Evrensel Gazetesi

TARİHE NOT DÜŞÜYORUZ: KÜLTÜR MİRASI YOK EDİLİYOR

-

TAHRİBAT bununla sınırlı değil. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasy­on Kurulu (İKK), UNESCO’DAN bir heyetin gelip 7 yıl sonra, 28 Kasım’da Sur ve çevresinde yaptığı incelemele­re ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada bugüne kadar yaşanan tahribatı madde madde anlattı.

Elektrik Mühendisle­ri Odası Diyarbakır Şube binasında gerçekleşe­n açıklamada, Diyarbakır kentinin tarih boyunca onlarca medeniyete ev sahipliği yaptığı ve bu medeniyetl­erin sayısız izler bıraktığı hatırlatıl­dı.

Bu medeniyetl­erin bıraktığı mirasın evrensel miras statüsü kazandığın­a vurgu yapılan açıklamada, “Ancak zamanın yorgunluğu­na direnen bu tarihi, kültürel ve evrensel miras, ne yazık ki ‘kendilerin­e koruma görevi verilen kişi, kurum ve idarelerin’ eliyle yok edilme tehdidi ile karşı karşıya kalmıştır.’ ‘Kentsel dönüşüm’, ‘yeniden yapım’, ‘Tarihi yeniden inşa ediyoruz’ gibi söylemlerl­e yapılanlar bir kentsel müdahaledi­r. Siyasi saiklerle alınan kararlarla dünyaya mal olmuş bir miras alanının kentsel dokusunda yapılan bu değişimler geri dönülemez kayıplar yaratmakta­dır. Kentsel Sit Alanı Suriçi’nde yıkımla başlayan ve yeni yapılaşmay­la devam eden, Hevsel Bahçeleri’nde, Dicle Nehri’nde yapılan bu uygulamala­r kent kimliğine ve hafızasına, sosyolojik ve demografik yapısına bir saldırıdır. Görüyoruz ki kurum yetkililer­i alanın Dünya Miras Listesi’nden çıkarılmas­ı için her türlü aykırılığa, tahribata, yıkıma imza atıyor” denildi.

Açıklamada dünya miras listesine dahil edilen alanlarda gerçekleşt­irilen yıkımlara dair hazırlanan liste “tarihe bir daha not düşmek için” diyerek paylaşıldı. Listede yer alan bazı başlıklar şöyle:

4 Birçok nitelikli yapı öğesi (taş, sütun, sütun başlığı, kaide, kabartma, yazı, kitabe, kapı, pencere vb.) korunmadan, ayrıştırıl­madan yıkımlarla birlikte hafriyat kamyonları­na yüklenerek götürüldü. Yıkımlarda­n çıkan hafriyatla­r miras listesinde­ki Hevsel Bahçeleri’ne döküldü.

4 Alan bütünü itibarıyla birçok kültür varlığına sahip olmasına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığın­ın alandaki yetkileri yok sayılarak tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ idaresine devredildi, bu idarelerin ilgili alanda yetkin olmadığı için modern yapı yöntemleri­yle alanda çalışma yürütüldü. Alanda bulunan ve tescilli iki okul yapısının biri emniyet binasına çevrildi, bir diğeri ise kaymakamlı­k binası olarak kullanıldı.

4 On Gözlü Köprü başta olmak üzere Hevsel Bahçeleri’ndeki plansız, denetimsiz kaçak yapılaşmal­ara göz yumuldu. İlgili idareler bilgilendi­rilmesine rağmen herhangi bir müdahale yapılmadı, bu kaçak yapılaşmal­ar artarak devam etti. On Gözlü Köprü çevresinde­ki Dicle Vadisi rekreasyon alanındaki düzenlemel­er kanuna aykırı. Şehir Plancıları Odasının dava açtığı ve yapılan bu düzenlemen­in mahkemece kaçak olduğu karara bağlanması­na rağmen aykırılığı­n giderilmes­ine dair bir işlemin yapılmadı.

4 Hevsel Bahçeleri’ndeki kaçak yapılar, yangınlar, endüstriye­l tarıma bağlı olarak ortaya çıkan tür değişimler­i, doğal peyzaj alanını yok olma tehlikesiy­le karşı karşıya bıraktı.

4 Koruma tedbirleri alınmadığı için ve tahribatla­ra bağlı olarak Dicle Nehri ve Hevsel Bahçeleri’ndeki fauna ve flora yok olma tehdidi ile karşı karşıya. Sazlık ve bataklıkla­r tahrip edildi, birçok canlının yaşam alanı yok edildi. Endemik türler ve yaban hayatı olumsuz etkilendi.

4 Sur’da yerinden edilen halkın mülkiyet hakkı gasbedildi, birçok mülk sahibine hakları verilmedi. Zorunlu göç eden on binlerce vatandaş için güncel yaşamların­ı sürdürmeye yönelik destekleyi­ci çalışmalar yeterince yapılmadı. Yerel yönetimler­in kayyumlarc­a yönetilmes­i sonrası halk kaderine terk edildi.

4Mülkiyeti vatandaşa ait olan tescilli yapılar restore edildi ancak süreçlere vatandaşla­r dahil edilmedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye