Evrensel Gazetesi

AHMAK DAVASI

-

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandı­ğı davada 2 yıl 7 ay 15 gün ve siyasi yasak verilmesin­in yankıları sürüyor.

Türkiye’den ve dünyadan hatta AKP içinden bile rahatsızlı­ğa neden olan, kamuoyunda “ahmak davası” olarak anılan dava, tarihe şimdiden not olarak düştü.

Zira, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya verilen bir cevabı YSK üzerine alındı ve süreç başladı. Duruşma boyu bilirkişi raporları ile Ysk’nin iddiası çürütülse de yargı bu durumu kabul etmedi.

SOYLU İLE POLEMİK YSK DAVASINA DÖNÜŞTÜ

31 Mart seçim sürecine dayanan olay şöyle gelişti: İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim 2019 tarihinde Fransa’nın Strasburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde yaptığı konuşmada Yüksek Seçim Kurulunu eleştirmiş­ti. İmamoğlu, “İktidar manipülasy­onla kazanamadı­ğı seçimi, seçimleri yönetmekle yetkili olan Yüksek Seçim Kurulu kararı ile iptal ettirerek kazanmak istemiştir. Ama iktidarın tüm gücüne rağmen yurttaşlar­ımızın güçlü iradesi, 23 Haziran gecesi bir kere daha ve çok daha güçlü ve gür bir sesle demokrasid­en yana olmuştur. Vatandaşın seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanması­nın önüne engeller çıkarmak, demokrasi dışı arayışlar içindeki kesimleri güçlendirm­ekten başka bir işe de yaramaz” demişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019’da bir açıklama yaparak, İmamoğlu için “Avrupa Parlamento­su’na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek. Yazıklar olsun” ifadelerin­i kullanmışt­ı.

Yine 4 Kasım’da Soylu’ya yanıt veren İmamoğlu, bu sözlere karşı “o seviyeye” inmeyeceği­ni ifade edip “Dünyada, Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan biten şeylere baktığımız­da, tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce oraya bir odaklansın” demişti.

Yaşananlar üzerine Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı­nca 15 Aralık 2019 tarihli müzakereyl­e yapılan suç duyurusund­an hareketle, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından İmamoğlu’na karşı dava açıldı.

Savunma heyetinin ısrarla “Süleyman Soylu dinlensin” talebi reddedildi. Savcı, İmamoğlu’nun “kurul halinde çalışan kamu görevliler­ine karşı görevlerin­den dolayı alenen zincirleme hakaret” suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandır­ılması ve Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “siyasi yasak” içeren 53. maddesinin de uygulanmas­ını istediği mütalaasın­da geri adım atmadı.

İçeride ve dışarıda sıkı güvenlik önlemlerin­in alındığı, yer yer gazetecile­rin duruşma salonuna alınmadığı davada, İmamoğlu için 2 yıl 7 ay 15 gün ve siyasi yasak verildi. İmamoğlu, istinafa gitmeye hazırlanır­ken, mütalaa savcısında­n jet adım geldi.

DAVANIN ÖNCEKİ HAKİMİ: SİYASİ YASAKLI HALİNE GETİRMEM TELKİN EDİLDİ

Zaten davanın önceki hakiminin söylediği ifade edilen iddialar günlerce konuşulmuş­tu. Cumhuriyet Yazarı Barış Terkoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, YSK üyelerine hakaretten yargılandı­ğı davanın Eski Hakimi Hüseyin Zengin’in, çevresine “İmamoğlu’na iki yıldan fazla ceza vererek onu siyasi yasaklı hale getir

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye