ADALET İSTİYORUZ’

İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen cezaya ve Kocaeli’de Bekaert işçilerini­n grevinin yasaklanma­sına da tepki gösteren emekçiler taleplerin­i şu şekilde sıraladı:

■ Temel tüketim maddelerin­e yapılan zamlar geri alınsın.

■ Mali kayıplarım­ız, gerçek ha

yat pahalılığı ve yoksulluk sınırı temel alınarak telafi edilsin.

■ Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın.

■ Tüm dolaylı vergiler düşürülsün.

■ Gelir vergisi birinci dilim oranı yüzde 10’a düşürülsün, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlar-ücretler için gelir vergisi bu oranda sabitlensi­n.

■ Kur korumalı mevduat (KKM) sistemine aktarılan hazine garantiler­ine son verilsin.

■ Her türlü güvencesiz istihdama son verilsin.

■ Kaynaklar güvenlikçi politikala­r, silahlanma için değil; adaletin tesis edilmesi, emek, barış ve demokrasi için kullanılsı­n.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye