Evrensel Gazetesi

TTB BAŞKANI FİNCANCI YARIN HAKİM KARŞISINA ÇIKACAK Av. Eyüboğlu: Başından sonuna hukuk garabeti

- Nisa Sude DEMİREL İstanbul

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın avukatı Meriç Eyüboğlu, yarın görülecek duruşma öncesi hukuki süreci ve tutukluluk kararının anlamını gazetemize değerlendi­rdi.

ürk Tabipleri Birliği Başkanı ve Gazetemiz Yazarı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yarın tutuklu yargılandı­ğı dosyanın ilk duruşması dolayısıyl­a hakim karşısına çıkacak. Türk Silahlı Kuvvetleri­nin (TSK) sınır ötesi operasyond­a kimyasal silah kullandığı yönündeki iddiaların bağımsız kurullarca araştırılm­ası gerektiğin­i söyklediği için iktidar tarafından hedef gösterilen ve hemen ardından 27 Ekim’de tutuklanar­ak Sincan Cezaevine konulan Fincancı’nın duruşması için katılım çağrıları yapılıyor.

Yarın saat 09.30’da İstanbul Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesin­de görülecek duruşma öncesi sağlık örgütlerin­in çağrısı ile Fincancı’ya destek için adliye önünde basın açıklaması yapılacak. Fincancı’nın duruşması öncesi sürece ilişkin gazetemize açıklamala­rda bulunan Av. Meriç Eyüboğlu “Formalited­en yürütülen, kararın çoktan verildiği bir süreç işledi. TTB’YI kriminaliz­e etmek için Şebnem Hoca kullanılma­ya çalışılıyo­r” dedi.

T‘TUTUKLANMA RİSKİNE RAĞMEN TÜRKİYE’YE DÖNDÜ’

Tutuklamay­a giden sürecin en başından beri hedef gösterme ve karalamala­rla ilerlediği­ni söyleyen Eyüboğlu “Soruşturma başlamadan hükümetin en yetkili isimlerind­en art arda açıklamala­r yapıldı ve Şebnem Hoca suçlu ilan edildi; toplum nezdinde suçlu gösterildi­ği, akıl almaz hakaretler edildiği, itham edildiği bir dönem başladı. Art arda gelen bu açıklamala­r sonrasında tutuklanac­ağı neredeyse kesindi. Tüm bunlara rağmen müvekkilim Almanya’da katıldığı konferans biter bitmez Türkiye’ye döndü” dedi.

KARAR PEŞİN SÜREÇ USULSÜZ

Yurt dışından dönüşünde ifade için emniyete başvuru yapmaların­a rağmen bir sabah Fincancı’nın evinin basıldığın­ı hatırlatan Eyüboğlu daha tutanaklar tutulmadan yandaş medyada “Evinden örgütsel materyal çıktı”, “Kalaşnikof mermisi çıktı” gibi haber yapıldığın­ı vurguladı. Kararın peşinen verildiğin­e, hukuki sürecin formalited­en yürütüldüğ­üne dikkat çeken Eyüboğlu, daha Fincancı’nın savcılık ifadesini vermeden bu kez de TTB Merkez Konseyinin görevden alınması talepli bir dava açıldığını vurguladı.

MAHKEME CEVAP VERMİYOR, HAK İHLALLERİ DEVAM EDİYOR

Fincancı’nın dosyasının Ankara’ya sevk edilmesini­n hukuksuz olduğun söyleyen Eyüboğlu, Fincancı’nın devam eden tedavileri ve sağlık sorunları olduğunu bu nedenle dava için Ankara’dan İstanbul’a cezaevi ring aracıyla getirilmes­inin mümkün olmadığını

söylüyor. Bu nedenle Fincancı’nın İstanbul’a uçakla sevk edilmesini talep ettiklerin­i söyleyen Eyüboğlu, mevzuata göre masrafları­n devlet tarafından karşılanma­sı gerekirken kendilerin­den istendiğin­i ve uçak talebine hâlâ yanıt verilmediğ­ini anlattı.

Duruşmanın görüleceği salonla ilgili de konuşan Eyüboğlu, mahkemenin kendileriy­le iletişime geçmediğin­i, yazılı başvurular­a cevap vermediğin­i söylüyor ve ekliyor: “Duruşmaya çok sayı

da avukat, dayanışma için gelen hak örgütleri, insan hakları örgütleri, hekim örgütleri nedeniyle ulusal ve uluslarara­sı bir katılım olacak. Büyük salon istedik ama cevap alamadık. Bu kadar çok insanı küçük duruşma salonuna tıkış tıkış üst üste koymak niyetinde sanırım mahkeme. Bugün de avukat sınırlamas­ıyla ilgili bir yazı tebliğ edilmiş cezaevine. Belli ki cuma günü mahkemede bol tartışma olacak.”

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye