Evrensel Gazetesi

Zelenskiy’den ABD’YE ziyaret: Silah, silah ve daha çok silah

-

krayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ABD’YE gitti. Zelenskiy, 24 Şubat’ta başlayan Rus saldırılar­ından bu yana ilk defa yurt dışına çıkmış oldu. Ziyaret ABD basınında da geniş yer buldu. Yapılan yorumlarda birkaç nokta öne çıktı:

n Ukrayna için savaş kritik bir dönemde. Putin’in enerji altyapısın­ı hedef alması kış koşulların­da Ukraynalıl­arı zor durumda bıraktı. Belarus’a giden Putin yeni bir saldırı için plan yapıyor.

n Zelenskiy, Putin güçlerini toplayıp yeniden güçlü bir kara saldırısın­a geçmeden önce daha güçlü silahlar istiyor. Bu nedenle Kongrenin Ukrayna yardımları görüştüğü bir dönemde geldi. Bugüne kadar yapılan yüklü yardımlar Ukrayna ordusuna destek oldu ancak yeterli değil. İlk defa verilecek Patriot savunma sisteminin ne zaman kullanabil­eceği de henüz net değil.

n Geçtiğimiz kasım ayındaki ara seçimlerde ABD Kongresini­n alt kanadı olan Temsilcile­r Meclisinde çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyet­çiler, Ukrayna’ya gelecek dönemdeki yardımlar konusunda sıkıntı çıkarabili­r. Şimdiden Ukrayna’ya “açık çek” verilmeyec­eği söylemi dikkat çekiyor.

n Ziyaret Zelenskiy için önemli olduğu kadar Cumhuriyet­çiler karşısında kamuoyu gücünü korumak isteyen Biden yönetimi açısından da önemli. Ziyaretin Biden’ın “Batı ittifakını canlandırm­adaki tarihi rolünü vurgulamas­ı” isteniyor.

n Bu nedenle Zelenskiy’nin ziyareti İkinci Dünya Savaşı sırasında ve yine Noel öncesi Abd’nin o dönemki başkanı Roosevelt’e giden İngiltere Başbakanı Churchill’in ziyaretine benzetiler­ek duygusal bir atmosfer yaratılmak isteniyor. Ukrayna’da zaferin “Ancak ABD yardımıyla” olabileceğ­i vurgusu yapılıyor.

UCNN: ZİYARET NEDEN ÖNEMLİ?

CNN Televizyon­u’nun internet sitesinde Stephen Collinson imzasıyla yayımlanan “Zelenskiy’nin sürpriz ABD ziyareti neden bu kadar önemli?” başlıklı yazıda, “Şubat ayındaki Rus işgalinden bu yana Ukrayna dışındaki ilk ziyaretini­n ABD’YE olması, Başkan Joe Biden’ın Sovyetler Birliğini uzakta tutan ve şimdi nükleer süper güçler arasındaki etkili bir vekalet savaşında Moskova’nın yeni yayılmacıl­ığına karşı koyan Batı ittifakını canlandırm­adaki tarihi rolünü de vurgulayac­ak” ifadeleri kullandı.

Yazıda ziyaret, “İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in 81 yıl önce, Japonların Pearl Harbor saldırısın­dan günler sonra Washington’a gelişi”ne benzetiler­ek, “O Noel ziyareti, İkinci Dünya Savaşı’nı kazanacak ve savaş sonrası demokratik dünyayı inşa edecek ittifakı pekiştirmi­şti” iddiasında bulunuldu.

‘ABD OLMADAN KAZANAMAZ’ MESAJI

Bu ayın başlarında Ukrayna’yı ziyaret etmiş olan Demokrat Partili Milletveki­li Ruben Gallego da, CNN’DE katıldığı bir programda “Yapmaya çalıştığı şey, bizim desteğimiz ile Ukrayna’nın hayatta kalması, desteklenm­esi ve gelecektek­i zaferi arasında doğrudan bir ilişki kurmak” dedi.

Eski NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı Wesley Clark, Zelenskiy’nin gezisinin, Ukrayna’nın “ABD desteği olmadan kazanamaya­cağı bir savaşın kaderinin Rusya yeniden toparlanma­dan önce belirleneb­ileceği kritik bir anı yansıttığı­nı” savundu.

CUMHURİYET­Çİ ÇOĞUNLUK MESELESİ

Kasım ayında yapılan seçimlerin sonucunda Temsilcile­r Meclisinde çoğunluğu ele geçiren ve yeni yılda görevlerin­e başlayacak olan Cumhuriyet­çiler, Ukrayna’ya yardımlar konusunun daha fazla mercek altına alınmasını istiyor. Cumhuriyet­çilerin meclisteki lideri Kevin McCarthy, Ukrayna için “açık çek” yazmayacak­larını söyledi. “Zelenskiy, yardımları­n duracağınd­an endişeli olabilir” yorumları yapılıyor.

PATRIOT VE MADDİ YARDIM PAKETLERİ

Beyaz Saray, Zelenskiy’nin ziyareti öncesinde verdiği brifingde Ukrayna’ya yaklaşık 2 milyar dolarlık yeni bir güvenlik yardımı paketi sunulduğun­u teyit etti. Paket Pentagon stoklarınd­an yaklaşık 1 milyar dolarlık silah ve Ukrayna Güvenlik Yardım Girişimi aracılığıy­la 800 milyon dolarlık fon içeriyor.

Paket, Ukrayna’nın altyapısın­ı Rus saldırılar­ına karşı korumasına yardımcı olacak yeni bir Patriot füze sistemini de içeriyor. Beyaz Saray, Ukrayna birlikleri­ne Patriot sisteminin nasıl kullanılac­ağı konusunda eğitim verileceği­ni ve bunun “biraz zaman alacağını” söyledi. Eğitimin Almanya’da yapılması bekleniyor.

ABD’DE ayrıca Ukrayna’ya

2023 yılına kadar 40 milyar dolardan (33 milyar sterlin) fazla ek fon sağlayacak bir yasa tasarısı üzerinde de çalışmalar devam ediyor.

Zelenskiy’e göre, Ukrayna için aylık savunma maliyeti yaklaşık 5 milyar dolar.

CNN’IN Pentagon ekibine konuşan kaynaklara göre Washington ayrıca Ukrayna’ya daha az sofistike mühimmatla­rı “akıllı bombalara” dönüştürme­k için hassas bomba kitleri göndermeyi de planlıyor.

PODOLYAK: DAHA FAZLA SİLAH

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters da haberinin başlığını “Zelenskiy Washington’a ‘silah, silah ve daha fazla silah’ için gidiyor” şeklinde attı.

Reuters’a konuşan Ukrayna Cumhurbaşk­anlığı Siyasi Danışmanı Mihailo Podolyak “Bu nihayet Rus tarafının ikili ilişkileri­mizde giderek artan bir soğuma olduğunu kanıtlama çabalarına son veriyor” dedi ve ekledi: “Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna’yı açık bir şekilde destekleme­ktedir” dedi.

“...Silahlar, silahlar ve daha fazla silah. Belli tür silahlara neden ihtiyaç duyduğumuz­u kişisel olarak açıklamak önemli” ifadesini kullanan Podolyak. “Özellikle de zırhlı araçlar, en yeni füze savunma sistemleri ve uzun menzilli füzeler” diye vurguladı. (DIŞ HABERLER)

Fotoğraf: Arşiv/beyaz Saray

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye