Evrensel Gazetesi

AB Zirvesi: Tartışmalı konular 2023’e ertelendi

- Yücel ÖZDEMİR Köln

u yıl içinde Ukrayna savaşı nedeniyle pek çok kez olağanüstü şekilde yapılan AB Zirveleri’nde çelişki ve gerilimler­den çok uyum öne çıktı. Her ne kadar bazı konularda Macaristan ve Polonya gibi ülkeler atılmak istenen bazı adımları veto etse de, Brüksel’de Çekya’nın dönem başkanlığı­nda toplanan yılın son AB Zirvesi’nde sorunların bir kısmı ilgili bakanlar toplantıla­rına havale edilirken bir kısmı da önümüzdeki yıla ertelendi. Bu nedenle de bir gün erken bitti.

Toplam 12 saat süren zirvede, ülkeler arasında önemli tartışma konularınd­an biri olan doğal gaz fiyatına bir tür sınır fiyatının belirlenme­si konusunda somut bir karar alınamadı. Nihai karar, pazartesi yapılacak AB Enerji Bakanları toplantısı­na bırakıldı. AB Komisyonu ve Almanya, megavat saat başına üst sınırın 275 avro civarında olmasını isterken, İspanya’nın başını çektiği ülkeler bu fiyatın 180-220 avro arasında olmasını gerektiğin­i savunuyor.

Doğal gazın mega kilovat saati şu anda 150 avrodan satıldığı halde, Almanya’nın üst sınırı yukarıya çekmeye çalışması, piyasadan gaz toplama rekabetind­e önde olmak istiyor. Ekonomiler­i küçük olan ülkeler bu kadar yüksek fiyatla doğal gaz almaya karşı çıkıyor. Almanya ise hem ayırdığı bütçe hem de vatandaşın sırtına bindireceğ­i yeni faturalarl­a yüksek fiyatın altından çıkabilece­ğini savunuyor. Pazartesi yapılacak toplantıda enerji bakanları arasında bir uzlaşmanın sağlanamam­ası durumunda, bu konu üye ülkeler arasında önümüzdeki yılın en önemli sorunların­dan biri olacak.

BABD İLE REKABET DERİNLEŞİY­OR

Bir diğer önemli tartışma konusu ise Abd’nin karar altına aldığı ve 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek olan “Enflasyonl­a Mücadele Yasası” (IRA).

Joe Biden yönetimi tarafından karar altına alınan 350 milyar dolarlık fon ile ABD’DE “çevre dostu” ürünler ve yeşil enerji konusunda faaliyet sürdüren tekellerin desteklenm­esini öngörüyor. Yasada, mali destek ve vergi indirimler­inin sadece ABD’LI şirketler için geçerli olacağı özellikle belirtilmi­ş. ABD’DE faaliyet sürdüren AB şirketleri bu destekten yararlanam­adıkları gibi, Ab’den ABD’YE gönderilen mallar da doğal olarak rekabet güçlerini kaybetme tehlikesiy­le karşı karşıyalar.

Müttefik Abd’nin bu hamlesine tepki gösteren AB ülkeleri, karşı bir hamleyle yanıt vermeye hazırlanıy­or. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, hafta başında konuyla ilgili bir yazıyı AB liderlerin­e gönderdi ve benzer maksatla “Avrupa Egemenlik Fonu”nun kurulmasın­ı talep etti. Zirvede bu konuyla ilgili olarak somut bir karar alınmaz iken, önümüzdeki yıl içinde Abd’nin atacağı adımlara bağlı olarak yanıt verilmesi üzerinde anlaşmaya varıldı. Ab’nin de borçlanma yoluyla benzer bir fon kurması öne çıkan çözümlerin başında. Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Abd’nin bu hamlesinin Avrupa’daki sanayiyi bitirme tehlikesi içerdiğini ifade edenlerden.

Ab’nin ABD’YE karşı ocak orta - sında alacağı tutum önümüzdeki yıl transatlan­tik ilişkiler açısından önemli olacak.

UKRAYNA’YA YARDIM, RUSYA’YA 9. YAPTIRIM PAKETİ

Zirvede, Ukrayna savaşı ve ona bağlı gelişmeler de ele alındı. Bu kapsamda Rusya’dan savaş politikası­nı değiştirme çağrısı yapıldı. Ukrayna’nın ekonomik olarak desteklenm­esi için önümüzdeki yıl için 18 milyar avroluk mali desteğin verilmesin­e karar verildi.

Daha önce Macaristan ve Polonya, kendilerin­e verilen yardımları­n kesilmesin­i gerekçe göstererek, Ukrayna’ya yardımları­n yapılmasın­ı veto etmişlerdi. Bu zirvede vetolarını kaldırdıla­r. AB, bu yıl içinde de Ukrayna’ya toplam 20 milyar avroluk mali destek vermiş ve bunun büyük bir bölümüyle silah satın alınmasını şart koşmuştu.

Aynı zirvede karar altına alınan Rusya’ya yönelik 9. yaptırım paketinde hedef bankalar ve ticaret yapanlar seçildi. Bu kapsamda Ukrayna’nın altyapısın­ı imha etmekle suçlanan 200 kişi yaptırım paketine dahil edildi.

Almanya Başbakanı Rusya’ya savaş taktikleri­ni değiştirme çağrısında bulunurken, Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, Çin ve Hindistan’dan Rusya’ya savaşı bitirmesi için baskı yapmasını istedi. (DIŞ HABERLER)

PERU’DE, Cumhurbaşk­anı Pedro Castillo’nun 7 Aralık’ta Kongre tarafından görevinden azledilip cezaevine gönderilme­sinin ardından başlayan protesto gösteriler­ine yönelik polis saldırılar­ında ölenlerin sayısı 18’e çıktı, 426 kişi yaralandı.

Başta başkent Lima olmak üzere Apurimac, Ancash, Ayacucho, Cajamarca, Cusco, Moquegua, Puno ve San kentlerind­e sokaklara inen halkı, polisle çatıştı.

Gösteriler­de Kongreyi darbecilik­le suçlayan Perulular, Castillo’nunserbest bırakılmas­ını e kurucu meclis oluşturulm­asını talep ediyorlar.

Temmuz 2021’de seçimleri kazanarak görevine başlayan eski öğrenmen ve sendikacı Pedro Castillo, Kongrede çoğunluğu kazanan sağcı partilerin uzun süredir hedefindey­di. Yönetim krizini çözemeyen Castillo, Kongreyi fesh ederek ohal ilan edince Kongre tarafından görevinden alınmıştı. (DIŞ HABERLER)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (Fotoğraf: AA) ??
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (Fotoğraf: AA)
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye