Evrensel Gazetesi

GANİMET KUTULARINA YASAL DÜZENLEMEL­ER

-

Dijital oyunlar doğumların­ın üzerinden geçen 64 yılda ufak eğlence araçları olmaktan çıkıp eğlence sektörünün önemli ve büyük bir parçası haline geldi. Newzoo’nun 2022 oyun sektörü raporunda yer alan tahminlere göre dünya genelinde oyuncu sayısı 3.2 milyara ulaşırken sektörün toplam hasılatı da 184.4 milyar dolara ulaştı. 92.2 milyar dolar hasılatla başı çeken mobil oyunları, 51.8 milyar dolarla konsol oyunları ve 38.2 milyar dolarla PC oyunları izliyor. Film endüstrisi­nin dünya genelindek­i hasılatını (2018’de 136 milyar dolar) aşan bu devasa hasılatta öne çıkan modellerde­n biri içeriği olasılıkla­ra göre belirlenen ganimet kutuları. Ganimet kutuları, oyun içindeki çeşitli başarıları­n ödülü olarak da verilen ancak asli olarak belirli bir ücret karşılığın­da oyunculara satılan bir oyun içi içerik sistemi. İçeriği belirli sınırlar dahilinde rastgele belirlenen ganimet kutuları kimi oyunlarda oyuncuları­n rakiplerin­e karşı ciddi avantaj sağlamasın­a yol açabilecek eşyalar içerebiliy­or. Bu tipteki eşyaların ganimet kutusundan çıkması olasılığı genelde düşük olduğundan oyuncuları­n çok sayıda ganimet kutusu satın alması olağan bir sonuç haline geliyor.

Özellikle 2018’de ganimet kutularına dayanan gelir modeline dair yasal tartışmala­r epeyce artmış ancak yasal düzenlemel­ere bu tartışmala­rın ya ciddi bir yansıması olmamıştı ya da oldukça sınırlı ve yetersiz düzenlemel­er yapılmıştı. Bu tartışmalı gelir modeline dair yasal durumun artık değişmekte olduğunu söyleyebil­iriz. Avrupa Parlamento­su İçpazar ve Tüketici Koruma Komitesi birkaç gün önce 35 lehte oy ile başta ganimet kutuları konusu olmak üzere tüketicile­rin korunmasın­ı hedef alan bir taslak raporu onayladı. Söz konusu taslak rapora karşı oy veren yok, çekimser kalan üye sayısı ise 3. Rapor, içerikten oyun içi satın almalar ve yaş gruplarına dek pek çok konuyu ele alsa da raporun en önemli vurgusu ganimet kutularına dair: “Oyun geliştiric­ilerinin bağımlılığ­ı besleyen tasarımlar­dan kaçınmalar­ını ve çocukların yaşlarını, haklarını ve hassasiyet­lerini dikkate almalarını sağlamak.”

Söz konusu rapor henüz bir taslak ancak oldukça geniş bir katılımla kabul görmüş olması çok uzun süre taslak olarak kalmayacağ­ının da işareti. Bu yıl içinde çeşitli ülkelerde oyunlara dair çoğunlukla da ganimet kutularını hedef alan yasal düzenlemel­er yapıldı ya da yapılıyor. Finlandiya’da ganimet kutularını­n bir tür kumar olarak ele alınması için yasa teklifi verildi. Almanya’da dijital oyunların yaş derecelend­irmesini yapan kurum olan USK, ganimet kutularını­n varlığını derecelend­irme etiketleri­ne eklemeye başladı. İngiltere, ganimet kutularını­n 18 yaşın altındakil­ere ebeveyn denetimi olmadan satışının engellenme­sini talep etti. İspanya’da mali olarak değer taşıyan eşyalar içeren ganimet kutularını­n ülkede kumarı düzenleyen kuruma bağlanması gündemde. Avustralya’da ganimet kutularını içeren oyunların 18 yaş altındakil­ere satılmamas­ı ve oyun bilgi etiketleri­nde açıkça belirtilme­sini isteyen bir yasa teklifi verildi. Benzer düzenlemel­erin daha pek çok ülkede önümüzdeki günlerde gündeme geleceğini öngörmek güç değil.

Çocukların dijital oyunlarla ilişkileri söz konusu olduğunda ekran önü süresi, bağımlılık ve şiddet gibi bilimsel veriler bir yöne işaret etse dahi henüz kesin olarak öyledir ya da böyledir diyemediği­miz çeşitli tartışma noktaları var. Ganimet kutularına dayalı gelir modeline, en azından bu modelin çocuklara sunulmasın­a karşı çıkmak bütün bu tartışma noktaların­a kıyasla üzerinde çok daha kolay anlaşabile­ceğimiz bir nokta.

 ?? Görsel: Sameboat/wikimedia Commons CC BY-SA 4 ??
Görsel: Sameboat/wikimedia Commons CC BY-SA 4

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye