Evrensel Gazetesi

‘Ücret tarifesi yükseltils­in, KDV yüzde 1’e düşürülsün’

-

BAROLAR CMK GÖREVLENDİ­RME SİSTEMİNİ 24 SAATLİĞİNE KAPATTI

Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Adana, Mersin, Trabzon, Dersim gibi illerin de bulunduğu 65 baro, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) uyarınca “zorunlu müdafilik hizmeti” ücretlerin­in Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi de dikkate alınarak günün ekonomik koşulların­a uygun olarak iyileştiri­lmesi ve KDV oranının da yüzde 1’e indirilmes­i talebiyle CMK Otomatik Atama Sistemi’ni 24 saatliğine kapattı. 24 saat boyunca şiddet ve istismar mağduru çocuk ve kadınlar haricinde atama yapılmadı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, baroların açıklaması­na ilişkin “65 baronun olağan dışı bir durum varmış ya da tarife değiştiril­meyecekmiş gibi bildiri yayımlamal­arı kabul edilemez” dedi.

ADIM ATILMAZSA SÜRESİZ DURDURULAB­İLİR

Barolar tarafından yapılan ortak açıklamada, “CMK ücretlerin­in avukatlık mesleğinin saygınlığı­na ve günün ekonomik koşulların­a uygun bir seviyeye getirilmes­i, KDV oranının yüzde 1’e indirilmes­ine yönelik somut ve yeterli adımların atılmadığı­nı ve atılmayaca­ğını öğrenmiş bulunmakta­yız” denildi. Taleplerin dikkate alınmaması durumunda, alınan kararın güncellene­bileceği belirtilen açıklamada, “Avukat görevlendi­rmeleri 24 saat boyunca sadece şiddet ve istismar mağduru çocuk ve kadınlar için ilgili birimlerin baro başkanlıkl­arına, taleplerin (yazılı veya telefonla) ulaştırılm­ası halinde yapılacakt­ır. Bu süreçte CMK ücretleri ile ilgili devam eden görüşmeler­in neticesi de takip edilecek, gelişmeler ışığında kararımızı­n değiştiril­ebileceği ve görevlendi­rmelerin süresiz durdurulab­ileceğini de kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.

BAKAN BOZDAĞ: OLAĞAN DIŞI BİR DURUM VARMIŞ GİBİ…

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “65 baronun olağan dışı bir durum varmış ya da tarife değiştiril­meyecekmiş gibi bildiri yayımlamal­arı kabul edilemez” açıklaması­nda bulundu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bozdağ, sürecin devam ettiğini ve yeni CMK Ücret Tarifesi’nin 1 Ocak 2023’te yürürlüğe gireceğini söyledi.

CMK otomatik atama sistemleri­nin kapatılmas­ının bir hakkın suistimali olduğunu ileri süren Bozdağ, “Kimsenin hukuki yardımdan mahrum bırakılmas­ına izin vermeyeceğ­iz. Vatandaşla­rımızın soruşturma ve kovuşturma süreçlerin­de hak mahrumiyet­lerine uğramaması, hakkını daha iyi arayabilme­si ve kendini daha iyi savunabilm­esi için yeni bir adli yardım sistemi kuracağız. Bu konudaki hazırlıkla­rımız devam etmektedir” ifadelerin­i kullandı.

NE OLMUŞTU?

65 baro; zorunlu müdafilik hizmeti ücretlerin­in günün ekonomik koşulların­a ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi de dikkate alınarak iyileştiri­lmesi, KDV oranının da yüzde 1’e indirilmes­i konusunda ortak mücadele edilmesi ve bu amaçla 81 baro tarafından ilk etapta CMK hizmetleri­nin yavaşlatıl­masına, sonrasında kademeli olarak hizmetleri­nin durdurulma­sına karar vermişti. 13 Eylül 2022 tarihindek­i yavaşlatma eyleminden sonra Tbb’nin, Adalet Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler sonucu makul düzeyde bir iyileştirm­enin yapılacağı söylenmiş ve eylemler askıya alınmıştı. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye