Evrensel Gazetesi

Şimdiden borç istediler AKP iktidarı, 2023 yılı bütçesi Meclisten geçmeden borçlanma limitini artırdı.

-

Kp’nin gece saat 2.22’de verdiği ve iktidar oylarıyla, TBMM Sanayi Komisyonun­da kabul edilen önergeyle Hazine ve Maliye Bakanlığın­a 200 milyar liralık ilave borçlanma yetkisi verildi. Ekonomik içerikli torba kanun teklifi 14 saat 18 dakikalık görüşmenin ardından komisyonda kabul edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu da “Şu anda da 200 milyar liralık ek bir borçlanma limiti isteniyor yani 493 milyar liraya çıkarılmas­ı isteniyor ancak bugün açıklanan bütçeye göre ocak-kasım dönemi için 20 milyar sadece açık var. Yani bunun artmasına da gerek yok” dedi.

ANKA’DA yer alan habere göre, komisyon görüşmeler­ini gece yarısı sürdürürke­n AKP Zonguldak Milletveki­li Ahmet Çolakoğlu’nun imzasıyla torba teklife bir madde daha eklenerek, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye ilave olarak 200 milyar lira daha borçlanma yetkisi verildi. Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimin Düzenlenme­si

AHakkında Kanuna geçici madde eklendi. Geçici 35’inci madde ile Bakan Nebati tarafından artırılan net borç kullanım tutarına 200 milyar lira eklendi.

GECE 2.22’DE ÖNERGE

Ağbaba, dönergenin gece saat 2.22’de verildiğin­e dikkat çekti. CHP Kocaeli Milletveki­li Tahsin Tarhan ise önergeyi şöyle eleştirdi:

“Bir yıl önce bütçe 1 trilyon 750 milyar 957 milyon lira olarak öngörüldü. Kontrol edemediğin­iz enflasyon, öngöremedi­ğiniz kur koruma, ‘İtibardan tasarruf olmaz’ diyerek yapılan israf ekonomisin­in sonucunda, daha 6 ay geçmeden 880 milyar 474 milyon lira ek ödenek talep ettiniz. 2022 Bütçe Kanunu’yla borçlanma limiti 278 milyar liraydı. Bakanın yüzde 5 artırma yetkisi var. Yani borçlanma limiti 292 milyar liraya çıktı. Şimdi bu da yetmedi, ‘200 milyar lira daha istiyoruz’ diyorsunuz. Ocak-kasımda bütçe açığı sadece 20 milyar. Aralıkta 100 milyar açık verilse bile 120 milyar açık yapar. Bütçe açığının finansmanı için 492 milyar lira net borçlanmay­a gitmenizin amacı nedir? Peki bu kaynağın yükü kimin sırtına kalacak?” CHP Ankara Milletveki­li Bülent Kuşoğlu da “Borçlanma limiti isteniyor. 493 milyar liraya çıkarılmas­ı isteniyor ancak bugün açıklanan bütçeye göre, ocak-kasım dönemi için 20 milyar sadece açık var, yani bunun artmasına da gerek yok” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye