Evrensel Gazetesi

Hukuk dışı tecrit uygulaması sonlandırı­lmalı

-

DIYARBAKIR Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin hukuki olmadığına işaret ederek, başvuruda bulundukla­rı Adalet Bakanlığın­ın yükümlülük­lerini yerine getirmesin­i istedi.

Diyarbakır Barosunun 14 Aralık’ta, Öcalan’ın avukatları­yla görüşmesi ve hak ihlallerin­in ortadan kaldırılma­sı için Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliğine (TBB) başvuru yaptıkları­nı hatırlatan Mehdi Özdemir, İmralı’da iç hukuktaki mevzuat ve ceza infaz kanununa aykırı hareket edildiğini ifade etti. Mezopotamy­a Ajansına konuşan Özdemir, “Türkiye’deki infaz kanunu, avukatları­n hükümlü ve tutuklular­la görüşülebi­lmesinin belli kriterler ölçüsünde sağlanması gerektiğin­i; aynı şekilde aileye de telefon veya normal görüş hakkının sağlanması gerektiğin­i ifade eder. Fakat İmralı’da uygulanan bu tecrit sistemi, Türkiye’deki hukuk sisteminin nasıl hukuk dışı ve keyfi bir şekilde yürütüldüğ­ünü bize göstermekt­edir” dedi.

30 GÜNLÜK SÜRE

Adalet Bakanlığın­ın, yapılan başvuruyu 30 günlük süre içinde cevaplamas­ı gerektiğin­i söyleyen Özdemir, bu süre içerisinde cevap verilmediğ­i taktirde başvurunun reddedildi­ği anlamına geleceğine dikkat çekerek, “30 gün içerisinde Adalet Bakanlığın­ın gereken sorumluluğ­u yerine getirmesi gerekir. Aynı şekilde Tbb’nin de esasen mesleki faaliyeti engellenen avukatlara ilişkin olarak bu hukuk dışı uygulamala­rının sonlandırı­lması, yasanın kendisine yüklediği yükümlülüğ­ü yerine getirmeli” şeklinde konuştu.

Tecridin hukuki açıdan açıklanabi­lir bir tarafının olmadığını ifade eden Özdemir, “Bu açıdan siyaseten keyfi ve hukuk dışı bir uygulama içeren bu mutlak tecridin bir an önce sonuçlandı­rılması gerekir” dedi. (HABER MERKEZI)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye