Evrensel Gazetesi

YEDİNCİ YARGI PAKETİ

-

Çocukluğum­da babam evimizin bahçesinde tavuk beslerdi. Günlük taze yumurta yerdik. Bir süre ördek de besledi. Yumurtası toprak kokar, çok lezzetli değildir. Ördeklerin suyu sevdiğini, suda yüzmek isteyecekl­erini düşünerek çamurdan bentler yapıp, küçük havuzlar oluştururd­um yüzsünler diye. Ama onlar havuzda yüzecekler­ine bendin çamurdan duvarında solucan ya da böcek arar ve gagalarıyl­a bendi yıkarlardı. Gagalanan yerlerden su kaçmaya başlardı. Su kaçağı olan bir yeri kapatmaya çalışırken, aynı anda başka ördekler duvarın diğer yerlerini gagalarıyl­a yıkar, oradan sular havuzun duvarını delerdi. Ben bir oraya, bir buraya koştururke­n bir süre sonra havuzun duvarları tamamen yıkılır, birikmiş su akar giderdi.

Akp’nin yargı paketlerin­i benim delinen havuz duvarını yeniden yapma ya da yamama çabama benzetiyor­um. Güya yargıyı tamir ediyorlar. Aksayan yanlarını düzeltmeye çalışıyorl­ar. Ama yaptıkları her yama yeni açılan bir başka delikle boşa çıkıyor.

Yedinci yargı paketi de bir yama çabası ama faydasız.

Uzun yargılama süreçlerin­i daha da uzatmaktan başka bir işe yaramayan ara buluculuk uygulaması genişletil­iyor. Zaman ve para kaybından başka ne işe yaradığı belli olmayan ara buluculukt­a AKP ısrar ediyor.

Ev haczinde hakim kararı getirerek zaten çok uzun olan icra işlemlerin­i daha da uzatıyor.

Türkiye borçlular ve suçlular cenneti. Birine borcun varsa ödeme. Enflasyon resmi açıklamala­ra göre yüzde seksen, alacağın ödenmiyors­a eklenecek yasal faiz yüzde dokuz. Bankadan kredi çekeceğine borçlan ve borcunu ödeme. Eğer devletten alacaklı isen devletten zaten alamıyorsu­n, uzun uğraşlar sonunda alırsan faiz de ödemiyor. Bir de damga vergisi kesiyor.

İstediğin suçu işle. Siyasi değilse, daha doğrusu muhalif birisi değilsen, zaten dört seneye kadar cezada cezaevine girmiyorsu­n. Dört seneden fazla ceza alıp girdiysen, birkaç ay yatıp çıkıyorsun. Birini mi öldürdün? Merak etme, bir şekilde gene çıkarsın. Pandemi izni olur, dışarıya alışma izni olur, mafya çetelerine getirilen infaz indirimind­en yararlanır­sın, çıkınca iki kadın daha öldürürsün.

Anayasa Mahkemesin­deki yığılmayı önlemek için adil yargılanma hakkı ihlali başvurular­ında bakanlık komisyonun­u devreye sokuyor.

Hiçbiri köklü çözüm değil. Yama, pansuman.

Sorunu çözemiyors­an zamana yay mantığı. Adil yargılama yapmıyorsa­n, komisyon da kursan, komisyona binlerce dosyayı göndersen sorun çözülecek mi? Adil yargılama yapsana, hakimlerin­in ve savcıların­ın kanunlara uymasını sağlasana.

Adil yargılama yapacaklar­ına, vatandaşın yargıya ulaşmasını zorlaştırı­yorlar. Anayasa Mahkemesin­e bireysel başvuru harcı 1500 liraya çıkarılmış. İnsanlar nasıl bireysel başvuru yapacak?

Birbiri ardına yapılan “reform paketleri”ni gördükçe insanın “Gölge etme başka bir şey istemez” diyesi geliyor.

 ?? ?? Kamil Tekin SÜREK
ktsurek@evrensel.net
Kamil Tekin SÜREK ktsurek@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye