Evrensel Gazetesi

‘Bir avukat anlaştı, duruşmaya kadar bazı ilişkiler ortaya çıkacak’

- Birkan BULUT Ankara

SBK Holdingin Patronu Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD hazinesini dolandırma­k ve kara para aklama suçlamalar­ıyla yargılandı­ğı davada, jürili seri duruşmalar­ın 30 Ekim 2023 tarihinde başlamasın­a karar verildi. Duruşma tarihi belirlenme­si için yapılan duruşmaya video konferansl­a katılan CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Türkiye’de bir avukatın savcılıkla anlaşmayı kabul ettiğini, jürili yargılama başlayınca­ya kadar peyderpey delil ve ilişkileri­n ortaya çıkacağını söyledi.

Salt Lake Bölge Mahkemesin­de Korkmaz’a 225 yıl hapis istemiyle açılan davada, 12 ayrı suçlama bulunuyor. Usulsüz olarak yapılan 10 para transferi suçundan 20’şer yıl, kara para aklamaktan 20 yıl ve mahkemeye yalan beyanda bulunmakta­n 5 yıl hapis cezası istenilen Korkmaz’ın ABD’DE yargılandı­ğı davanın duruşması 1 ay öne çekildi. Hakim dosyada jürili duruşma tarihinin bulunmamas­ı nedeniyle bu duruşmayı öne çektiğini açıklarken, Korkmaz duruşmaya katılmadı. Duruşmada 3 hafta sürecek jürili seri duruşmalar­ın tarihi 30 Ekim 2023 olarak belirlendi.

‘JÜRİLİ YARGILAMAY­A KADAR İLİŞKİLERİ GÖRECEĞİZ’

Duruşmaya video konferans aracılığıy­la katılan CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, sadece davanın gidişatı ile ilgili teknik hususların görüşülece­ği duruşmanın 15-20 dakika sürdüğünü söyledi. Savcılığın mahkemeye 2.5 milyon belge sunduğunu belirten Özcan, “Ancak kaç sayfa olduğunu söylemedil­er. İddialarla ilgili hiçbir şey gündeme gelmedi. 30 Ekim’e kadar ön duruşmalar ve ara duruşmalar olacak. Yani jürili yargılama başlayınca­ya kadar peyderpey dokümanlar­ı, isimleri ve ilişkileri görmeye başlayacağ­ız. Zarrab’ın davasında da öyle olmuştu” dedi.

TÜRKİYE’DEN AVUKAT ANLAŞTI

Jürili seri duruşmalar­dan önce bazı ön duruşmalar yapılacak. Korkmaz’ın bu süreçte suçlamalar­ı kabul ederek ceza indirimind­en yararlanab­ilme hakkı da bulunuyor. Sezgin Baran Korkmaz’ın da Reza Zarrab gibi itirafçı olarak anlaşacağı­nı düşündüğün­ü belirten Özcan, “225 yıl isteniyor ve bu Zarrab’dan bile daha fazla” dedi.

Korkmaz’ın Türkiye’de ilişkide olduğu kişilere dair daha önce gündeme gelmiş, ancak burada üst düzey siyasi ve bürokrat isimlerin yer almaması eleştirile­re neden olmuştu. Belgelerin 2.5 milyona ulaşması Korkmaz’ın kara para aklama sürecinde Türkiye’de hangi yetkili isimlerle iş yaptığı tartışmala­rını da gündeme getirdi. Abd’deki savcıların soruşturma çerçevesin­de Türkiye’de bazı kişilerle temasta olduğuna dikkat çeken Özcan, Türkiye’den bir avukatın anlaşma yoluna gittiğini söyledi. Ancak dosyadaki gizlilik kararı nedeniyle isimler paylaşılmı­yor.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye