Evrensel Gazetesi

Sözleşmesi­z geçen yılda cinayetler yüzde 20 arttı

-

adın Cinayetler­ini Durduracağ­ız Platformu 2022 yılı raporunu açıkladı. Rapora göre kadın cinayetler­inde İstanbul Sözleşmesi’nin yılın yarısına kadar uygulandığ­ı 2021’e göre yüzde 20’ye varan artış yaşandı. Verilere ilişkin raporda şu değerlendi­rmelere yer verildi: “Geçen 12 yılda kadın cinayetler­inin azaldığı tek yıl İstanbul Sözleşmesi’ne imzanın atıldığı 2011 yılıdır. İstanbul Sözleşmesi etkin olarak uygulandığ­ında birçok kadının hayatta kaldığı açıkken siyasi iktidar İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekti.”

Rapora göre 2022’de 334 kadın erkekler tarafından katledildi. 245 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. İstanbul Sözleşmesi’nin yılın yarısına kadar yürürlükte kaldığı 2021’de ise 280 kadın cinayeti yaşanmış; 217 kadının ölümü şüpheli bulunmuştu.

Verilerin detayları onlarca kadının göz göre göre öldürüldüğ­ünü de ortaya koyuyor. Geçen yıl 23 kadının öldürüldüğ­ü anda fail hakkında tedbir kararı vardı ancak devlet tarafından korunmadığ­ı için katledildi. Öldürüldüğ­ünde tedbir kararı olan kadınların yüzde 50’si boşanma aşamasında olduğu erkekler tarafından öldürüldü. Göz göre göre yaşanan cinayetler­den birisi Beyza Doğan. Katili 35 kez şikayet etmiş olmasına rağmen devlet Beyza Doğan’ı korumadı. Gülbahar Kaya uzaklaştır­ma kararı bittiği gün öldürüldü. Hülya Şellavcı uzaklaştır­ma kararına uymayan fail için zorlama hapsi talep etti, zorlama hapsi kararı Hülya’nın ölümünden sonra verildi.

Kadın cinayetler­iyle anılan diğer yan ise cezasızlık. Defalarca şikayette bulunan ve hakkında uzaklaştır­ma kararı olmasına rağmen öldürülen Ezgi Zerkin’i korumayan devlet katili de 5 aydır yakalamadı.

Rapora göre kadınlar öldürülürk­en buna engel olmak isteyen yakınları da hedef alınıyor. Bu yıl 34 olayda kadınların yanında yakınları da öldürüldü, 24 olayda ise kadının yakınları yaralandı.

Verilere göre kadın cinayetler­inin yüzde 14’ünde faillerin adli sicil kaydı bulunuyor. Adli sicil kaydı olan faillerin yüzde

K60’ı kadınları ateşli silahla katletti. Bu veriler adli sicil kaydı olan kişilerin silaha ne kadar da kolay ulaşabildi­ğini gösteriyor.

2022 yılında öldürülen 334 kadının 154’ü evli olduğu erkek, 35’i birlikte olduğu erkek, 27’si eskiden birlikte olduğu erkek, 26’sı akrabası, 19’u eskiden evli olduğu erkek, 19’u tanıdık birisi, 17’si babası, 10’u oğlu, 6’sı kardeşi, 4’ü tanımadığı biri, 1’i kendisini bir süredir takip eden erkek, 1’i hastası, 1’i patronu, 1’i üvey babası tarafından öldürüldü. 13 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilemedi.

Geçen yıl kadınların 209’u evinde, 46’sı sokak ortasında, 16’sı iş yerinde öldürül

dü. Ateşli silahlar cinayet araçları içerisinde büyük paya sahip. Bu durum da bireysel silahlanma konusunu tartışmaya açıyor. Verilere göre kadınların 182’si ateşli silahlarla, 90’ı kesici aletle öldürüldü.

Raporda şüpheli kadın ölümlerind­eki artışa da dikkat çekildi: “Şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında çok ciddi bir artış yaşanmakta­dır. Kadınların öldürülüp öldürülmed­iği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, kadınların toplumsal cinsiyet temelli öldürülüp öldürülmed­iği, intihar edip etmedikler­i veya intihara sürüklenip sürüklenme­diklerinin açığa çıkarılmas­ı gerekmekte­dir.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye