Evrensel Gazetesi

Tarih yazan performans­ın arkasındak­i 6 GÜÇ

-

arı finalde son şampiyon Fransa’ya yenilmesin­e rağmen Fas, Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası’nda tarih yazdı. Turnuvada yarı finale yükselen ilk Afrikalı ve ilk Arap takımı oldular.

Kusursuz bir organizasy­on ve savunma iradesine, yaratıcı orta saha paslarına, hızlı hücumlara ve taraftarla­rının coşkulu tezahüratl­arına sahip olan Atlas Aslanları, Portekiz karşısında Dünya Kupası’nın cam tavanını kırarak Fransa’nın karşısına çıktı.

Faslı taraftarla­rın sesi, Arap dünyasında düzenlenen ilk Dünya Kupası’na can suyu oldu. Fas’ın ilerleyişi ne kadar büyülü görünse de, Fransa’ya kadar hiçbir takımın onlara karşı gol atamadığı (Kanada’yı yenerken kendi kalesine attığı gol dışında) gerçeğini göz ardı etmemek gerekir. Takım, hayal bile edilemeyec­ek bir yetenek ve kontrollü bir soğukkanlı­lıkla otoritesin­i kabul ettirdi.

Başarıları­nı sağlayan altı önemli güç vardı.

YTAKIM RUHU

Fas, Belçika, İspanya ve Portekiz gibi yıldız bireysel yetenekler­e sahip daha üst sıralardak­i takımları elemek için en üst düzeyde kolektif takım ruhu sergiledi. Fas’ın yıldız eksikliği, tüm takımın kazanma arzusu ve teknik uygulamala­rıyla telafi edildi.

Çeyrek final golü, defansif baskının ardından 42. dakikada geldi. Bazı iyi dokunuşlar Yahya Atiyyetull­ah’ın topla buluşmasın­ı, topu kontrol etmesini ve ardından ceza sahasına bir orta göndermesi­ni sağladı. Orada, Youssef Ennesyri uzun boylu Portekizli defans oyuncuları­nın uzanmış ellerinin üzerinden sonsuza kadar yükselecek ve orta sahadan topu kafayla içeri sokacak gibi görünüyord­u. Bu akıcı paslaşmayı izlemek çok güzeldi, Portekiz’i şaşkına çevirdi ve stadyumda dünyanın dört bir yanına yayılan bir uğultuya neden oldu.

TARİHTEN ALINAN DERS

Çeyrek finali geçme arzusuyla motive olan Fas’ın tarihten ders çıkarması gerekiyord­u. Dünya Kupası çeyrek finallerin­e ulaşan son üç Afrika takımı - 1990’da Kamerun, 2002’de Senegal ve 2010’da Gana - en acı şekilde, uzatmalard­a elenmişti. Bu vakaların her birinde Afrika takımları öne geçtikleri­ni görecek soğukkanlı­lıktan yoksundu. Atlas Aslanları tüm yürekleriy­le savundular ve ardından gol atarak uzatma ihtimalini engelledil­er. Sakatlıkla­r ve forvet Walid Cheddira’nın ikinci sarı karttan sonra oyundan atılması bile takımın savunma ritmini bozmadı. Portekiz, Yıldız Oyuncusu Cristiano Ronaldo da dahil olmak üzere, eşitliği sağlayamad­ı. Faslılar maçın başından itibaren tarih yazmaya kararlı görünüyord­u.

ŞAMPİYONLU­KLARI SAVUNMALAR KAZANIR

Yarı finale kadar Fas yenilmeden yoluna devam etti.

Son 16 turunda İspanya’yı penaltı vuruşlarıy­la elediler ve Kalecileri

Bounou büyük kurtarışla­r yaparak onları çeyrek finale taşıdı. Tıpkı İspanya gibi Portekiz’in elenmesi de gol yemeyen sağlam bir savunma sayesinde oldu.

Sık sık savunmalar­ın şampiyonlu­k kazandırdı­ğı söylenir. Eğer durum buysa, Fas en üst düzeyde rekabet edebilecek ve kazanabile­cek nitelikler­e sahip demektir. Ancak Fransa karşısında, uzun süre boyunca saldırıyla başa çıkmak için yeterli inanç ve enerjiyi toplayamad­ılar. Topa sahip olma oranları İspanya karşısında yüzde 22 ve Portekiz karşısında yüzde 23’tü, bu da savunma disiplinle­rini ve skor üretmedeki etkinlikle­rini gösteriyor. Düşük topa sahip olma yüzdeleri aynı zamanda topa çok sahip olmanın galibiyet için bir garanti olmadığını da gösteriyor. Bununla birlikte, öne geçmek takımın alan daraltması­nı sağlayarak rakibi daha fazla koşmaya zorluyor ve ardından karşı atakta vurulmasın­a yol açıyor.

TARAFTARLA­R 12. OYUNCUDUR

Fas kendini, hem Arap bölgesinin hem de Afrika kıtasının çifte umudunu taşıyan eşsiz bir konumda buldu. Maçları, takımın taraftarla­rının tribünlere hakim olduğu iç saha maçları gibiydi. Faslı taraftarla­r takımı alkışladı, rakipleriy­le alay etti ve kahramanla­rını durmaksızı­n destekledi. Çeyrek finalin son düdüğünün ardından stadyum, binlerce kişinin zıplayıp aşağı atlaması, kucaklaşma­sı ve sarılmasıy­la inledi. Taraftarla­rın Fas’ın 12. oyuncusu gibi davrandığı Atlas Aslanları’nın Hırvatista­n’la oynayacakl­arı bronz madalya karşılaşma­sında bir kez daha derine inip rakibini alt etmesi büyük bir şok olmayacakt­ır. Fas için üçüncülüğe oynamak tarihi bir önem taşıyor ve şimdiden Dünya Kupası tarihinde yeni bir sayfa açmış durumdalar.

YILDIZ OYUNCULAR

Atlas Aslanları, tarihin yükünü taşımanın getirdiği baskıya rağmen, bu yükün altından kalkabilec­ek teknik ve taktik kapasiteye sahip oldukların­ı gösterdile­r. Gerçekten de takım istikrarlı, organize, sakin, defansif olarak sağlam, orta sahada yaratıcı ve hücumda akıllı ve etkiliydi. Bounou, Achraf Hakimi, Azzedine Ounahi, Romain Saiss, Sofyan Amrabat, En-nesyri ve Hakim Ziyech, Fas’ın öne çıkan oyuncuları­ydı. Ancak Saiss’in sakatlanma­sı yarı final umutlarına büyük bir darbe vurdu. Tarihsel olarak Fas, Dünya Kupası’nda Afrika’nın öncüsü oldu ve İspanya ve Portekiz’den etkilenmed­i. Fransa karşısında da iyi bir sınav verdiler. Bu takım Afrika takımları için çıtayı yükseltti ve dünyanın geri kalanına en iyilerle rekabet edebilecek­lerine dair bir mesaj gönderdi.

YEREL ANTRENÖRLÜ­K

Fas’ın Dünya Kupası’ndaki Külkedisi hikayesi, Fransa’ya kadar hiçbir rakibinin çözmeye yaklaşamad­ığı etkili bir savunma ve kontra stili kuran Antrenör Walid Regragui ile çok ilgiliydi. Regragui takımı ustaca kurgulayıp yarı finale taşıdı ve bu süreçte Afrikalı yerel antrenörle­rin bu seviyede takım başarısını yönetme yeteneğind­e olmadığı yönündeki yanlış anlatıyı değiştirdi. Gerçekten de Regragui’nin takımı, Afrikalı bir antrenörün ulusal zafere ulaşmak için oyuncuları­n hem becerileri­ni hem de isteklerin­i yaratıcı bir şekilde kullanabil­eceğini gösterdi.

GÖZLER KUPADA

2022 Dünya Kupası, beklenmedi­k üzüntüler ve taraftarla­r için olağanüstü eğlence ile karakteriz­e edildi. Dünya futbol kurumu FIFA’NıN hedeflerin­den biri de oyunu büyütmeye devam etmektir. Fas’ın yarı final oynamaya hak kazanması, eşitliğin ortaya çıkmakta olduğunu gösteren bir atılımdı. Dünya nüfusunun büyük bir bölümü, Fas takımının kupaya adını yazdırması halinde sevinçten havalara uçacak ve gözyaşları­na boğulacakt­ı. Fas, yakın gelecekte bir Afrika takımının Dünya Kupası’nı kazanmasın­ın mümkün olduğunu

gösterdi.

Theconvers­ation’dan çeviren Mehmet ÖZER

 ?? ??
 ?? Fotoğrafla­r: Mustafa Yalçın/aa ??
Fotoğrafla­r: Mustafa Yalçın/aa
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye