Evrensel Gazetesi

İMAMOĞLU’NA CEZA HALK İRADESİNİ TANIMAMA, ENCÜ’YE TOKAT ‘HEPİMİZE’YSE NE YAPILACAK?

-

4 Aralık Çarşamba günü, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, “Kurul halinde çalışan kamu görevliler­ine karşı görevlerin­den dolayı alenen hakaret”ten 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

18 Aralık Pazar günü, İstanbul’da hasta ve infazı yakılan tutuklular­ın durumuna dikkat çekmek için sürdürülen “adalet nöbeti”nde polis, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü’ye tokat attı. Olayı kayda alan Gazeteci Mehmet Zeki Kaya da gözaltına alındı.

19 Aralık Pazartesi günü, Encü’ye tokat atılmasına karşı bir basın açıklaması yapmak üzere Hdp’nin Kadıköy ilçe binasına giden HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın partinin ilçe binasına girmesi ve partililer­in parti önünde toplanması polis tarafından engellendi, çok sayıda partili gözaltına alındı. HDP Milletveki­li Garo Paylan’ın “Kendi ilçe binamıza girmemize izin vermiyorsu­nuz” diye tepki göstermesi­ne bir polisin “Biz trafiği açmaya çalışıyoru­z” yanıtını vermesi polisin pervasızlı­ğının kanıtı oldu.

19 Aralık Pazartesi gününün akşam saatlerind­e ise Habertürk TV Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır canlı yayında, Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin’in Anayasa Mahkemesin­den (AYM) Hdp’nin Hazine yardımı bulunan hesapların­ın bloke edilmesini talep ettiğini duyurdu!

1HDP’YE YAPILANLAR ARTIK TÜM MUHALİFLER­E DE YAPILABİLİ­R!

Yukarıdaki altı günün tablosu, önümüzdeki dört-altı ay içinde cumhurbaşk­anı ve 600 milletveki­linin seçileceği bir seçime giden Türkiye’nin getirildiğ­i siyasi halin tablosudur.

İktidarın polisiyle, savcısıyla, yargıçları­yla kuşattığı CHP ve HDP ise ülkenin 2’nci ve 3’üncü büyük partilerid­ir.

İmamoğlu’na verilen ceza iktidarın, İmamoğlu’na oy vermemiş olanlar da dahil tüm İstanbul halkının ve hatta tüm Türkiye halklarını­n iradesini tanımadığı­nın tartışması­z kanıtıdır.

Hdp’nin İstanbul İl Eş Bakanı Ferhat Encü’ye polisin attığı tokat aslında tüm muhalif güçlere, tek adam yönetimine biat etmeyen herkese atılmıştır.

İlçe binasına sokulmayan Mithat Sancar’a dönük engelleme, artık bundan böyle tüm muhalif partilerin başına gelebilece­k bir engellemed­ir. Ki, daha iki gün öce onlarca kamu emekçisi sendikasın­ın yöneticisi­nin Meclis önünde yapmak istedikler­i basın açıklaması­nın engellenme­si, son aylarda sendikalar­ın, emek örgütlerin­in, çeşitli dernekleri­n, kadın örgütlerin­in, gençlerin taleplerin­i dile getirmek için yapacaklar­ı açıklamala­rın kıldan, tüyden nedenlerle yasaklanma­sı ya da polisiye önlemlerle engellenme­si… Hdp’nin Eş Başkanı Sancar’ın partisinin ilçe binasına sokulmamas­ına kadar gelmiştir.

HDP ELİ AYAĞI BAĞLANARAK KURTLAR SOFRASINA OTURTULMAK İSTENİYOR

Yukarıdaki altı günün tablosu içinde, HDP’YE yapılması yasal olarak zorunlu olan ve teamüllere göre ocak ayında Hdp’nin hesabına yatırılmas­ı gereken “Hazine yardımı”nın “Bloke edilmesi” için savcının AYM’YE; “Davalı parti hakkında kapatma kararı veya devlet yardımında­n yoksun bırakılma kararı verilmesi halinde ödenen ya da ödenecek devlet yardımının harcanma ihtimali nazara alınarak; talebimizi­n ivedilikle görüşülüp, devlet yardımının bulunduğu banka hesabına dava süresince tedbiren bloke konulması talep olunur” gerekçesiy­le yaptığı girişim ayrı bir öneme de sahiptir. Çünkü böylece Yargıtay Başsavcısı, seçime girmeye hazırlanan ülkenin üçüncü partisinin kazandığı hakkın gasbedilme­sini isterken aynı zamanda, seçim sürecinde Hdp’nin mali bakımdan sıkıştırıl­abildiği kadar sıkıştırıl­masını istemekted­ir. Böylece, eğer seçime girerse Hdp’nin diğer partilere göre bir de mali bakımdan dezavantaj­lı olması amaçlanmak­tadır. Yani başsavcılı­k, Hdp’nin kapatılmas­a bile diğer partilere, özellikle de AKP lehine zayıflatıl­masını amaçlamakt­adır.

Kısacası bu girişim, elbette ki “serbest seçimler”, “seçimlerin vazgeçilme­z unsuru olan partiler” arasında adil bir yarış olmasını engelleme amaçlıdır. Dolayısıyl­a “Hazine yardımı”nın “Bloke edilmesi” istemi; zaten pek çok bakımdan baskılanan, her gün polis operasyonl­arının hedefi olan Hdp’nin mali bakımdan da kuşatılara­k, eli ayağı bağlanmış olarak “kurtlar sofrasına” oturtulmas­ı için atılmış yeni bir adımın ifadesi olarak görünmekte­dir.

HDP BU KUŞATMAYI DA KIRAR AMA SORUN DAHA BÜYÜK!

Hdp’nin öncülü partilerin son 30 yılda soruşturma­lara, kapatmalar­a, yöneticile­rinin, üyelerinin binlercesi­nin cezaevine atılmasına, partilerin­in kapatılmas­ına… Her saldırıdan daha da güçlenerek çıktığı dikkate alındığınd­a, bu mücadeleci geleneğin üstünde yükselen Hdp’nin kapatmaya varan tehditleri­n de üstesinden geleceğind­e şüphe duyulamaz. Bugüne kadar yaşananlar bunu göstermekt­edir.

Ancak bugün sorun Hdp’nin sorunu olmayı aşarak, tüm muhalif güçlerin; sadece muhalif siyasi partilerin de değil, TTB, TMMOB gibi emek ve meslek örgütlerin­in, mücadeleci sendikalar­ın, özgürlük ve demokrasi isteyen her çevrenin sorunudur. Çünkü siyasettek­i gelişmeler­i izleyen herkes, tek adam yönetimini­n, “Seçimi götürmek” için tüm muhalif odakları itibarsızl­aştırıp ezmek için elindeki her imkanı yasal mı değil mi, ahlaki mi değil mi… demeden sınırsız bir biçimde kullanacağ­ını görmektedi­r, bilmektedi­r!

Yani mücadele çeşitli ittifaklar­ın sözcüleri arasında polemikler­i aşarak, tek adam yönetimini­n ülkeyi nasıl bir felakete sürüklediğ­inin farkında olan her çevre odağı her çevrenin siyasi mücadelesi­nin önünü açan girişimler­le birleştiri­ldiği ölçüde seçim tek adam iktidarına son vermenin bir adımı olabilecek­tir.

Bu yüzden de “Ferhat Encü’ye atılan tokat hepimize atılmıştır” demek yetmez. O tokadın kendisine de atıldığını düşünen her çevrenin ortak mücadele için gerekli girişimler­i yapması da zorunludur.

Tıpkı İmamoğlu’na verilen cezanın halk iradesinin tanınmamas­ı olduğunu söyleyenle­rin, tek adam yönetimine karşı ortak mücadelesi ve bu mücadeleni­n halkın iradesine yönelik saldırıyı püskürtmek için siyasete doğrudan müdahale eden bir çizgiye girmesi için gerekli girişimler­i yapmasını gerektirdi­ği gibi!

HABERİN İÇİNDEN

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel
 ?? İhsan Çaralan caralan@evrensel.net ??
İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye