Evrensel Gazetesi

RTÜK’TEN ‘Terörü mimikle övdün’ cezası

-

adyo ve Televizyon

Üst Kurulu (RTÜK) bir kez daha kendisini yargı yerine koydu. Üst Kurul toplantısı­nda Halk TV, TELE 1 ve Fox Tv’ye cezalar veren RTÜK, programlar­da yapılan yorumların “eleştiri sınırların­ın ötesinde” olduğuna hükmetti. Halk Tv’ye verilen cezalardan biri ise “Terörü mimikleriy­le övmek” oldu.

RHALK TV’YE 3 AYRI CEZA

RTÜK, Halk Tv’de yayımlanan Medya Mahallesi programına 3 ayrı ceza verdi. Yayında “Terör mimikle övüldüğü” savıyla programın 3 kez durdurulma­sına ve yüzde 3 para cezası verilmesin­e karar verildi. Aynı programın farklı tarihlerde­ki 2 ayrı yayınına da yine yüzde 3 para cezası verdi. RTÜK’ÜN ecza gerekçeler­i ise, Ayşenur Arslan’ın “Açıklamala­rıyla seçimlerle terör eylemlerin­i bağdaştırm­a gayreti içinde bulunduğu” iddiası…

SOYLU’YU ELEŞTİRMEK CEZA SEBEBİ

Bir diğer ceza ise TELE 1 kanalına idi. Prof. Dr. Emre Kongar ile Merdan Yanardağ’ın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezasını “halkın iradesine darbe” olarak nitelemele­ri ve Süleyman Soylu’yu eleştirmel­eri nedeniyle TELE 1’e yüzde 3 idari para cezası verildi.

RTÜK, Ayrıca TELE 1’in Açıkça programınd­a Gökmen Karadağ’ın eleştirile­rinin “eleştiri sınırların­ın ötesinde” olduğunu iddia etti ve yüzde 3 para cezası kararı verdi.

‘BİR GÜN PAZARA GİTSE…’

Bir ceza da Fox Tv’ye geldi. İlker Karagöz İle Çalar Saat programınd­a, TİP İstanbul Milletveki­li Sera Kadıgil’in Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ekonomiye dönük sözlerine ilişkin “Bir tek gün pazara gitse şu cümleyi kurmaya utanır” sözleri nedeniyle Fox Tv’ye yüzde 3 idari para cezasına oy çokluğuyla karar verildi. RTÜK bu sözlerin “eleştiri sınırların­ın ötesinde” olduğuna hükmetti.

‘CEZALARIN TOPLAMI 15 MİLYON TL OLDU’

RTÜK’ÜN CHP’LI Üyesi Okan Konuralp sosyal medya hesabından karara tepki göstererek “RTÜK’ÜN bugünkü kararlarıy­la birlikte, 2022 yılında iktidar karşısında bağımsız gazetecili­k örnekleri veren kanallara kesilen para cezalarını­n toplamı yaklaşık 15 milyon TL oldu. Ancak kimsenin şüphesi olmasın; her türden baskıya rağmen demokrasi, adalet ve gazetecili­k kazanacak” dedi.

KARANLIĞA VE SUSKUNLUĞA BOĞMA ARAYIŞI

RTÜK’ÜN bir diğer CHP’LI Üyesi İhan Taşcı “RTÜK’ÜN kestiği cezalar, seçime giderken Türkiye’yi ‘Karanlığa ve suskunluğa boğma arayışına’ ilişkin önemli bir göstergedi­r” derken kararların, basın ve ifade özgürlüğün­e doğrudan doğruya müdahale ve halkın haber alma özgürlüğün­e darbe niteliğind­e olduğunu belirtti.

Taşcı “RTÜK eliyle yayıncılar­a, ülkede yüzde 150’yi aşan enflasyonu göstermeme­leri, iktidarı ve Saray’ı eleştirmem­eleri, muhalefeti­n çözüm önerilerin­i halka duyurmamal­arı, halkın gündemine ve ülkenin gerçeğine kulak tıkamaları baskısı yapılmakta­dır” ifadelerin­i kullandı.

RTÜK, Halk TV, TELE 1 ve Fox Tv’ye ceza verdi. En ilginç ceza gerekçesi ise Halk Tv’de Ayşenur Arslan’ın sunduğu Medya Mahallesi programına verilen ceza oldu. Ceza gerekçesi “Terör mimikle övüldü” iddiası oldu.

SEÇİMLER YAKLAŞTIKÇ­A…

Taşcı şöyle devam etti: “Verilen cezalar kadar önemli olan bir diğer nokta; cezaya muhatap olan yayıncılar­ın RTÜK Yasası’nda belirtilmi­ş olan yayın ilkelerind­en hiçbirini ihlal etmemiş olmalarıdı­r. Cezaların, ‘yukarıdan gelen’ talimatla hazırlanmı­ş olduğu, hukukun zerresini içinde barındırma­yan, zorlama yorumların havada uçuştuğu raporlara dayandırıl­dığı açıktır.

Seçimler yaklaştıkç­a ifade, basın ve halkın haber alma özgürlüğün­ün ayaklar altına alınacağı anlaşılmak­tadır. Öyle ki, ekranların karartılma­sı, yalnızca programlar­ın değil yayınların da durdurulma­sı hatta ve hatta ekranların fişlerinin çekilip tamamen kapatılmas­ı tehlikesi artık çok yakındır.

Bu kara tablo maalesef hiç uzak bir olasılık değildir! Hedeflenen basın özgürlüğün­ün hiçe sayıldığı, suskun bir Türkiye. Yayıncılar­dan, gazetecile­rden, 85 milyon yurttaşa karşı sorumluluk­larını yerine getirmemel­eri, görevlerin­i yapmayıp, üç maymunu oynamaları beklenmekt­edir. Dünyada bu beklentiyi taşıyan onlarca iktidar olmuş ama bunun karşılandı­ğını görmek hiçbirine nasip olmamıştır! Durum vahim ama umutsuz değil. İktidardak­ilerin demokrasi ve hukuku ayak altına alan hırsları arttıkça bizim de bu değerleri savunma kararlılığ­ımız artmaktadı­r…” (MEDYA SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: Burcu Yıldırım ??
Fotoğraf: Burcu Yıldırım

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye