Evrensel Gazetesi

Bu hukuk süreci hepimiz için bir kazanımdır İzmir’de şehir tiyatrosun­a alım için yapılan sınavda elenen oyuncuları­n açtığı davada oyuncuları­n lehine karar çıktı. Sendika kararı kazanım olarak değerlendi­rdi.

- Ramis SAĞLAM İzmir

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Şehir Tiyatrolar­ına oyuncu alımı için 27 Haziran 2021 tarihinde yaptığı sı navın ilk aşamasında “başarısız sayı lan” oyuncular, jüri üyelerinin her bi ri tarafından, ayrı ayrı düzenlenec­ek tuta naklar ile davacının sınavda başarısız olma nedenleri ortaya konulmadığ­ını iddia ede rek İzmir İdare Mahkemesin­de, “işlemin iptali” için dava açtı. Haksızlığa uğradıkla rını belirten Cenk Verdi, Can Esendal, Tay fun Cingiler, Müzeyyen Durgun ve Özge Yıldırım açtıkları davayı kazandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Oyuncular Sendikası, “Sektörümüz­ün gelişimi için oldukça kıy metli bulduğumuz bu hukuk süreci hepimiz için bir kazanımdır” dedi.

İzmir 1. İdare Mahkemesi açılan davaya yönelik, “Oyuncu alımı sınavında” başarısız sayılmasın­a ilişkin işlemde hukuka uyarlık görmedi. Kararın davacının İzmir Büyükşe hir Belediye Başkanlığı Şehir Tiyatrolar­ına oyuncu alımı için 27 Haziran 2021 tarihinde yapılan sınavın ilk aşamasında başarılı sayıl ması sonucunu doğurmayac­ağı, davalı idare tarafından, karar gereği yeniden değerlen dirme yapılarak işlem tesis edebileceğ­i ge rekçesiyle dava konusu işlemin iptaline ka rar verdi. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi, İdare Mahkeme sinin kararını oy birliğiyle kesin karar olarak onadı. Sınav da “başarısız” sayılarak dava açıp kazanan tiyatro oyuncuları­yla süreci konuştuk.

‘SINAV ŞEFFAF DEĞİLDİ’

Pandemide en dezavantaj­lı meslek gru bu içinde oldukların­ı söyleyen Oyuncu Öz ge Yıldırım, hâlâ da pandeminin kayıpları nı onarmaya çalıştıkla­rını söyledi. Bu dö nemde geçtiğimiz haziran ayında çok uzun yıllardır açılması beklenen İzmir Büyükşe hir Belediyesi Şehir Tiyatrolar­ı sınavının haberini aldıkların­da heyecanlan­dıklarını belirten Yıldırım, “Aynı dönem Devlet Ti yatroları, Mersin Büyükşehir Belediyesi Şe hir Tiyatrolar­ı ve Gaziantep B.B. Şehir Ti yatroları da kadrolu oyuncu alım sınavları yaptı. Bunlar mesleğimiz için sevindiric­i ha berlerdi çünkü istihdam olarak kurum sı navları ülkemizde 10 yılı aşkın bir süredir yapılmıyor­du” dedi.

Sınava yüzlerce oyuncunun başvuru yap tığını dile getiren Yıldırım şunları anlattı: “Sınavda belirtilen ilk aşama olan dans ve şan elemesinde yüzlerce aday hemen elen di. Sınavda her adaya 1.5-2 dakika gibi ko mik bir süre verilmişti. Her adaya keyfi ve farklı eleme yöntemleri uygulandı. Eleme sonrası bu durum sosyal medyaya yansıdı. Bizler bu şekilde yapılan bir sınavın ciddi yetsizliği üzerine ses çıkardık. Bu aşamada Oyuncular Sendikası ile kurduğumuz ileti şim sonucu davalarımı­zı açtık”

Tüm adayların sınav görüntüler­i, sınav ölçme değerlendi­rme tutanaklar­ının mah kemece istendiği halde ibraz edilmediği­ni vurgulayan Yıldırım, “Davalarımı­z, süreç sonunda sınavın hukuksuz ve usulsüz yapıl dığı kararına bağlandı. Bu usulsüz ve huku ka aykırı yöntem sadece bize yapılmadı el bette. Bu dava sadece bizim davamız değil. Bu dava, benzeri tüm yapıların şeffaf ve adil bir şekilde ilerleyebi­lmesi için emsal olabilecek bir dava” dedi.

‘KIYMETLİ BİR KAZANIM’

“Hakkımızın ne olduğunu bilmeden ya şamak kadar ağırdır hakkımızı aramamak” diyen Cenk Verdi, “Adalete inancın her alanda yozlaştığı günümüz Türkiye’si koşul larında hâlâ bazı mücadelele­rin yılmadan verilmesi geç de olsa olumlu sonuçlar yara tıyor” dedi. Verdi, “Şimdi bizler bunun en yakın örneğiyiz. Bu işte bir ‘yanlışınız’ var dediğimiz güya uzman, güya duayen, gü ya hocalarımı­z yani jüri, bizleri dinleyip an lamak yerine, akıl almaz bir biatla gözlerini, kulakların­ı ve ağızlarını sımsıkı kapayıp ola yı ‘Biz yaptık oldu’ ya getirdikle­rini düşün düler. Fakat bu defa karşıların­da haklarını arayan (ne yazık ki) 5 kişi buldular. Sektör adına da değişik gündemlere gebe bu emsal kazanım hepimizi biraz daha yüreklendi­rir diye umuyoruz. En kıymetli kazanımı bu olur umarız” ifadelerin­i kulandı.

‘NEDENİ USULSÜZLÜK’

Haklarını arıyorlar diye kendilerin­e kı zanların olduğunu söyleyen Can Esendal şunları dile getirdi: “Bundan bir buçuk yıl önce oraya cebinde üç kuruş parayla eşin den dostundan borç almış gelmiş insanlar vardı. Niye elendikler­ini bilmeden evlerine döndüler. Aslında biliyorduk da kanıtla mak gerekiyord­u ve kazandığım­ız dava so nucunda öğrendik nedenini; ‘usulsüzlük’. Lafı çok uzatmayayı­m geçmişte yaşamıyo ruz. Eskiden bu şekilde sınavlar yapılmış kimsenin sesi çıkmamış olabilir ama artık böyle değil. Tiyatroyu kendilerin­in keşfet mediğini, bizlere de bir lütufta bulunma dıklarını anlatması gerekiyor birilerini­n. Bi zi kurumsal tiyatrolar­ın kapısından sokma makla tehdit eden devlet kurumunda kad rolu sanatçı büyüklerim­izi de gördük bu sü reç vesilesiyl­e. Kusura bakmasınla­r ama

Nâzım Hikmet’in dediği gibi; ‘Demeye de dilim varmıyor ama kabahatin çoğu senin canım kardeşim.’ Biz sanatımızı icra etme ye devam ediyoruz, izlemeye de bekleriz. Son olarak süreçte destek olan herkese ön celikle de Oyuncu Sendikası ve adım adım davamızı takip edip her sorumuzu hiç sıkıl madan yanıtlayan avukatımız Ahmet Hak kakul’a sonsuz teşekkür ederiz”

‘MUTLU VE GURURLUYUM’

Bir hak mücadelesi sonucunda bir davayı kazandıkla­rını belirten Müzeyyen Durgun “Bugün kazandık dediğimizd­e, ‘Ne kazandı nız şimdi?’ diyenlere eski kafalı zihniyetle re, koltuk sevdalılar­ına, sadece ben bilirim diyenlere o işin artık öyle kolay olmayacağı nı, babalarını­n çiftliği gibi at koşturamay­a caklarını göstermiş olduk. Ayrıca mağdur olup korkup, çekinip, herhangi bir ‘otorite ye’ karşı durulamaya­cağını sanan insanlara da güç ve cesaret vermiş olduk. Yine de illa ki maddi bir kazanç görmek isteyenler­e de şunu söyleyebil­irim; davayı kaybeden taraf 30 günlük yasal süre içinde mağduriyet gi derici bir çözüm bulmak zorunda. Biz de bekliyoruz. Üzüldüğüm ve aslında öfkelen diğim diğer önemli konu ise; tiyatro camia sında bu kazanımın fazla yer bulmaması. İnsanlar hâlâ korkuyor ya da ‘bana ne’ diye biliyorlar. Hatta bu haksızlığı yaşayıp, şahit olanlar dahi ilgisiz duruyor” dedi.

 ?? Can Esendal (Fotoğraf: Kişisel arşiv) ??
Can Esendal (Fotoğraf: Kişisel arşiv)
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye