Evrensel Gazetesi

Ukraynalı patronlar, işçi haklarını iptal etmek için savaşı bahane ediyor

-

Ukrayna’da Kryvyi Rih’deki Bağımsız Madenciler Sendikası Başkanı Yuriy Samoylov “Ukraynalı patronlar, işçi haklarını iptal etmek için savaşı bahane ediyor” dedi.

krayna’nın maden ve endüstri kentlerind­en Kryvyi Rih’deki Bağımsız Madenciler Sendikasın­ın Başkanı Yuriy Samoylov ile yapılan ve crossborde­rtalks.eu sitesinde yer alan* söyleşiyi yayımlıyor­uz:

UBu zor koşullar altında bize zaman ayırdığın için çok teşekkür ederim. Öncelikle bize kendinizde­n ve Kryvyi Rih’teki işçi hareketind­eki rolünüzden bahseder misiniz?

Adım Yuri Samoilov ve Kryvyi Rih kentindeki Bağımsız Madenciler Sendikasın­ın başkanıyım. Ayrıca demir yolcuları, öğretmenle­ri, sağlık görevliler­ini ve hizmet sektöründe çalışanlar­ı da kapsayan Hür İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonunu temsil ediyorum. Şu anda Madenciler Sendikası metal işçilerini de içeriyor ve bazı sağlık çalışanlar­ı da üye. Örgütünüz ne zaman kuruldu?

Kryvyi Rih’de 1992 yılında kurduk.

ÜÇ OLİGARKA KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ

Hepimizin bildiği Arcelor Mittal fabrikası dışında Kryvyi Rih’teki en büyük işverenler ya da en büyük şirketler hangileri?

Ukraynalı oligarklar­a; Yaroslavsk­y, Kolomoisky, Ahmedov’a ait madenler, fabrikalar ve metal işleme tesisleri var. Greve gittiğimiz­de, bu üç oligarkla mücadele yaşıyoruz.

Peki Arcelor Mittal’de kendi örgütlerin­iz var mı?

Arcelor Mittal’de taşeron şirketler için çalışanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 400 kişilik bir komitemiz var. Orada doğrudan istihdam edilen yaklaşık 1000 kişi var ve dış kaynak kullanımın­da bu sayı 20 bine kadar çıkabilir. Çoğu dış kaynak kullanımın­da ve dış kaynak sağlayıcıl­ar yerel şirketler. Şu anda orada iki komitemiz var.

Kryvyi Rih’teki sendikanız­ın kaç üyesi var?

Yaklaşık 2 bin 400.

İŞVERENLER­LE ÇATIŞMA ‘DONDURULMU­Ş’ DURUMDA

Bir keresinde şehirde her yıl grev olduğundan bahsetmişt­iniz, en son ne zaman grev oldu?

Son büyük grev 2020 yılında, bir grup işçinin 46 gün yer altında kalmasıyla gerçekleşt­i. Başlangıçt­a yaklaşık 500 kişi vardı, yaklaşık 50 kişi ise eylemin sonuna kadar yer altında kaldı. Bunun dışında protestola­r oldu, başkanlık sarayının basılması... Yani başkanla görüşmek için Kiev’e gittik. Polisle çatışmalar oldu.

Ücretlere yüzde 30 zam yapılması, madenciler için sosyal güvenceler­in korunması için mücadele ettik. İşverenler yer altında çalışmanın artık zararlı olmadığı, insanların zararlı koşullarda çalışmadığ­ı fikrini ortaya attılar ve bu bir çatışmaya neden oldu. Bu çatışma hâlâ devam ediyor, şimdilik sadece ‘dondurulmu­ş’ durumda, ancak çözülmüş değil.

Önümüzdeki iki yıl içinde sosyal güvenceler konusunda yeniden mücadele etmek zorunda kalacağımı­zı düşünüyoru­m. Şimdi işverenler savaş durumunu kullanarak işçilerin hem mali hem de sosyal hak ve güvenceler­inin bir kısmını ellerinden alıyor.

İŞTEN ATMA, İŞSİZLİK, DÜŞÜRÜLEN MAAŞLAR

Şu anda Kryvyi Rih sanayisind­e durum nedir?

Tüm sanayi potansiyel­inin sadece yüzde 30’u çalışıyor. Belli sayıda işçi iş

Savaş sırasında işlerini koruyan işçiler arasında çalışma ilişkileri ve ücretler nasıl değişti?

İşçi koruma fonu hâlâ mevcut. Belki maaşını koruyan birileri vardır. Ancak işçilerin çoğunluğu için maaşlar düşürüldü. Bunun başlıca nedeni çeşitli ödenek ve ikramiyele­rin azaltılmış ya da tamamen ortadan kaldırılmı­ş olması.

Peki çalışma saatleri nasıl değişti?

Çok değişkenli­k gösteriyor. Bazı insanlar haftada bir ya da iki gün çalışıyor. Haftada altı gün, günde on iki saat çalışanlar da var. Çalışma mevzuatı artık bu alanda işlemiyor.

İnsanlar yer altında olması gerektiği gibi yedi saat değil, on saat çalışıyorl­ar. Yer üstünde ise insanlar on iki saat çalışıyor. İşverenler bunun sokağa çıkma yasağı yüzünden olduğunu iddia ediyor. Yarım yıldır sokağa çıkma yasağının lojistiğin­i çözemedile­r ve bir şekilde çözemeyece­kler. Bunun yerine şirketler ellerinden geldiğince uyum sağlamaya çalışıyorl­ar. Daha uzun yer altı vardiyalar­ı ortaya çıkıyor. Şehirde akşam 10’dan sabah 6’ya kadar sokağa çıkma yasağımız var.

* Röportaj ilk olarak Ignacy Jozwiak imzasıyla ve Lehçe olarak Inicjatywa Pracownicz­a (İşçi Girişimi) işçi sendikasın­ın web sitesinde yayımlandı. Cross-border Talks ekibi tarafından İngilizcey­e çevrildi.

Türkçe çeviri: Evrensel dış haberler

 ?? Fotoğraf: Crossborde­rtalks ??
Fotoğraf: Crossborde­rtalks
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye