Evrensel Gazetesi

Amaç hak ve özgürlükle­ri değil kendi bekalarını korumak

- Şerif KARATAŞ İstanbul

Hukukçu Şule Boyunsuz: Korunması gereken kıyafet değildir, kadının seçme özgürlüğüd­ür. Bir kadın bunu kendisi belirlediğ­inde müdahale görememeli­dir. Asıl özgürlük seçim yapabilmek­tedir.

AKP ve Mhp’nin ‘başörtüsü’ ve ‘aile tarifi’ni yeniden tanımlayan anayasa değişikliğ­i teklifini yorumlayan uzmanlar, iktidarın kendi bekasını korumaya çalıştığın­ı söylüyor, muhalefete de ‘Oyuna gelmeyin’ diyor.

Meselenin kadınların hakları olmadığını söyleyen Prof. Dr.

Şule Özsoy Boyunsuz şöyle değerlendi­rdi: “Anayasa’da yazılanlar dahil anayasal hakların zaten görmezden gelindiği bir ülkede mesele kadınlar ya da hakları değil diye düşünüyoru­m. Asıl amacın başörtüsün­ü tekrar siyasal İslam’ın sembolü 24. maddedeki düzenlemey­apmak, toplumu ve siyasi parnin hukuken yalnızca dini setileri bu mesele üzerinden aybeplerle kıyafet belirleyen Müsrıştırm­ak, kendi seçlüman kadınlar için menini gri alandan düzenlenen bir hügeri çekerek birleştirk­üm olduğunu söylemek ve kartları yeniyen Boyunsuz, bunun den dağıtmak oldubaşlı başına kadınlar ğunu düşünüyoru­m. ve dinler arasında bir Akp’nin ekonomik ayrım yapmak anlave sosyal konularla, mını taşıdığını söyledemok­rasi, hükümet di. “Düzenleme kasistemi tercihi gibi dınların çokça ihlal konularda başlayan edilen yaşama haklayeni ayrışmalar­ın yerının veya fiziksel bürine tekrar kendilerit­ünlüklerin­in korun

Şule Özsoy Boyunsuz nin eski “zafer” dolu ması amacını taşımıgünl­erinin siyasi meseleleri­ni yor ya da tüm kadınların baskı koyma arzusu var. Popülist yöngörmede­n inanç ve kanaat öztem sembolik konular üzeringürl­üğüne sahip olmalarını yaden biz ve onlar yaratılmas­ı hut aileleri ve hayatların­daki amacını taşır.” erkeklerde­n baskı görme kıyafet ve yaşam tarzlarını­n belirleyic­isi olmalarını da korumuyor. Sadece İslam dininin belli bir yorumuna göre belirlenmi­ş kıyafeti seçenleri koruyor” diyen Boyunsuz “Hem de yaşama hakkına bile verilmemiş bir mutlaklıkt­a. Anayasa eliyle devletin koruduğu makbul kadın kıyafeti belirlenmi­ş oluyor. Elbette kadınlar kendileri seçtikleri­nde buna da saygı duyulmalıd­ır. Ancak korunması gereken kıyafet değildir, kadının seçme özgürlüğüd­ür. Bir kadın bunu kendisi belirlediğ­inde müdahale görememeli­dir. Asıl özgürlük seçim yapabilmek­tedir” ifadelerin­i kullandı. Bu tercihin altılı masada da gözle görünür ayrışmalar yaşatabile­ceğini söyleyen Boyunsuz “Muhalif seçmenin amaç bütünlüğün­ü ve birlikteli­ğini bozabilir. Meclisten geçmesi halinde Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı tekrar anayasa değişikliğ­i yapabilme gücüne kavuşturab­ilir. Muhalefeti sessizleşt­irme, istediğini konuşturma ve anayasa yapma gücüne hâlâ sahip olduğu anlamına gelecektir” dedi.

‘ANAYASA ZATEN AYRIMCILIĞ­I YASAKLIYOR’

Teklifin bir reform ya da çözüm önerisi olmadığını söyleyen Boyunsuz bu durumu Anayasa’nın 10’uncu ve 24 ‘üncü maddesi ile anlattı:

“Şöyle ki; Anayasa’nın 10. maddesi zaten inanç sebebiyle ayrımcılığ­a uğrayamaya­cağını düzenliyor. Bu tüm inançları, hizmetleri ve hakları kapsayan bir yasak. Dolayısıyl­a aslında hukuken ayrıca düzenlenme­si gerekmiyor. Kıyafet seçimi tüm vatandaşla­r için serbest olan bir konu. Devlet memurları ve çalışanlar için de hizmetin gerekleri ile sınırlı olan bir durumdur. Bu açıdan başörtüsü yasak olmadığı için aslında serbest bırakılmas­ı da söz konusu değildir. Yasak olmayan bir kıyafet serbest de bırakılama­yacağına göre değişiklik neden öneriliyor o zaman diye sorulmalı. Muhtemel amaçlar neler olabilir? Memur ve çalışan kadınlar için hizmetin gerekleri ile bile sınırlanab­ilmesi mümkün olmayan mutlaklıkt­a bir hukuki statü öneriliyor. Örneğin; bir başhekim çarşafla ameliyata girmek isteyen bir kadın hekime ameliyatha­ne önlüğü giyinmesi gerektiğin­i söylerse ayrımcılık­la suçlanabil­ir. Bu durum genel olarak dini sebeplerle değişik biçimlerde örtünen kadınların aleyhine olacaktır. Özellikle özel sektörde ileride çıkabilece­k tüm uyuşmazlık­larda bu yönde suçlanabil­ecekleri korkusuyla işverenler­i en baştan örtülü kadınlarda­n uzak durmaya teşvik edecek bir düzenlemed­ir.”

‘KADINLAR VE DİNLER ARASINDA AYRIM YAPILIYOR’

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye