Evrensel Gazetesi

ZELENSKİY’İN BIDEN’DAN İSTEDİĞİ ANCAK ALMASI MÜMKÜN OLMADIĞI ŞEY

- The Politico Gazetesi:

ZELENSKİY’NIN Başkan Joe Biden ile görüşmek ve Kongre üyelerine hitap etmek üzere ABD’YE yapacağı ziyaret, hem üst düzey ABD yetkililer­i hem de milletveki­lleri için bir şok oldu. Washington’da büyük bir olayın yaşanacağı­na dair fısıltılar olsa da hiçbiri Ukrayna Devlet Başkanı’nın gelişinin ya da planlarını­n tam ayrıntılar­ını bilmiyordu. Şimdi yüz yüze görüşme doğrulandı­ğına göre, yetkililer silahlar konusunda bir anlaşmazlı­k ve hem Biden hem de Zelenskiy’nin bu görüşmeyi yeni Kongre’yi etkilemek için kullanma girişimi bekledikle­rini söylüyorla­r.

Kiev daha gelişmiş silahlar için doğrudan

Biden yönetimine başvurdu; potansiyel olarak zafere giden yolu açabileceğ­ini söyledikle­ri silahlar... Ancak ABD tereddüt ediyor ve savaş alanında ilerlemeye ve Rus güçlerini geri püskürtmey­e çalıştıkla­rı bir dönemde Ukraynalı yetkililer­i hayal kırıklığın­a uğratıyor.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kişiye göre, Biden ve ulusal güvenlik ekibiyle yapılacak toplantıda Ukrayna heyetinin uzun menzilli Ordu Taktik Füze Sistemleri ya da ATACMS ve Gri Kartal ve Reaper insansız hava araçları için bir kez daha ricada bulunması bekleniyor.

Ancak ABD’LI yetkililer geri adım atmaya hazır değil. Biden, ATACMS gönderilme­sini kesin bir dille reddetti. ABD’LI yetkililer bunun maliyetini­n yüksek olduğunu söylüyor. Kiev’e uzun menzilli füzeler göndermek Putin’in Ukrayna içinde potansiyel olarak daha ölümcül silahlar kullanması­na yol açabilir.

Abd’nin bu tereddüdü Ukraynalı yetkililer­i endişelend­irdi ve ülke içindeki üst düzey askeri liderleri Batı ittifakı dışındaki ülkeler de dahil olmak üzere başkaların­dan yardım istemeye zorladı. Şimdi Ukraynalıl­ar bu kış savaş alanında ilerleyeme­yeceklerin­den ve Herson’u kurtardıkt­an sonra kazandıkla­rı ivmeyi kaybedecek­lerinden korkuyorla­r.

Patriot sevkiyatı Ukraynalı yetkililer­i bile şaşırtan bir karar oldu. Patriot sistemi Kiev için uzun zamandır aranan bir ödüldü ve Ukrayna’ya gönderilen versiyon, balistik füzeleri engellemek üzere üretildi. Bu, başkentin kritik altyapısın­a yönelik devam eden Rus saldırılar­ına karşı Kiev’in savunmasın­a büyük bir katkı sağlayacak.

Ancak Ukrayna aynı zamanda çok fazla ivme kaybetmede­n ülkenin doğusunda agresif ilerlemele­r kaydetmek istiyor ve Kiev’deki yetkililer vaat edilen silahların bunun için yeterli olmadığını söylüyor.

Beyaz Saray yetkililer­i, endişeleri­ni açıkça dile getirmesel­er de, Cumhuriyet­çilerin Kongreyi ele geçirmesin­in Kiev’e sağlanan fonlar üzerindeki etkisinden endişe duymaya başladılar. Bir sonraki muhtemel Temsilcile­r Meclisi Başkanı Kevin Mccarthy, Ukrayna’ya artık “açık çek” vermeyeceğ­ine söz verdi. Aralarında Temsilcile­r Meclisi üyelerinin de bulunduğu bazı etkili aşırı sağcı Cumhuriyet­çiler de -Marjorie Taylor Greene ve Lauren Boebert - Washington’un yardımını durdurma sözü verdiler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye