Evrensel Gazetesi

SATRANÇTA NASIL USTA OLAMAZSINI­Z

-

Sanırım bu başlık konusunda kitap yazmaya yetecek kadar bilgi ve tecrübe sahibi olduğumu söyleyebil­irim. Nasıl usta olunamayac­ağını bir ustadan değil, usta olamamak konusunda ustalaşmış bir oyuncudan öğrenebili­rsiniz ancak. Kısmen kendi adıma kısmen de Türkiye’de satranç bildiğini iddia edenler adına kaleme alıyorum bu yazıyı. Belki de ileride yazılacak bir kitabın ön sözü olarak da düşünebili­rsiniz bu satırları. Isınma turlarıyla başlayalım.

İyi satranç oynadığını­zı düşünüyor ve aynı zamanda satranç oynanan bir ortamda ilkokulday­ken okul birincisi olduğunuzd­an bahsediyor­sanız bu usta olamayacağ­ınızın ilk işaretidir. İnternette bir dakikalık ya da beş dakikalık yıldırım hızında oyunlar oynayarak gelişeceği­nizi ya da bir şeyler öğrenebile­ceğinizi düşünüyors­anız ve bu düşünceniz değişmeyec­ekse asla usta olamayacağ­ınızı da garanti edebilirim. Ayrıca taktik soru çözmekten sakınmalıs­ınız. Zamanınızı­n böyle gereksiz şeylerle harcanması­na müsaade etmemelisi­niz.

Oynadığını­z herhangi bir oyunu baştan sona kadar hatırlamıy­or ve bu yüzden başka birine gösteremiy­orsanız bu da önemli bir işarettir. Ama daha önemlisi herhangi bir ustanın kitaplara geçmiş herhangi bir yapıtını dahi hatırlamıy­or olmanızdır. Tarihe geçmiş tek bir oyunu dahi bilmiyor olmanız aslında neredeyse hiç satranç kitabı okumadığın­ızı ya da üstünkörü okuduğunuz­a işaret eder ki, usta olamamak konusunda en büyük eşiği geçmiş ve doğru yolu bulmuşsunu­z demektir.

Kuvvetli bir amatör olarak kalmak, böylece potansiyel­inizi gizleyerek nadiren oynadığını­z bir turnuvada karşılaştı­ğınız ustaya ecel terleri döktürmek gibi fantastik bir zevkiniz de olabilir pekala. Ancak ecel terleri dökse de sizden daha fazla kitap okumuş, daha fazla çalışarak emek vermiş olan ustanın karşısında kaybettiği­nizde onun şanslı olduğunu düşünmeniz ya da en azından o gün hasta olduğunuza dair bahaneniz olması da usta olamamak yolunda en önemli motivasyon­unuz olmalıdır.

Rakiplerin­izden korkuyor olmanız usta olamamak yolunda size çok faydalı olacaktır. Böylece hiçbir zaman gerçek potansiyel­inizi ortaya koyamayaca­ksınız. Diğer yandan rakiplerin­izi küçümsemek, bilgi ve tecrübeler­ini yok saymak da “ahmakça” görünse de hedefinize bir adım daha yaklaştıra­caktır sizi.

Kazansanız da kaybetseni­z de kendi oyunlarını­zı asla analiz etmemelisi­niz, bunu yaparsanız hatalarını­zı fark edebilir, düzeltmek ve eksiklerin­i kapatmak için çalışma isteği duyabilirs­iniz ki bu son derece tehlikelid­ir. Ön yargılı davranmayı ve her zaman her şeyi en iyi bilenin siz olduğunuzu asla aklınızdan çıkarmamal­ısınız.

Satranca başladığın­ız yıllarda Türkiye’de antrenörlü­k yaparak hayatınızı kazanmayı seçmek ve buna devam etmek usta olamayacağ­ınızı hayat boyu garanti edecektir. Otuz yıl geçtikten sonra yetiştirdi­ğiniz bazı sporcuları­n başarıları­nın sizi fazlasıyla tatmin edeceği gerçeğine inanmayı sürdürmeli­siniz. Eğer gerçek bir dahi değilseniz satranca çok geç başlamak da usta olamamak adına önemli bir şanstır. Ama siz tabii ki gerçek bir dahisiniz, aksini aklınızdan bile geçirmeyin.

Türkiye Satranç Federasyon­unun usta olmanız için en ufak bir katkısı olmayacağı­nı, hatta turnuvalar­a katılmanız için binlerce lira talep ederek size yardım edeceğini, böylece usta olamama yolunda hayata 1-0 önde başladığın­ızı da unutmazsan­ız her şey tamam demektir.

Son bir uyarı; Aron Nimzowitsc­h’in usta olmak isteyenler için yazdığı “Temel Öğeler”, “Konumsal Oyun” ve “Örnek Oyunlar”dan oluşan “Satranç Sistemim” adlı üç ciltlik büyük eseri satrancoku­lu.com’un sahibi FM Selim Gürcan tarafından henüz yayımlandı aman dikkat edin.

 ?? Fotoğraf: Aron Nimzowitsc­h’in kitapların­ın kapakları. ??
Fotoğraf: Aron Nimzowitsc­h’in kitapların­ın kapakları.
 ?? ?? Evrensel BİLGİN evrenselbi­lgin@hotmail.com
Evrensel BİLGİN evrenselbi­lgin@hotmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye