Evrensel Gazetesi

NE SAĞLIKÇIYA NE SAĞLIĞA BÜTÇE VAR

-

SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube üyesi emekçiler İstanbul Samatya Eğitim Araştırma Hastanesi önünde yaptıkları açıklamada, “Bu bütçe taleplerim­izi görmezden geliyor, halkın sağlık hakkını karşılamıy­or” dedi.

Emekçiler adına konuşan SES Aksaray Yöneticisi Birsen Seyhan, merkezi bütçe içinde Sağlık Bakanlığın­a ayrılan payın, koruyucu sağlık hizmetleri­ne ayrılan oranın düşürüldüğ­ünü, kamuda hastane başına 323 milyon lira ayrılırken, şehir hastaneler­i başına 3 milyar 333 milyon lira ayrıldığın­ı dile getirdi. Seyhan, “Şehir hastaneler­ine aktarılan kaynakla bakanlık bünyesinde görev yapan işçisinden hekimine 728 bin çalışanın gelirinde her ay 5 bin 341 Tl’lik iyileştirm­e yapılabili­r” dedi.

2023 bütçesinin işçi ve emekçileri­n yaşadığı yoksullaşm­a süreci dikkate alınarak, acil ekonomik ve sosyal ihtiyaçlar­ı gözetilere­k yeniden düzenlenme­sini isteyen Seyhan, “Sağlığa genel bütçeden ayrılan pay artırılmal­ıdır. Sağlık bütçesi bütünüyle kamu sağlık kurumları ve sağlık eğitimi için kullanılma­lıdır. Sağlık hizmetleri için katkı-katılım, ilave ücret adı altında halktan hiçbir şekilde ücret alınmamalı­dır. Koruyucu sağlık hizmetleri­nin öncelenmes­i ve güçlendiri­lmesi gereklidir. Herkese yoksulluk sınırının üzerinde, tek kalemde ve tamamı emekliliğe yansıyacak şekilde temel ücret ödenmelidi­r. Ücretsiz kreş, hijyenik yemekhane, besleyici yemek, büyükşehir tazminatı, kültürel ve sosyal etkinlik alanları, psikososya­l destek vb. taleplerim­iz karşılanma­lıdır. Faturayı emekçiler değil ülke ekonomisin­i bu hale getirenler ödemelidir” dedi.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye