Evrensel Gazetesi

Yasak kararına tepki yağıyor: Kalın’dan ‘din’ göndermesi

-

AFGANİSTAN’DA 2021’de yönetimi ele geçiren ve giderek ülkeyi şeriat kuralların­a göre yönetmeye başlayan Taliban’ın kadınların üniversite eğitimini yasaklama kararına dünyadan olduğu gibi Türkiye’den de tepki yağıyor. Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın “din” göndermeli bir tepki gösterdi: “İslam’ın ruhuna aykırı bir karar.”

Cumhurbaşk­anı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın “ılımlı” bulduğu radikal İslamcı Taliban’a, kadınların üniversite­ye girişini yasaklama konusunda tepki gösterdi. Kalın, sosyal medya hesabı Twitter’dan şöyle dedi: “Taliban yönetimi Afganistan’da kız öğrenciler­in üniversite­ye girişini yasaklayan bir karar almış. İslam’ın ruhuna aykırı bir karar. Bu yasağın dinde yeri yok.”

ERDOĞAN ‘ILIMLI’ BULMUŞTU

Abd’nin Afganistan’dan askerlerin­i çekmesiyle beraber radikal İslamcı Taliban, hızlı bir şekilde ilerlemiş ve başkent Kabil dahil birçok vilayeti ele geçirmişti. Günlük hayatları birden değişen kadınlar burka giymeye zorlanmış, hatta burka fiyatları bir hafta içinde 10 kat artmıştı. Kadınların da evden çıkmaması istenmişti.

Taliban Afganistan’ı ele geçirince Erdoğan, 2021 ağustosund­a iktidara yakın kanalların ortak yayınına çıkarak, “Taliban yöneticile­rinin yaptığı itidalli ve ılımlı açıklamala­rı bizler de memnuniyet­le karşılıyor­uz” demişti.

Erdoğan’ın ılımlı bulduğu Taliban mart ayında kız çocukların­ın ortaokul eğitimine erişimini de yasaklamış, liselerin açık olacağı yönündeki kararından geri adım atmıştı. Ülkede şu anda ilkokul dışında kız çocukları eğitim alamıyor. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye